A Gazdasági Versenyhivatal milliókat szór el luxusra, ráadásul szabálytalanul


Aki egy közbeszerzésen egyetlen ajánlatból választ az, vagy bolond, vagy szándékos korrupciót követ el. A közbeszerzések harmada ennek ellenére így dől el. Bár a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján folyamatosan a verseny árcsökkentő hatásáról értekezik, a hivatal valójában versenyeztetés nélkül folytat le közbeszerzéseket.


Megdöbbentő, hogy a gazdasági verseny tisztességességéért felelős GVH több közbeszerzéséről, köztük két luxusautó vásárlásáról is kiderült, hogy azokat úgy bonyolította le a GVH, hogy mindössze egy ajánlattevő volt.


A GVH 2016-ban egy 300 lóerős, négykerék-meghajtású prémium gépkocsira írt ki pályázatot, a győztes Volvót pedig egyetlen ajánlatból választották ki. Korábban ugyanilyen eljárással vásároltak egy 250 lóerős Mazda luxus szabadidőautó is. A luxusbeszerzés értelmetlenségénél csak annak szabálytalansága megdöbbentőbb.


Ez a gyakorlat sajnos nem újszerű a hivatal esetében, korábban szintén az egyetlen ajánlattevőnek ítélték oda annak a 10 millió forintos kampánykoncepciónak az elkészítését, ami épp arról szólt, hogy nem maradhatnak titokban az üzleti szereplők összebeszélései.


Érthetetlen az is, hogy a GVH miért fizet szintén versenyeztetés nélkül évi 40 millió forintot a Magyarországi Fogyasztóvédők Egyesületének öt, egyenként 10 négyzetméteres vidéki iroda fenntartására. Vagy fizet évi 6 millió forintot a Diplomata magazinnak az Országgyűlés munkájának figyelésére, ez a megbízás ráadásul felveti az államháztartási csalás gyanúját is.


  luxus / kormányzati pénzszórás / csalás / szabálytalanság / közpénz / GVH / Gazdasági Versenyhivatal / állami visszaélések / Dr. Juhász Miklós / Fidesz


...
Email cím:
info@lehetmas.hu

Központi iroda:
Postacím: 1386 Budapest, Pf. 959
Cím:  1136 Hegedűs Gyula u. 36. fszt. 5.
Telefon: (+36) 1 / 782 7120 (10-16 óráig)
Fax: (+36) 1 / 799 4304

Sajtóosztály (sajtómegjelenések, hírek):
sajto@lehetmas.hu

Forráskezelés (támogatások, fundraising): 
fr@lehetmas.hu

Pénzügyek: penzugy@lehetmas.hu