A fogyatékkal élők pénzének lenyúlásában is élen járt a kormány


A fogyatékkal élők esélyegyenlőségének ürügyén a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. erősen megkérdőjelezhető módon költött el uniós milliárdokat.


19 milliárd forintot költöttek el elvileg a fogyatékkal élők segítése ürügyén. A gyakorlatban azonban csak a közbeszerzések elemzéséből és a projektek leírásából is kitűnik, hogy a pénz nagy része szemérmetlenül túlárazott tanulmányokra, nyilvántartó szoftverekre, „szervezetfejlesztésre” folyt el a fogyatékkal élő emberek helyzetének javítása helyett.


A megbízott kivitelezők között sok a kormányközeli üzleti tanácsadó cég, akiknek egyébként semmi közük a rehabilitációhoz. 15 közbeszerzés közül legalább kilencre olyanokat cégeket hívtak meg, melyek a kormányzat legbelsőbb körös informatikai vagy tanácsadói beszállítói. Az Új Praxs Kft. például marketingre nyert 26 milliót.


A feltárt beszerzések megkérdőjelezik azt, hogy a projektek valóban a fogyatékkal élők javát szolgálták. Nem állítjuk, hogy a teljes programot ellopták, de azt igen, hogy az érintett rászorulók pénzét ellopni megdöbbentő gátlástalanság. Több olyan közbeszerzés van, ahol a vesztes ajánlatadó a nyertes tulajdona. Több nyertes cég alkalmazásban áll a kormánynál az uniós pénzek “ellenőrzése” feladattal.


A 8 milliárdos Megváltozott munkaképességű emberek támogatása-program megvalósíthatósági tanulmányából kitűnik, hogy elvileg a teljes összegből 4200 megváltozott munkaképességű ember fog munkát kapni és az is, hogy a pénzt a leendő munkaadók szemléletének változtatására, érzékenyítő tréningekre, másodsorban a célcsoport képzésére fordítják majd. Fejenként tehát legalább 2 millió forintot költenek majd el, aminek csak töredéke jut el valóban a rászoruló emberekhez. Hogy mennyi, azt jól mutatja, hogy korábban a képzések idejére havi 50 ezer forintot biztosítottak a résztvevőknek. A részletes költségvetést azonban kérésünk ellenére sem kaptuk meg.


Egy milliárdos EFOP-os pályázatban súlyos milliókat adtak arra, hogy az előző szintén milliárdos TÁMOP programban létrejött „Igénykezelő rendszert” (IKRT) felülvizsgálják és megfeleltessék az új EFOP projektnek.


Akadt olyan haveri cég, ami 66 millió forintért, óránként 12 ezer forintért mentorált fogyatékkal elő embereket, miközben a diplomás szociális munkások bérét megkeresve mindössze másfél munkanap alatt. Egy másik cég összesen 32 milliót, naponta 152 ezer forintot kapott minőségbiztosításra.


A kormány mindenkin átgázol, aki nem tudja megvédeni magát és minden forintot megszerez.


  fogyatékkal élők / sérült emberek / rászorulók / gátlástalanság mutyi / Fidesz / lopás / egészségügy / oktatás / esélyegyenlőség


...
Email cím:
info@lehetmas.hu

Központi iroda:
Postacím: 1386 Budapest, Pf. 959
Cím:  1136 Hegedűs Gyula u. 36. fszt. 5.
Telefon: (+36) 1 / 782 7120 (10-16 óráig)
Fax: (+36) 1 / 799 4304

Sajtóosztály (sajtómegjelenések, hírek):
sajto@lehetmas.hu

Forráskezelés (támogatások, fundraising): 
fr@lehetmas.hu

Pénzügyek: penzugy@lehetmas.hu