Korrupt roma vezetők hűségéért fizet újabb milliárdokat Orbán


A Farkas Flórián vezette roma önkormányzat a Híd a munka világába-program keretében ellopott 1,6 milliárd forintnyi EU-s támogatást, ez volt az első olyan korrupciós ügy, amit a kormány is kénytelen volt elismerni. Persze ettől függetlenül mindent megtesz Orbán Viktor és az ügyészség azért, hogy minél kisebb botrány legyen, hiszen Farkas Flórián és hálózata a Fidesz stratégiai szövetségesei a pénzlenyúlás mellett a szervezett választási csalásában is.


A politikailag fontos hálózat fenntartásához és Farkashoz hű képviselők kifizetésére tökéletesen alkalmas az az újabb 2 milliárdos, EU-s pénzből finanszírozott projekt, melyben a Farkashoz hű képviselők vagy azok családtagjai kaphatnak egyenként bruttó 20 milliót, azaz havonta kb. 400 ezer forintot négy éven keresztül. A kiemelt projekt neve Felzárkóztatási Mentorhálózat Fejlesztése.


A „mentorok” feladata gyakorlatilag meghatározott számú ember bepréselése (aláírásuk megszerzése) az elkövetkező „felzárkóztató programokba”. A megvalósíthatósági tanulmány persze ennél szebben fogalmaz és egyéb feladatokat is ad: „A foglalkoztatás időszakában a résztvevő beilleszkedését segítő és a munkavégzését támogató mentor elsődleges feladata a résztvevők felkészítése a hosszú távú, rendszeres munkavégzésre, a munkavállalói kompetenciáik fejlesztése, a munkahely szervezetébe és a munkahelyi kultúrába való beilleszkedés elősegítése. A mentorálás célja a résztvevő tartós munkavállalásának támogatása”. Ezek valóban fontos célok lennének, ha egyetlen percig is szó lenne a haverok vagyonának felzárkóztatásán kívül másról is.


Az úgynevezett „mentorok” esetében semmilyen felvételi/kiválasztási procedúra nem volt. A 80 szerződöttből 70-nek csak középfokú végzettsége van, de ebből 13 még csak nem is érettségizett. Ki gondolhatta komolyan, hogy a 68 éves, biharkeresztesi Helyiipar Tanintézetben szerzett végzettségű vagy a 65 éves, a 114. számú Szakmunkásképzőben képzett szakember fogja hatékonyan bevezetni a rábízott roma tömegeket a tanulás és a munka világába? Vagy épp a 18 éves frissen végzett dísznövénytermesztő szakmunkás.


Az EMMI Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságához benyújtott közérdekű adatigénylés végképp igazolta a gyanút: a miniszterelnöki megbízott átmeneti túlélését az EU-s pénzéből osztott álomfizetéseken megvásárolt képviselők jelentik. A részletes költségvetésből alapján mindössze arról van szó, hogy száz csókosnak ki kell utalni havi 400 ezret négy éven keresztül. Persze 32 millió azért jut a projekt kommunikációjára, 60 millió projektmenedzsmentre és 30 millió eszközbeszerzésre (talán mindenki kapott még ajándékba egy mobilt és egy laptopot is a havi apanázs mellé).


Az uniós pénzek szervezett lopását Orbán Viktor és a Fidesz politikai jóváhagyása nélkül nem lehetne megvalósítani. Amíg Farkas Flórián és a Lungo Drom a Fidesz és Orbán stratégiai szövetségesei, ennek a lopásnak nem lesz vége, mert a hatalomnak és a fideszes főügyésznek mindez nem áll érdekében. Orbán tehát falaz és fizet tovább az emberének.


KIK AZ ÉRINTETTEK?


A konkrét nevekről megkérdezte az LMP társelnöke Hídvégi-Balogh Attilát, a romnet.hu főszerkesztőjét, aki az alábbi választ küldte:


„A mostani adatsor egybecseng a korábbi cikkeimmel, amikor is arról írtam, hogy az ORÖ Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózatán keresztül havi 450 ezer forintot juttatnak irodafenntartás, és havi 200 ezer forint megbízási díjat mentori fizetés címén azokhoz a képviselőkhöz és családtagjaikhoz, illetve segítőikhez, akik támogatják Farkas Flóriánt. Nos ebben az ügyben nyomoz a NAV, engem már háromszor hallgattak ki. Ez a cikk az, amit akkor írtam: http://www.romnet.hu/hi.


Korábban a TKKI és a NGM is foglakoztatási szerződéseket kötött az ORÖ-s képviselőkkel, Odrobina László írta alá azokat, volt is róla sajtóvisszhang. Ott szintén nem volt iskolai végzettségük a képviselőknek, de kellett a szavaztuk, hogy Flóriánt támogassák.


Azok a nevek, amelyekről tudok mondani valamit így, azok a következők:


Balogh Pál – ORÖ-s képviselő. Nyíregyházán az ORÖ „mentorprogram” keretében „megyei irodát” működtetett havi 450 ezer forintért, igaz, ugyanabban a városban Balogh Albert képviselő is működtetett „megyei irodát” szintén 450 ezer forintért. Korábban is volt foglalkoztatva, havi 250 ezer forintért más programokban.


Berényi Leila – Berényi László ORÖ-s képviselő lánya. Ő szintén a megyei irodákból kapott fizetést, de dolgozott az ORÖ hivatalában is. Berényi László a Lungo Drom alelnöke, ő volt Flóri lemondása után a Híd a munka világába foglakoztatási szövetkezet elnök-vezérigazgatója is, amíg meg nem szűnt. Berényi László volt országgyűlési képviselő is 2010-2014 között.


Bordás Géza – ORÖ-s képviselő, Ónod, Borsod megye. Szintén havi 450 ezerért üzemeltetett megyei irodát a saját falujában, a cigánysoron. Ő a Roma Polgárjogi Mozgalom színeiben kapott ORÖ-s mandátumot. Úgy tudom, esti iskolán leérettségizett pár éve.


Csóka János – ORÖ-s képviselő, Tiszapüspöki. A Lungo Drom alelnöke, Flórián hűséges társa. Flórián korábban ebben a faluban kapott kisebbségi képviselői mandátumot, eben a faluban van ORÖ-s fenntartású általános iskola is. Szintén kapta a hűségpénzt, hogy Hegedüst leváltsák, és Flóri mellett szavazzon.


Dancsné Ivancsik Erika – Dancs Mihány ORÖ-s képviselő felesége. Dancs Mihály Balogh János ORÖ-elnök leghűségesebb embere. A Dancs Mihály által Miskolcon működtetett „megyei irodában”, (havi 450 ezer forintért) szintén a feleségét alkalmazta. Tudomásom szerint ő az, aki 2016-ban a Miskolci Egyetemen végzett, ha jól emlékszem, szociális munkásként.


Horváth József – ORÖ-s képviselő, a Magyarországi Cigánypárt elnöke is. Ő is megyei irodát működtetett Miskolcon, majd ugyanabban a faluban ugyanazon a címen is, amelyen Bordás Géza megyei társa. Ő is az RPM színeiben kapott mandátumot. Iskolai végzettsége szakmunkásképző.


Jónás Gábor – ORÖ-s képviselő, Nógrád megye, Hugyag. Ez egy picike zsákfalu, Szécsény mellett, közel a szlovák határhoz. Havi 450 ezerért itt is működött „megyei iroda”.


Lakatos István – ORÖ-alelnök. Ő volt az, aki visszamenőleges szerződéseket kötött megyei irodákra Hegedüs István leváltása után, és akit Flóri első számú pénzügyi aláírónak jelölt ki. Ő az ORÖ korelnöke.


Papp Imre – ORÖ-s képviselő a Lungo Drom színeiben.


Sárközi Károly – ORÖ-s képviselő, a Lungo Drom színeiben. Szintén volt megyei irodája, a feleségét alkalmazta benne. Rokkantnyugdíjas. Ő végzett a Repülő Műszaki Főiskolán, repülőgép-szerelőként dolgozott, amíg nem lett rokkantnyugdíjas a gerince miatt. (Érdekes felvetés, hogy rokkant-nyugdíj mellett hogyan lehet fizetést is kapni, mivel ezt a törvény nem engedi…)


Szilárdi László – ORÖ-s képviselő, Borsod megye, Kazincbarcika. Neki is volt megyei irodája 450 ezerért, a feleségét alkalmazta benne.


Tóth Pál – ORÖ-s képviselő, Lungo Drom, Borsod megye.”


  Farkas Flórián / Híd a munka világába / Orbán Viktor / felzárkóztatás / mélyszegénység / romaügy / korrupció / szervezett választási / család


...
Email cím:
info@lehetmas.hu

Központi iroda:
Postacím: 1386 Budapest, Pf. 959
Cím:  1136 Hegedűs Gyula u. 36. fszt. 5.
Telefon: (+36) 1 / 782 7120 (10-16 óráig)
Fax: (+36) 1 / 799 4304

Sajtóosztály (sajtómegjelenések, hírek):
sajto@lehetmas.hu

Forráskezelés (támogatások, fundraising): 
fr@lehetmas.hu

Pénzügyek: penzugy@lehetmas.hu