Tiborcz első milliárdjai az apósától, Orbán Viktortól


Orbán Viktor 2018. január 30-án Bécsben arról, hogy veje cégével kapcsolatban 13 milliárd forintnyi elcsalt közbeszerzésre bukkant az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) csak annyit mondott közönyösen, hogy nem foglalkozik üzlettel. Persze neki nem is kell, hisz strómanok, rokonok teszik helyette. Magyarország közigazgatásának, önkormányzatainak egyik fő feladata napjainkban az, hogy a miniszterelnöke családját feltőkésítsék.


Tiborcz lámpabiznisze kapcsán nem véletlenül hallgat a kormány. És nem véletlenül nem hozzák nyilvánosságra az OLAF-jelentést. Egyszer ugyanis lezárták már az ügyet bűncselekmény hiányában, azonban most szerencsétlenségükre az OLAF miatt újra nyomozniuk kell.


Pontosan egy éve a főügyésztől botrányos levelet kapott Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, melyben Polt leírta, hogy uniós pénzt érintő csalás ügyében addig összesen 4 esetben jutottak el a vádemelésig, 5 másik ügyben is nyomoztak ugyan, de „bűncselekmény hiányában” lezárták azokat. (Csak Hadházy nyolc feljelentést tett odáig.) Természetesen Tiborcz cégének, az Elios-nak ügye is a lezártak közé tartozott.


Pedig hangfelvétel bizonyította, hogy egy országgyűlési képviselő már a projekt előkészítése előtt a későbbi nyertessel tárgyal a majdani beruházás részleteiről. A nyertes pedig nem más, mint Orbán veje. A hangfelvétel cáfolhatatlan bizonyíték arra, politikusok hogyan manipulálták tudatosan a közbeszerzéseket úgy, hogy azokon az ország legfontosabb vezetőjének veje gazdagodjon.


Az Elios módszere meglehetősen primitív volt. Az első városban, Hódmezővásárhelyen úgy írták ki 5,000 lámpatestre a közbeszerzést, hogy semmilyen referenciát nem kértek. A két indulóból Tiborczék meg is nyerték a „versenyt”, úgy, hogy soha egyetlen lámpát sem szereltek fel korábban, míg a másik cég fő profilja az volt. A további pályázatokon, a többi városban 2013-tól azonban már csak olyan pályázó indulhatott, aki referenciaként fel tudott mutatni olyan munkát, ahol többezer LED-es lámpatestet szerelt fel. Ilyen pedig természetesen csak egy akadt, az Elios. Szekszárdon 3100 lámpatest volt a követelmény, Kalocsán 2800.


Az ügyészség szerint mindez véletlen és nem szervezték központilag az ügyleteket. Pedig a 2012. augusztus 21-én a szekszárdi Fidesz-frakció ülésén készült felvétel másról tanúskodik. Akkor még nem a 800 milliós pályázat beadásáról, hanem az előkészítését megalapozó 40 milliós megvalósíthatósági tanulmányra vonatkozó pályázat kiírásáról kellett dönteni, de már ekkor a Tiborcz cégének közvilágítási üzletágát vezető Mancz Ivettel tárgyalt a fideszes Horváth István. Sőt, az is meg volt beszélve a későbbi nyertessel, hogy „nekünk az egész nem kerül semmibe”, az önrészt a cég majd valahogy visszajuttatja (nem juttatta). A tanulmány pedig kamu lesz, az azt készítő Sistrade Kft-ben ugyanazok a tulajdonosok, mint az Elios-ban.


A felvétel egyértelműen hivatali visszaélésre utal és bemutatja a szisztémát is, miért kellett Hódmezővásárhely után már minden újabb városban olyan referenciát kérni, ami más cégeknek teljesíthetetlen. Az ügyészség szerint semmi nem történt, Orbán pedig azt mondja, nem foglalkozik üzlettel. Mi azért dolgozunk, hogy eljöjjön az ideje, amikor kénytelen lesz foglalkozni ezzel a korrupciós üggyel is.


  LED / közvilágítás / Tiborcz / Orbán / OLAF / Polt / Szekszárd / Horváth István / Fidesz / stróman


...
Email cím:
info@lehetmas.hu

Központi iroda:
Postacím: 1386 Budapest, Pf. 959
Cím:  1136 Hegedűs Gyula u. 36. fszt. 5.
Telefon: (+36) 1 / 782 7120 (10-16 óráig)
Fax: (+36) 1 / 799 4304

Sajtóosztály (sajtómegjelenések, hírek):
sajto@lehetmas.hu

Forráskezelés (támogatások, fundraising): 
fr@lehetmas.hu

Pénzügyek: penzugy@lehetmas.hu