Haldoklótól lopni


A NovelMedix az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) lélegeztetőgépes közbeszerzésén 700 millióval drágább, közel kétszer drágább ajánlatot tett, mint a General Electric (GE). Utóbbit 1 milliárdos ajánlatával kizárták a versenyből. Ezzel pont 700 millió forintot loptak el a haldokló egészségügytől és a betegektől. Ennyi pénzből akár 1500 légkondicionáló berendezést is vehettek volna, hogy a kánikulában ne szenvedjenek a betegek a hűtetlen kórtermekben és orvosi várókban.


A GE panaszt tett, a malőrért a Közbeszerzési Döntőbizottság 50 millióra büntette az ÁEEK-et. Rétvári Bence államtitkár az LMP-nek írt levelében letagadta, hogy volt másik ajánlat. Ami bizonyíthatóan hazugság, ugyanis a GE hivatalos pályázata is eljutott hozzánk, melyből kiderül, valóban sokkal olcsóbban szállított volna a cég.


Az ÁEEK először úgy indította a közbeszerzést, hogy a GE készüléke is megfelelt a kiírásnak, majd miután meg is tette ajánlatát a cég, a kiírást az állami hivatal úgy módosított, hogy a GE termékei még véletlenül se felelhessenek meg. Olyan dolgokat követeltek meg, melyek szakmailag nem csak indokolatlanok, de nonszenszek is voltak. Az úgy nevezett PEEP-paraméter (pozitiv end exspiration pressure) tartósan extrémen magasan tartása például nem csak felesleges, de akár halálos is lehet.


Különösen felháborító, hogy a közbeszerzés kiírása után, az ajánlatok beérkezése után módosított elvárások a szakirodalom szerint akár a betegek életét is veszélyeztethetik.


Sajnos ez az eljárás a legkevésbé sem példanélküli, a rendőrség már nyomoz egy másik ügyben, melyben CT- és RTG-eszközöket vásároltak átlagosan dupla áron.


A 700 millió forintos árkülönbözet jól mutatja, hogy egyes cégek milyen brutális hasznot tesznek zsebre az egyébként kritikus állapotban lévő egészségügy rovására. Ezeket a kis cégeket a szakma nem véletlenül hívja „csomagolócégeknek”, ezek alapvetően semmilyen készülék gyártásával vagy forgalmazásával nem foglalkoznak, de a megbuherált közbeszerzéseken valamiért csak rajtuk keresztül hajlandó az állam vásárolni. Általában kétszeres áron.


Érdekes adalék, hogy a NovelMedix egyik igazgatója, Szigeti Márk egy darabig a Folyamatos Fejlődés Szociális Szövetkezetet is vezette, a szövetkezetek sajnos ma az állami korrupció melegágyai.


Továbbá érdekes az is, ahogyan az alábbi, titokban készült hangfelvételen Vác fideszes többségű önkormányzati képviselőtestületének tagjai győzködik egymást arról, milyen jó lesz a 7 milliós ultrahangot 35 millióért lízingelni a NovelMedix Kft-től. Tették mindezt még a 2010-es választás előtt.A kórházi beszerzéseket a kormány elvette az önkormányzatoktól, mondván, a “központosított, nagy tételben lefolytatott beszerzésekkel sok pénzt lehet spórolni”, ma már mindenki láthatja, hogy másról szólt ez a történet.


  NovelMedix / egészségügy / Vác / Rétvári Bence / közbeszerzés / korrupció / Fidesz / betegség / halál


...
Email cím:
info@lehetmas.hu

Központi iroda:
Postacím: 1386 Budapest, Pf. 959
Cím:  1136 Hegedűs Gyula u. 36. fszt. 5.
Telefon: (+36) 1 / 782 7120 (10-16 óráig)
Fax: (+36) 1 / 799 4304

Sajtóosztály (sajtómegjelenések, hírek):
sajto@lehetmas.hu

Forráskezelés (támogatások, fundraising): 
fr@lehetmas.hu

Pénzügyek: penzugy@lehetmas.hu