A hazai egyetemek tudatosan herdálják el az uniós kutatási pénzeket


Különböző egyetemek dolgozói állítják, intézményeik módszeresen dézsmálják a kutatásra kapott uniós pénzeket. A csalássorozat a magyar értelmiség krémjét, az egyetemeket és a professzorokat is érinti. Nyílt, államilag támogatott csalás zajlik.


Ha egy egymilliárd forintos költségvetésű sejtbiológiai projektben 400 millió forintos anyagköltséggel és 600 milliós személyi költséggel terveznek, az azt jelenti, hogy egy átlagos egyetemi tanári fizetés mellett 50 professzori munkaév fizethető ki csupán ebben az egy esetben is.


Volt rá példa, hogy az egyetemeken a dolgozókkal olyan munkaszerződéseket írattak alá, melyeket végül oda sem adtak nekik és a pénz sem érkezett meg a számlájukra. Máskor az uniós forrásból finanszírozott projektekbe bevett oktatóknak a normál fizetését pontosan annyival csökkentették, amennyit az EU-s programból nekik juttattak.


Két kutatási múlttal nem rendelkező, üzleti tanácsadással és tréningek tartásával foglalkozó cég a Szegedi Tudományegyetemmel alkotva konzorciumot a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázatán több mint 304 millió forintos támogatást nyert el, melynek keretében a májrák vírusterápiájának kifejlesztésén dolgoztak. Az egyik magáncég 108 millió forint anyag- és 36 millió bérköltséget számolt el, míg a Szegedi Tudományegyetem 37 milliót fordított anyag-, 147 milliót pedig bérköltségre. Mindez havi egymilliós bérrel számolva 12 professzor egyéves bére is lehet, miközben a kiírt vizsgálatokhoz egy professzor, néhány PhD-hallgató és laboráns is elegendő.


Az Eszterházy Károly Egyetem által hirdetett egyik közbeszerzés nyertese a dunavarsányi LAUDE Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. volt. A cég 14 millió forintért készíthetett tanulmányt, amelyben „jó gyakorlatokat” kellett összegyűjtenie. További 8,6 millióért dolgozhattak ki egy módszertani útmutatót a lemorzsolódott hallgatók aktívvá tételéről. További 23,4 milliós megbízást kaptak egy másik, „Egészség-fenntarthatóság-öngondoskodás kertpedagógiai alapokon” című projektből és 20 millió jutott nekik arra, hogy feltérképezzék az együttműködésre alkalmas köznevelési intézményeket a térségben.


Egy nemzetközi hírű, de névtelenségét megőrizni kívánó professzor szerint Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke is nyíltan arra biztatta a kutatókat, hogy úgy adjanak be kutatási pályázatokat, hogy a személyes költségek a teljes pályázati összeg több mint 60 százalékát jelentsék.


  Palkovics László / felsőoktatás / MTA / korrupció / Fidesz / munkaügy / uniós források /csalás / egyetem / kutatás / Pálinkás József


...
Email cím:
info@lehetmas.hu

Központi iroda:
Postacím: 1386 Budapest, Pf. 959
Cím:  1136 Hegedűs Gyula u. 36. fszt. 5.
Telefon: (+36) 1 / 782 7120 (10-16 óráig)
Fax: (+36) 1 / 799 4304

Sajtóosztály (sajtómegjelenések, hírek):
sajto@lehetmas.hu

Forráskezelés (támogatások, fundraising): 
fr@lehetmas.hu

Pénzügyek: penzugy@lehetmas.hu