A szociális szövetkezetek a fideszes pénzlopás fontos színterei


A szociális és foglalkoztatási szövetkezetek kapcsán mindenkinek a Farkas Flórián Híd a munka világába-programja és a fideszes Mengyi Roland Voldemort-ügy¬ ugrik be. A szövetkezetek célja a helyi szükségleteket kielégítése, a társadalom peremére szorult emberek segítése volna, de a speciális formában működő vállalkozásokra adott uniós tízmilliárdok sokszor a kormánypárti ragadozók zsebébe vándorolnak. A szövetkezetek az államtól az induláshoz szükséges forrásokon túl működésük első négy évében mind a munkaadók, mind a munkavállalók komoly adó- és járulékkedvezményt is kapnak, a hiénák pedig úgy gondolják, ha megvan a pénz, minek is kellene többet csinálniuk? Eddig ez az elképzelés be is vált nekik.


A kirobban botrányok miatt a kormány úgy határozott, megszüntetik a foglalkoztatási szövetkezeteket, a szociális szövetkezetekben pedig szükséges lesz önkormányzatnak, nemzetiségi önkormányzatnak vagy jótékonysági szervezetnek is betársulnia. Ez persze csak látszatintézkedés, ami nem azért született, hogy a későbbiekben a kamuszervezetek ne tudjanak újabb tíz és százmilliókat lenyúlni az EU-s támogatásokból, inkább arról, hogy a hűséges önkormányzatokhoz csatornázzanak be lenyúlható pénzeket. Valódi elszámoltatásokra pedig soha nem került sor.


Simonka György fideszes politikus (2018-ban is indul a választáson pártja színeiben) esete jó példa erre. Az egykori munkatársai révén hozzá köthető szociális szövetkezetek Pusztaottlakán (ahol régebben polgármesterkedett) úgy nyertek egyenként közel 50-50 milliót, hogy kizárólagos céljuk a támogatás megszerzése volt. A Dolgozni Akarók és a Dél-békési Humán Szolgáltató Szociális Szövetkezet tevékenysége miatt még a helyi munkanélküliségi mutatók sem javultak, előbbinek a honlapján néhány fotó ugyan elérhető, hogy a pályázat teljesítését bizonyítsa, utóbbi még az interneten sem szerepel.


De 40,4 millió forintot nyert a környezetszennyezés csökkentésére Várpalota környékén a 2013-ban alakult Jobb Élet Szociális Szövetkezet is, melynek egyik vezetője, Babai János, a botrányos Híd a munka világába program egyik prominense. A szövetkezetet 158 különböző tevékenységre jegyezték be és azt ígérték, hogy roma munkavállalókat fognak foglalkoztatni. Miután 3 év alatt összesen 360 ezer forint árbevételt tudtak produkálni, nyilvánvaló, hogy céljuk nem új és tartós munkahelyek létrehozása, hanem a 40,4 millió forint lenyúlása volt.


2013-ban egy sátoraljaújhelyi illetőségű társaság ugyanazon a napon öt szociális szövetkezetet is alapított. Míg az egyiknek már az alapítástól Marschalkó István volt a vezetője, háromban csak később lett az, az ötödik élére pedig egy családtagja került. Mind a Lakossági Értékesítési, a Hegyközi Karbantartók, az Újhely Konfekció, az Újhely-Tex és a Zempléni Vásárok Szociális Szövetkezet is nyert közel 50-50 millió forintnyi támogatást úgy, hogy a benyújtott pályázatok közül három szinte – tartalmilag és formailag is – teljesen azonos volt. Bár fenntarthatóságot ígértek ők is, a szövetkezetek összbevétele a kapott 250 millió 15 százalékát sem érte el. A pénz lenyúláson kívül más célja biztosan nem volt az illetékeseknek.


Úgy tudjuk, a milliárdos pályázatok megjelenése előtt erre szakosodott ügyvédi irodák és könyvvizsgálók dolgoztak a szociális szövetkezetek tömeges létrehozása érdekében. Nem meglepő módon ezek az új szerveződések többnyire nyernek is, ami irányított pályáztatásról tanúskodik.


Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. 10 milliárd forintos pályázatát már kifejezetten az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezeteknek írtak ki. De ennél is megfigyelhető volt, hogy egy-egy településen, olykor egy helyrajzi számra bejegyezve alakultak az önkormányzati részvétellel működő szövetkezetek. A Békés megyei Kaszaperen ugyanarra az önkormányzati ingatlanra egy napon 4 szociális szövetkezetet is bejegyeztek, ezek közül egy, a Kaszaperi Szent Gellért Szociális Szövetkezet már nyert is 49 millió forintot a még le nem zárt OFA pályázatán.


Egyértelmű, hogy a kormány becsapja az EU-t, a korrupt hazai pályáztatási rendszerben nincs semmi garancia arra, hogy a kormányhoz közel állók vagy az ügyeskedők nem csapolják meg a forrásokat a jövőben is, ahogy eddig is tették.


  Voldemort / Mengyi Roland / Simonka György / szociális szövetkezet / felzárkóztatás / lopás / kisemmizés / EU / korrupció / maffia / szervezett bűnözés / Farkas Flórián / Út a munka világába /


...
Email cím:
info@lehetmas.hu

Központi iroda:
Postacím: 1386 Budapest, Pf. 959
Cím:  1136 Hegedűs Gyula u. 36. fszt. 5.
Telefon: (+36) 1 / 782 7120 (10-16 óráig)
Fax: (+36) 1 / 799 4304

Sajtóosztály (sajtómegjelenések, hírek):
sajto@lehetmas.hu

Forráskezelés (támogatások, fundraising): 
fr@lehetmas.hu

Pénzügyek: penzugy@lehetmas.hu