A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az egyik legnagyobb pénzeltüntető


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem előbb 2 millióért, majd 900 ezerért akarta elárulni, mire költik az EU által is megkérdőjelezett projektek pénzeit. 2 projektről és 30 milliárdról van szó a Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Programban, a LMP feljelentése nyomán ma már a NAV Bűnügyi Igazgatósága is nyomoz költségvetési csalás gyanúja miatt.


Nem csoda, hogy az új projektek költéseit titkolni akarták. A közigazgatás fejlesztése ürügyén ugyanis leginkább pénzszórás folyt. Elég egyetlen példa: Edutus Főiskola éttermi szolgáltatás 2.785.110 forint.


A szerződött cégek között sok olyan kormányközeli tanácsadócég van, melyek folyton feltűnnek a korrupciógyanús ügyek körül. De olyan is előfordult, hogy ugyanarra a feladatra az egyetemmel szerződött külön-külön egy-egy cég és annak egyik vezetője is.


Az egyetem gyakran bízta meg saját cégét (az NKE Szolgáltató Nonprofit Kft.-t). gépjármű bérbeadástól a kommunikációs szakértői szolgáltatásokig sok mindennel. Csak rendezvényszervezésre 90 milliós megbízást adtak neki. Az NKE 2016-ban egymilliárdos forgalom mellett mégis 19 millió forint veszteséget termelt. Milliárdok folytak el helyiségbérletre is, az egyetem pedig olyan intézményektől bérelt (összesen 86.697.000 forintért) borsos áron és feleslegesen sok négyzetmétert, melyek dolgozóit az egyetem tanította a projektek keretében.


Az egyik legtöbbet foglalkoztatott társaság a Rávezető Projekt Kft., a cég ügyvezetője Riz Ádám, aki Riz Levente XVII. kerületi polgármester bátyja. A 2011-ben még jelentéktelen cég éves 10 millió forintos árbevételét 2013-ban sikerült megtízszerezni állami pénzekből, és a fejlődése azóta is töretlen, elsősorban kormányzati megrendeléseiknek köszönhetően. Az egyetem több tízmilliót adott nekik.


De jutott a kormányközeli Nézőpont-cégcsoporthoz tartozó Kutatópont Piac- és Véleménykutató Kft-nek is 16 millió, a szerződést pedig Mráz Ágoston Sámuel írta alá.


Az Eruditio Zrt-t az ÁROP-2.2.19-ben az NKE egy 9.017.000 forintos szakmai koncepció kidolgozásával bízta meg. Ennek a projektnek a keretein belül került kialakításra az E-tanulási Módszertani Központ. Az Eruditio Kft. neve korábban az Öveges-program miskolci kamu közbeszerzése révén került előtérbe, amikor is Miskolcon egy értelmetlen szoftverszolgáltatást nyújtott az adott körben.


A Magyar Közigazgatási és Szervezetfejlesztési Kutatóintézet Alapítvány (MKSZK) szakmai monitoring szolgáltatást végzett 9.525.000,-Ft-ért az NKE-nek. Itt is káderek serénykedtek.


Az ÁROP-2.2.20 kifizetésein keresztül jól látható, hogyan működik a rendszer. Ez volt a legköltségesebb ÁROP-os program, itt képezték ki a kormányablakok ügyintézőit (kb. hétezret), de ehhez elő kellett állítani a tananyagokat és fel kellett készíteni az oktatókat.


48 oktatónak, oktatást segítő embernek fizettek ki összesen 32.364.000,-Ft-ot, személyenként 5-600 ezertől egészen 1.5 millió forintig fejenként. 42 főállásban többnyire kormányhivatalokban dolgozó képzésszervezőknek 58.755.000 járt, közülük 32 személy egységesen 1.440.000 kapott. Nyolc e-learning szakértőt is foglalkoztattak összesen 18.871.000,-Ft-ért, 1 millió és 4.5 millió között alakultak a kifizetések.


Tananyagírásra 8 személy összesen 28.174.000 forintot vett fel. Balkányi Péter és Orbán Zsolt például együttesen 7,7 milliót szakítottak (ők az Apertus Kft. e-learning szakértői), de ugyanekkora összeget a cégük nevében is kiszámláztak még egyszer. Budai Balázs Benjámin az NKE docenseként (E-közigazgatási alapismeretek) 4,5 milliót kapott.


Boros Anita, az NFM volt helyettes államtitkára és az egyetem docense 10 millió forintot kapott egy uniós projektből azért, hogy kiegészítse egy 2012-ben leadott könyvét. Az NKE egyik oktatója, Horváth Attila összesen 850 ezer forintért vett részt egy Magyarország alaptörvényét elemző mű megírásában, ami azért érdekes, mert Horváth Attila az Alkotmánybíróság tagja jelenleg is. Kovács Éva „Egyedi élethelyzetek és gyakorlatok” témakörben szerkesztett tananyagot társszerzőként 7.750.000-ért.


Gyanítható, hogy adott tananyagok és fejlesztések (esetenként némi módosítással) ide-oda vándorolnak az uniós projektek között, így azokat akárhányszor el lehet számolni.


De rendkívül pikáns még a volt alkotmánybírósági elnök Paczolay Péter ügye is. Az általa vezetett, az olaszok előtt álló modernkori kihívásokat tanulmányozó kutatóműhely is kapott két évre 80 milliót uniós forrásból az egyetemen belül, majd Paczolay kilépését követően a műhelyt kilenc hónap elteltével egyszerűen megszüntették.


  felsőoktatás / haverok / mutyi / oktatásügy / Nemzeti közszolgálati Egyetem / Nézőpont / Patyi András / Fidesz / NAV / hűtlen kezelés / költségvetési csalás / nyomozás


...
Email cím:
info@lehetmas.hu

Központi iroda:
Postacím: 1386 Budapest, Pf. 959
Cím:  1136 Hegedűs Gyula u. 36. fszt. 5.
Telefon: (+36) 1 / 782 7120 (10-16 óráig)
Fax: (+36) 1 / 799 4304

Sajtóosztály (sajtómegjelenések, hírek):
sajto@lehetmas.hu

Forráskezelés (támogatások, fundraising): 
fr@lehetmas.hu

Pénzügyek: penzugy@lehetmas.hu