Rászoruló családok pénzén gazdagodtak a haverok


Létezik egy EU-s pénzből finanszírozott program, a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program. A projektben korábban egymilliárd forintból állítottak össze nagyjából 5000 forintnyi segélycsomagokat szegény gyermekeknek, hogy aztán elképesztő kormánypropagandával átszőve, gyomorforgató módon osztogathassák azokat. Később aztán megjelent egy új, 13,7 milliárdos segélycsomag osztogató projekt, melynek már a kiírásából üvöltött, hogy kizárólag nagy konzorcium lehet a győztes, kis helyi vállalkozásoknak esélye sincsen.


A gyümölcsök és zöldségek, a hús- és tejkészítmények nagyon sok szegény családnak jönnek jól Magyarországon, azonban a közbeszerzést kiíró, az Emberi Erőforrások Minisztériuma alátartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság legfontosabb célja nem az volt, hogy minél többen, minél jobb minőségű csomagokhoz jussanak. Inkább az, hogy a nekik legkedvesebb cégek nyerjék meg a pályázatot.


A győztes ugyanis egy jól körülhatárolható, korábbi közbeszerzéseken már meglehetősen sokat nyert társaság, akik persze a piaci árnál drágábban, jelentősen túlárazva vállalták el a feladatot. Akadt ugyan olyan kiírás, amire négy ajánlat is érkezett, hármat azonban érvénytelennek nyilvánítottak. Kettőt éppen azért, mert túl olcsón teljesítették volna az állami megbízást.


Pedig az olcsóbbat választava sokkal több családnak lehetett volna segíteni, de ez a döntéshozókat nem érdekelte. A győztes konzorcium tagjai: a Halker Kft., a Halker Mirelit Depo Kft., a Kedvenc JM Kft., a Jégszilánk Kft. és a Gastro-Hús Kft., akik a Honvédelmi Minisztérium, a MÁV-kórház és számos szociális gondozó intézmény közbeszerzésein rendszeres befutók.


„Éhező gyermekeket segítünk EU-pénzből, de egy sor ajánlatot kizárunk, mert túl olcsó. Így ennyivel kevesebb gyermeken lehet segíteni, vagy ugyanannyi csomagba jóval kevesebb adomány jut. Afrikai banánköztársaságokban sápolja így le a helyi maffia a nemzetközi segélyeket” – foglalta össze a történetet Hadházy Ákos, az ügyet feltáró LMP-s politikus, akihez korábban az utcán lépett oda a Halker-csoport egyik dolgozója, akinek gyomra nem vette be, hogy főnöke szerint a szociális intézmények élelmiszerellátására kiírt közbeszerzéseken mindenütt ők fognak nyerni, hiszen mindenki mást kizárnak majd a döntéshozók.


Hadházy egy ártáblázatot is kapott, az azon szereplő árakat összevetve a piaci cégek ajánlatával, egészen döbbenetes eredményre jutott. Míg a Zala felvágott kilónkénti átlagára a boltban 829 forint, a szociális intézményeknek ugyanez 1050 forintba kerül. Ehhez hasonlóan a kilós sajtkrém 879 forintja a közbeszerzésen 1020 forintra változik.


A kartellgyanús társaságok körül három debreceni személy is feltűnik: Czirbusz István és Sipos Tamás például a Közétkeztetést Pályázó Kft. és a Gastro-Hús Kft. tulajdonosai, míg Ráthonyi Zoltán az Alaszka Kft. és közvetve a Reál-hálózat egyik tulajdonosa.


  gyerekszegénység / Afrika / maffia / kartell / állami korrupció / gyermekvédelem / szociális válság


...
Email cím:
info@lehetmas.hu

Központi iroda:
Postacím: 1386 Budapest, Pf. 959
Cím:  1136 Hegedűs Gyula u. 36. fszt. 5.
Telefon: (+36) 1 / 782 7120 (10-16 óráig)
Fax: (+36) 1 / 799 4304

Sajtóosztály (sajtómegjelenések, hírek):
sajto@lehetmas.hu

Forráskezelés (támogatások, fundraising): 
fr@lehetmas.hu

Pénzügyek: penzugy@lehetmas.hu