Kósa Lajos és a keleti nyitás


Kósa Lajos felesége és lányai 2017-ben „vásárolták meg” a Tócó-Pece Kft. nevű üzletviteli tanácsadó céget, melynek ugyan több éve nem volt bevétele, azonban a benne levő eszközök értéke elérte a 140 milliót, tőkéje pedig hirtelen 5 millióról 120-ra emelkedett. A cég korábbi gazdája Dr. Fiák István egy szociális és nyugdíjas szövetkezeteket és munkaerő kölcsönző cégeket birtokló céghálózat társtulajdonosa, a MELÓ-DIÁK Holding egyik vezetője.


Milyen különös, hogy a Fiák-féle céghálózat egyik friss tagja, a debreceni Horizon2020 KFT. fél évvel korábban, alapítása után mindössze egy hónappal (2016.06.08-án) 450 milliót kapott a Nemzetgazdasági Minisztériumtól ukránok betelepítésére. A Horizon2020 ügyvezetője pedig Mátyás László, Fiák üzlettársa. Kósa Tusványoson nevezett urakkal az iskolai és szociális szövetkezetekről beszélgetett, ami úgy látszik, hogy mindnyájuk számára meg is hozta a gyümölcsét.


Egy birtokunkba került szerződés alapján a 450 millióért cserébe 2016-ban 750, 2017-ben pedig 4500 ukrán munkavállalót kellett behoznia Magyarországra a semmilyen előélettel nem rendelkező cégnek. A szerződés „komplex foglalkoztatási rendszer” megvalósításáról szólt, amit nyilván senki nem gondolt komolyan. Az ukrán toborzók havi 2-3 milliós közpénzből fizetett fizetéseket is elszámolhatnak fáradságos munkájukért, de tanulmányok írására is elmentek tízmilliók.


A szociális szövetkezetek hazánkban a tömeges csalási színterei, a kormányközeli személyek által gründolt szövetkezetek elsősorban a járulékkedvezmények lehívására jöttek létre, mostanáig közel ezer szociális szövetkezet foglalkozott munkaerőkölcsönzéssel. A Kósa körüli céghálózat, melynek főprofilja szintén a munkaerőkölcsönzés, országosan évente sok milliárdos bevételre tesz szert. A MELÓ-DIÁK Universitas Iskolaszövetkezetnek 3,5 mrd-os árbevétele volt 2016-ban, míg a STARJOBS 1 milliárddal büszkélkedhetett, ennek az óriási hálózatnak a leágazása a Dél-Alföldi Munkaerő Szolgáltató Szociális Szövetkezet, a Kelet-Magyarországi Munkaerőszolgáltató Szövetkezet és a Horizon2020 is. De a hálózatkiépítés kapcsán került reflektorfénybe Mengyi-Voldemort is és félmilliárd forint.


A nyugdíjas szövetkezeteknél szintén nem nehéz Kósát megtalálni, a jelenlegi miniszter volt az a képviselő, aki önálló képviselői indítványként a bizarr szövetkezeti formát bevezette. Van tehát egy Kósához közeli cég, amely fél milliárdot kap ukrán munkaerő betelepítésére, egy Kósa által beadott törvény a nyugdíjas szövetkezetekről és egy Kósához közeli céghálózat, amelynek egyik tagja már a nevével (Keleti Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet) is jelzi, hogy ukrán nyugdíjasok betelepítéséről szól a buli. Ráadásul Tiszatardoson nevezett szövetkezet azonos székhellyel rendelkezik, mint Fiákék egyik cége.


A Kósa-féle közérdekű nyugdíjas szövetkezeteknél nincs állampolgársági megkötés, csak annyi, hogy a tagok legalább kilencven százalékának olyan természetes személynek kell lenni, aki öregségi nyugdíjban részesül. Ráadásul egy több évtizedes szovjet-magyar egyezmény alapján a magyarországi lakcímmel rendelkező ukrán nyugdíjasok nyugdíját a magyar állam fizeti, a magyar nyugdíjszámítás alapján. Lakcímet pedig a határmentén bárki vehet, vannak házak, melyekben papíron százak élnek. Az ukrán nyugdíjasok Magyarországra hozatala jelenleg tömeges gyakorlat.


A buliban bent lévő cégek kétszeres versenyelőnyt élveznek: a munkavállalónak elég minimálbért fizetni, mivel a többit fizeti a magyar állam, másrészt óriási járulékkedvezményhez jut, hiszen adózási szempontból igen kedvezőek a feltételek a nyugdíjas szövetkezeteknél. Sem szociális hozzájárulási adó (19,5%), sem szakképzési hozzájárulás (1,5%) nem terheli, a bérből nem vonnak nyugdíjjárulékot (10%), egészségbiztosítási járulékot (7%) és munkaerő-piaci járulékot (1,5%).


Nem véletlen, hogy sem Tállai, sem Varga nem merte kiadni az adatokat a szociális szövetkezeteket érintő kérdéseinkre.


  Kósa Lajos / Ukrajna / nyugdíj / szövetkezet / közpénz / mutyi / korrupció / Fiák István / Mátyus László / lexkósa


...
Email cím:
info@lehetmas.hu

Központi iroda:
Postacím: 1386 Budapest, Pf. 959
Cím:  1136 Hegedűs Gyula u. 36. fszt. 5.
Telefon: (+36) 1 / 782 7120 (10-16 óráig)
Fax: (+36) 1 / 799 4304

Sajtóosztály (sajtómegjelenések, hírek):
sajto@lehetmas.hu

Forráskezelés (támogatások, fundraising): 
fr@lehetmas.hu

Pénzügyek: penzugy@lehetmas.hu