BEZÁRÁS
ÜGYEK

Aranycsinálás szennyvízből Ezüsthajóval

MENÜ

Aranycsinálás szennyvízből Ezüsthajóval

Az Eu 1000 milliárd kifizetésével késlekedik. Lázár kidobása után Gulyás vezetésével a Miniszterelnökség esküdözött, hogy ezentúl minden máshogyan lesz – még egy Andrássy úti palotát is megvettek azért, hogy elmondhassák, ezentúl külön állami szervezet fog valódi kontrollt adni a projekteknek. Ezen a héten azonban  19  EGÉSZEN FRISS, egészen nyilvánvalóan irányított közbeszerzéseit vizsgáltuk meg, ahol a túlárazás akár tízszeres is lehetett.
A közbeszerzéseken csatornafelújítási projektek MARKETINGJÉRE (?!)nyertek el 30-35 millió forintokat,
a 20 közbeszerzés tehát kb 600 milliót érint. Ha megnézzük, hogy ezekért a 30 millió forintokért mi volt/lesz a teendő (néhány szórólap, pár tábla, nyitó és záróesemények,) akkor elmondható, hogy a túlárazás minimum 5-szörösnek tűnik, de akár tízszeres is lehet (a pontos szám attól függ, hogy mennyi hirdetést vàsárolnak Mészáros helyi újságjaiban). Egy  példa  (Solt, Heves, Tiszabő)  a legextrémebb tétel talán a  3db ún “D” tipusú KISMÉRETŰ ( A2 lap nagyságú) projektet hirdető TÁBLA DARABONKÉNT 90 (kilencven) EZER FORINTÉRT !!!!
A túlárazást a projektleírásra alapozom, idemásolok egyet pl ebből
Projekleírás és beleírom, amit lehet becsülni és beleírom, hogy az összegző árajánlat (csatolva) szerint mennyit számoltak:
26 MILLIÓ+ áfa  az ajánlat, a becslésem alapján nagyon lazán számolva is max:  egyébként csak most látom, hogy AZ ÖSSZES AJÁNLATNÁL MINDENT ALVÁLLALKOZÓKKAL FOGNAK CSINÁLTATNI 🙂
[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2018/11/összegezés_NFP_KKMO7.pdf”]
Nyomtatott szórólapok készítése és lakossági terjesztése 9 000 db  (egy szórólap MAX 10 ft szokott lenni, a terjesztése pedig 3 ft, tehát itt MAX 120 ezer   EZZEL SZEMBEN AZ AJÁNLAT 3,4 MILLIÓ+ÁFA, EZ 400 ft/db !!!!!!)
Projekt-aloldal létrehozása és folyamatos működtetése, frissítése 1 db  (erre 160 ezret áraz be, ez talán korrekt)
Lakossági fórum 4 db  (ha 4X50 főnek adsz pogácsát -nem fognak annyian elmenni és helységbérletet fizetsz az önkormányzatnak, (ilyet is szoktak EU projekteknél, deminek????) akkor ez mondjuk 4X50X1000 + 4X25000 (számos számlám van hasonló termek bérletéről = 300 000 Ft  ezzel szemben 1,2millió+ ÁFA )
Feladatok a projekt megvalósítási szakaszában 
Sajtónyilvános nyitóesemények szervezése 1 db (általában minden ilyen eseménynél 10000ft/fő kateringgel szoktak menni a közbeszerzések, ami horribilis, de ha ezzel és 50 meghívottal számolok, az is “csak 500000+100000 =600 000 ft kb ennyit is számolt)
Sajtónyilvános mérföldkő rendezvények szervezése 3 db (ez három sajttáj , pogácsa, terembér, 1Xrollup MAX 3X50=150 ezer , ezzel szemben 1,1 millió+ÁFA

A beruházás fő helyszínén “B” típusú tábla kihelyezése 1 db  ( ezek a nagy táblák, semmilyen kreatívra nincs szükség régen ezeket horribilis 550 000+ÁFA !!!   ITT VISZONT 35000+ÁFÁÉRT HIRDETIK, bárki megveheti!!!!!!  

Táblarendelés de itt pl ugyanennyiért “BÁRHOL FEL IS SZERELJÜK” akcióval hirdetik ugyanennyiért !!!!!  Táblarendelés felszereléssel
 
A beruházás helyszínén “C” típusú tábla kihelyezése 3 db  270 ezer+ÁFA, közben   4500 ft/db-ért is lehet csináltatnTáblarendelés !!!!!!
Médiamegjelenés vásárlása a projekthez kapcsolódóan 28 db  – ITT 12 milliió ft ez, 450 000/alkalom – ennek gondolom örülnek Mészáros Lőrinc lapjai
Kommunikációs célra alkalmas fotódokumentáció készítése 3 alkalommal a projekt alatt folyamatosan 348 ezerre van árazva, egy jó fotós napidíja 20ezer+ utazás szokott lenni….
Feladatok a projekt megvalósítását követően 
Sajtónyilvános ünnepélyes projektátadó rendezvény szervezése 1 db  590 ezer, ez durva, de 10ezer/fős szokásos cateringgel elmegy
PR film készítése 1 db  3,5 millió, de ezt kötelezően elő is írja 🙂 
Eredménykommunikációs információs anyagok, kiadványok készítése 9 000 db  ezek elvileg már szép brossúrák, luxus kivitelben itt akár reális is lehet a 3,5 millió, csak persze minek
A beruházás helyszínén “D” típusú tábla kihelyezése 4 db  320 ezer+ÁFÁÉRT vállalja a 4 darabot, közben itt darabját megvehető 3500-ért Táblarendelés
Amennyiben a dokumentáció bármelyik része valamilyen gyártmányú, eredetű, típusú dologra, eljárásra, tevékenységre, személyre, illetőleg szabadalomra vagy védjegyre való hivatkozást tartalmaz, illetve amennyiben szabványt, műszaki engedélyt, műszaki előírásokat, vagy műszaki ajánlást határoz meg, úgy azok csak a tárgy jellegének egyértelmű meghatározása érdekében történtek, ajánlatkérő az azzal egyenértékű teljesítést is elfogadja. 
Ajánlatkérő felhívja ajánlattevők figyelmét, hogy az 1.11. PR film készítése ajánlati elem árát a részletező ártáblázatban is feltüntetett nettó 3 500 000 Ft + Áfa áron maximalizálja a Kbt. 77. § (1) bekezdés alábbi rendelkezése alapján
Az egészen durva túlárazáson túl azonban MESSZIRŐL LÁTSZIK, HOGY A KÖZBESZERZÉSEKET IRÁNYÍTOTTÁK,. Irányított közbeszerzések a TV2 egyik vezetője (Dr. Várnai Tamás,Várnai neve a 2000-es évek elején sokat szerepelt a sajtóban. Ő volt az első Orbán-kormány alatt milliárdos állami üzleteket elnyerő cég, az 1998-ban létrejött és 2010-ben felszámolási eljárással megszűnt Ezüsthajó Produkció Film Kft. ügyvezetője, majd 2002 novemberétől egyszemélyes tulajdonosa.), a Budapesti Városüzemeltetési Holding igazgatósági tagja , az óbudai MSZP elnöke (Czeglédy Gergő) és az ajánlatkérő Nemzeti Fejlesztési Programiroda részvételével. Dr. Várnai Tamás, a TV2 igazgatósági tagja, aki a közbeszerzésekben a KEIOK Kft. ügyvezető-tulajdonosaként és a HAR MERON Kft. tulajdonosaként érintett. A közbeszerzések másik kedvezményezettje Czeglédy Gergő cége, a Perfektum PR Kft., amely társaság már évek óta üzleti kapcsolatban áll a KEIOK Kft.-vel. A két “vállalkozó” kapcsolatáról a Direkt36 korábban részletesen írt (A 444.hu cikke). Számomra különösen visszatetsző, hogy a cikk megjelenése után is tömegesen nyernek el megbuherált közbeszerzéseket.
(Ki kell hangsúlyozni, hogy az Mszp örvendetesen aktív az EU ügyészségért folytatott aláírásgyűjtésben, amiért kifejezetten hálás vagyok. Ennél az ügynél azonban úgy járnak el helyesen, ha tisztázzák a viszonyukat az óbudai elnökkel)
A szóban forgó 19 közbeszerzést – csak ennek a két embernek a cégei -négy esetben egy stróman cég alvállalkozójaként- verseny nélkül, egyetlen ajánlat tevőként nyerték Az alábbi közbeszerzésekről van szó (Egyetlen esetben érkezett valódi ajánlat külső cégtől, de azt egészen nevetséges módon kizárták)
16 esetbena KEIOK Kft.  egyedül vagy a Har Meron Kft.-vel együtt, versenytársak nélkül tudott nyerni A további három esetben nyilvánvalóan strómant használtak közbeszerzés közül kettőt a Leskovics Pirotechnika Kft. nyert el, a nevében benne van, hogy mi a cég fő profilja: ezelőtt mindössze egy állami megrendelése volt, mégpedig a Honvédelmi Minisztériumtól a 2015. augusztus 20-i tűzijáték megrendezése. Az  alvállalkozó azonban a két ominózus közbeszerzésnél: nem más, mint a Perfektum PR Kft. Ezen kívül egy közbeszerzést a NUVU Kft. nyert el. Tekintettel arra, hogy ennek a cégnek a vezetője tulajdonos egy Pyro-Technik Balaton nevű társaságban, nem nehéz kitalálni honnan jöhetett az ötlet a beszervezésére. A NUVU Kft. jelenlegi fő tevékenysége “egyéb szoftverkiadás”. Ezen a közbeszerzésen a NUVU Kft. egyedüli ajánlattevő (!!!) volt. Ezt persze bátran megtehette, hiszen az alvállalkozó itt is a Perfektum PR Kft. A NUVU Kft. volt a rendezője a 2017 és 2018. évi tűzijátéknak.
 
Ezeknél a beszerzéseknél tehát EGYETLEN AJÁNLATBÓL “VÁLASZTOTTAK”,AZ ORSZÁG LEGKÜLÖNBÖZŐBB HELYSZÍNEIN VÉGZETT CSATORNÁZÁSI MUNKÁLATOK “MARKETINGTEVÉKENYSÉGÉÉRT”- MINDENHOL UGYANEZEN CÉGEKET HÍVTÁK MEG Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft. volt az ajánlatkérő A közbeszerzéseket a Kbt. 113. §-a szerint bonyolították le. Ennek a lényege, hogy az eljárást megindító felhívást nem hirdetmény útján teszik közzé, hanem az ajánlatkérő a megindítandó eljárásról egy úgynevezett összefoglaló tájékoztatót készít, amit megküld a Közbeszerzési Hatóságnak, aki azt a honlapján közzéteszi. Az ajánlatkérő köteles legalább három gazdasági szereplőnek megküldeni az eljárást megindító felhívástvalamint rajtuk kívül mindazoknak a gazdasági szereplőknek is, akik az ajánlatkérőnél az eljárás iránti érdeklődésüket jelezték. Az eljárásban kizárólag azok tehetnek ajánlatot, akiknek az ajánlatkérő a felhívást megküldte. A gazdasági szereplők kiválasztásakor az egyenlő bánásmód elvének megfelelően kell eljárni. (Ez utóbbi kitétel a 13 közbeszerzés esetében eléggé sajátos módon “érvényesült”.) Lehet, hogy tényleg mindig megküldték 3 gazdasági szereplőnek a felhívást, azonban hogy, hogy nem, az ajánlattételi szakban a hálózat cégeinkívül már hírmondója sem maradt más cégeknek.
Ez azt mutatja, hogy valódi piaci szereplő már el sem indul a közbeszerzésen, mert tudja jól, hogy itt le van minden zsírozva. Az első -kaposvári- projekten még volt egy VALÓDI ajánlat, azonban azt EGÉSZEN ELKÉPESZTŐ PITIÁNER “HIÁNYOSSÁG” MIATT KIZÁRTÁK. A kaposvári feladatnál (ez volt az első ilyen) a PLANB Magyarország Kft.-é volt az egyik érvénytelenített pályázat. Az ajánlat nem tartalmaz szakmai ajánlatot a kötelezően teljesítendő környezetvédelmi vállalásokra vonatkozóan. ( Nem a csatornaépítésről, hanem a marketing munkákról van szó!!!) A teljesítés során a környezetvédelmi szempontok érvényesítésének bemutatása” elnevezésű nyilatkozatban ajánlattevő önkéntes hiánypótlás keretében ismerteti a kötelezően teljesítendő környezetvédelmi vállalásait is, azonban ezt nem fogadta el az ajánlatkérő és kizárta az “ellenséges”- tehát valódi piaci alapú”  ajánlatot.

Alább a 19 kölzbeszerzés linkje

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_8454_2018/  (Perfektum PR – KEIOK) 2018.05.09. 32.649.400-Ft Kaposvár

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_15999_2018/ (Perfektum PR – KEIOK) 2018.08.27., 36.241.008-Ft Tiszatelek, Beszterec, Vásárosnamény +7 település

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_16130_2018/ (KEIOK) 2018.08.23., 20.677.360,-Ft Battonya

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_16033_2018/ (KEIOK) 2018.08.29., 32.208.108,-Ft Martonvásár, Tordas, Ráckeresztúr + 5 település

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_16195_2018/ (KEIOK) 2018.09.03., 26.378.000,-Ft Solt, Cserkeszőlő, Heves, Tiszabő

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_17376_2018/ (KEIOK – HAR MERON) 2018.09.10., 19.978.100,-Ft Okány, Kétegyháza, Csongrád

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_17377_2018/ (KEIOK – HAR MERON) 2018.09.10., 22.661.000,-Ft, Bóly, Belvárdgyula + 6 település

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_18295_2018/ (KEIOK) 2018.09.20., 21.873.000-Ft Csabrendek, Répcelak, Bezenye + 7 település

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_19023_2018/ (KEIOK) 2018.10.10., 20.652.890,-Ft Szentlőrinc, Ádánd, Csokonyavisonta + 11 település

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_19643_2018/ (KEIOK – HAR MERON) 2018.10.18., 30.483.000,-Ft Bicske, Csabdi, Felcsút + 7 település

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_17258_2018/ (Leskovics Pirotechnika Kft. alvállalkozó:Perfektum PR Kft.) 2018.09.18., 23.482.393,-Ft Egyek, Nagyrábé, Görbeháza, Polgár

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_17524_2018/ (Leskovics Pirotechnika Kft., alvállalkozó:Perfektum PR Kft.) 2018.09.07., 23.965.014,-Ft Dunapataj, Harta, Tiszabura

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_16686_2018/ (Nuvu Kft., alvállalkozó: Perfektum PR Kft.) 2018.08.31., 31.253.082,-Ft Pécs

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_20723_2018/ (KEIOK) 2018.10.04., 19.833.500,-Ft Izsák, Ágasegyháza, Orgovány + 4 település

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_20197_2018/ (KEIOK) 2018.10.19., 30.778.000,-Ft Berhida, Bonyhád + 17 település

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_20450_2018/ (Nuvu Kft., alvállalkozó: Perfektum PR Kft.) 2018.10.31., 22.374.484,-Ft Dunaújváros, Kulcs, Rácalmás, Pusztaszabolcs

https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_16203_2018/ (KEIOK) 2018.09.04., 21.340.000,-Ft Csanádapáca, Lökösháza, Kevermes