Farkas Flórián gond nélkül lophatja meg a magyar romákat


A szociális szövetkezetek célja a társadalom peremére szorult emberek segítése volna, a Híd a munka világába-program keretében pedig az ország első foglalkoztatási szövetkezete valósult meg még 2014 tavaszán az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közreműködésével.


A cél nemes volt: az ország leginkább hátrányos területein élő, nagyrészt roma munkavállalók gazdasági és szociális felzárkózása. Farkas akkoriban azt hangsúlyozta, hogy a szövetkezet létrejötte kiemelkedő állomása a Fidesz-kormány és az ORÖ együttműködésben. Azóta bebizonyosodott, hogy az Orbán-kormány és Farkas valóban remekül működik együtt a milliárdok eltüntetésében, azonban ezekből az uniós pénzekből a segítségre szoruló romák egyetlen fillért se láttak.


A fideszes Farkas Flórián ugyanis az ötmilliárd forintosra tervezett foglalkoztatási programmal totálisan kudarcot vallott. Szakmai szempontból ezt a kudarc azt jelenti, hogy a rászoruló romák közül senki nem jutott munkához, azonban a kormány közelében inkább az számít kudarcnak, hogy lebuktak a túlárazott és felesleges beszerzésekkel és ingatlanvásárlásokkal, értéktelen tanulmányokkal és a baráti kör kifizetésére számolatlanul elszórt közpénzzel.


Százmilliókból vettek irodákat, melyek sohasem működtek, az eltúlzott bérkifizetések kapcsán pedig még az EMMI is úgy ítélte meg, hogy 737 millió forint szabálytalanul lett kifizetve az összesen erre a célra felhasznált 860 millióból. Emellett apróságnak tűnhet, hogy tízmilliókat tettek ki a szintén indokolatlanul költséges bútorvásárlások és gépkocsibérlések.


Bár a program kifizetéseinek nagy részét befagyasztotta a kormány, kétmilliárd forintnál is több az a pénz, ami valahogy mégiscsak átcsordogált Farkashoz, miközben tizenkét gyanús esetben zajlott szabálytalansági eljárás. 2016 márciusában pedig már az Emberi Erőforrások Minisztériuma is visszakövetelt 1,6 milliárd forintot, amivel nem tudtak elszámolni Farkasék.


Adónyomozók ide vagy oda, Farkas Flórián Orbán védelmét élvezi, így személye nincs veszélyben, energiáját nem is vesztegeti az ügyek tisztázására, a sajtó elől bujkál, egyetlen célja, hogy vezető pozícióját megőrizze, miközben a magyarországi romáknak sokkal inkább árt, mint használ tevékenysége. Ennek ellenére 2017 októberében így nyilatkozott Balog Zoltán miniszter róla és a Fidesz-KDNP-vel kapcsolatos együttműködéséről:


„Farkas Flórián az első cigány vezető Magyarországon, akivel érdemben lehet és lehetett együttműködni. Az Országos Roma Önkormányzatnak az elmúlt huszonöt évből volt négy botránymentes éve, amikor Farkas Flórián volt az elnök.”


Komoly sértés mindez a magyar cigányságra nézve. Különböző csatornákon keresztül természetesen továbbra is áramlanak a Farkas környékén működő szervezetekbe a közpénz tízmilliók.


  Farkas Flórián / ORÖ / Balog Zoltán / Fidesz / roma / felzárkóztatás / szövetkezetek / korrupció / Orbán Viktor


...
Email cím:
info@lehetmas.hu

Központi iroda:
Postacím: 1386 Budapest, Pf. 959
Cím:  1136 Hegedűs Gyula u. 36. fszt. 5.
Telefon: (+36) 1 / 782 7120 (10-16 óráig)
Fax: (+36) 1 / 799 4304

Sajtóosztály (sajtómegjelenések, hírek):
sajto@lehetmas.hu

Forráskezelés (támogatások, fundraising): 
fr@lehetmas.hu

Pénzügyek: penzugy@lehetmas.hu