Lázár János felesége és a koraszülöttek 1,2 milliárdja


A Korábban Érkeztem Alapítvány 1,2 milliárd forint uniós támogatást nyert 2016 augusztusának elején, hogy mentorházat hozzon létre koraszülöttek és szüleik számára Szegeden, Kecskeméten és Gyulán. A csupán egy évvel korábban induló alapítvány a pályázati keret teljes összegének (2,4 milliárd) felét zsebelte be, ráadásul egyik kuratóriumi tagja Lázárné Megyeri Zita, Lázár János felesége.


Míg a másik két szervezet feleannyiból is meg tudta oldani a hasonló nagyságú feladatokat, addig a Korábban Érkeztem költségvetésében meglepő tételek és komoly túlárazások mutatkoznak, ezek pedig a tisztességtelenül felhasználásra kerülő közpénzek fontos ismertetőjelei általában:


  • Ők 246 milliót szántak a mentorhálózat három koordinátora és a szakmai asszisztens munkadíjára, ami havi egymilliós fizetésre is elég lehet a program teljes időtartama alatt
  • Ellenben mindössze 60 millió forinttal számoltak 40 mentor esetében, ami havi 50 ezres fizetést jelent
  • 50 milliót szántak 9 laptopra és telefonra, 3 nyomtatóra és irodabútorokra
  • 80 milliót három ingatlan bérlésére 30 hónapos időtartamra, ami a gyulai ingatlanárak ismeretében, lehetetlenül magas, de ezen felül további 18 milliót szánnak felújításra, 20-at külső helyszínek bérlésére
  • 53 milliót terveztek a mentorprogram módszertanára (így egy munkaóra kb. 50 ezer forint), hogy miért kell házanként külön-külön, arra nincs válasz
  • Jogi tanácsadásra 50 millió forintot szántak

A teljes 1,2 milliárdból a pályázatban megjelölt célt megvalósítására tehát mindössze 489,9 millió forint maradt, a többit az alapítvány működésére szánták.


Ezzel szemben az 1995 óta működő pécsi Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány szintén három megyére kiterjedő koraszülött-mentorprogramjára feleannyit kapott, de ők ebből még a koraszülöttek gondozásához szükséges eszközök (ultrahangot és légzésfigyelők) beszerzését is kivitelezhetőnek gondolták. A módszertani tanulmány esetükben mindössze 8 millióba került. Programjaik nagyrészt egészségügyi intézményekben tervezték megvalósítani, ami százmilliós megtakarítás. jogi tanácsadást nem terveztek, ellenben a mentorok fizetésére sokkal többet szántak, 155 milliót a 600-ból, ami havi 150 ezer forintot jelent.


A kormány persze rögtön agresszív és méltánytalan támadásba lendült, de a felvetett problémákról, a védhetetlen túlárazásokról egyetlen szót sem ejtettek azóta sem.


  egészségügy / Lázár János / koraszülött / korrupció / túlárazás / Fidesz


...
Email cím:
info@lehetmas.hu

Központi iroda:
Postacím: 1386 Budapest, Pf. 959
Cím:  1136 Hegedűs Gyula u. 36. fszt. 5.
Telefon: (+36) 1 / 782 7120 (10-16 óráig)
Fax: (+36) 1 / 799 4304

Sajtóosztály (sajtómegjelenések, hírek):
sajto@lehetmas.hu

Forráskezelés (támogatások, fundraising): 
fr@lehetmas.hu

Pénzügyek: penzugy@lehetmas.hu