Az Öveges program 14 milliárdját is szétlopták a haverok


Az Öveges-program keretében 14 milliárd forint, alapvetően uniós forrás szolgált arra, hogy javuljanak a természettudományi tantárgyak oktatásának feltételei. 44 vidéki és 8 fővárosi iskola jutott korszerű tanteremhez, azonban valamiért minden sokszor annyiba került, mint kellett volna. A program meghívásos pályázataival foglalkozó döntéshozóknak egyetlen dolog volt fontos, hogy a fideszes haverok nyerjenek. Ez pedig hűtlen kezelést jelent. A 14 milliárdnak valójában csak a töredékét fordították a kitűzött cél megvalósítására.


A szekszárdi I. Béla gimnázium 150 négyzetméteres, jól felszerelt tanterme 314 millióba került, azonban az építkezés és a speciális bútorok költsége mindössze 45 milliót tett ki, közel 170 millió ment el minden másra. A közbeszerzési tanácsadás 6,3 millióba, a pedagógiai szakmai koncepció kidolgozása 6,5 millióba került. 2 intelligens táblára egy 40 fős szavazórendszerre, 1 projektorra és 4 laptopra 14,1 milliót fizettek ki. A terem foglalását és kihasználtságát regisztráló szoftverért 12,6 milliót, a digitális tananyagért 19,6 milliót számláztak ki, a terem nyilvánosság előtti bemutatása pedig 12,6 milliót vitt el. 2 évvel korábban, 2012-ben a szintén szekszárdi Garay gimnáziumnak ugyanez mindössze az ötödébe került.


A szekszárdi önkormányzat humánbizottságának vezetője szerint kár ezzel foglalkozni, hiszen nem a város, hanem az Unió finanszírozta a beruházást. Szekszárd polgármestere, a fideszes Ács Rezső, aki a trafikmutyik kapcsán vált országosan ismertté és Horváth István fideszes országgyűlési képviselő pedig természetesen mindent szabályosnak talált.


Sajnos nem egyedi esetről van szó, a pazarlás általános, tudatos és hatalmas mértékű. A tanári segédanyagok, a munkafüzeteinek szerkesztését egy-egy vállalkozás több városban is elnyerte, majd ugyanazért a munkáért mindenütt felvett 15-20 milliót, a hasonló módon értékesített teremkihasználtság-szoftverrel együtt mindez több milliárd forint elpazarlását jelenti, hiszen az 52 iskolának központilag is megrendelhették volna ezeket.


A veszprémi Vetési Albert Gimnázium új tantermének berendezése, a fizika, biológia és kémia tantárgyak kísérleteihez szükséges eszközök 80 millióba kerültek, a teljes beruházásra mégis 248 millió forintot számoltak el. Egy másik veszprémi iskolában 340 millió ment el hasonló módon, míg a berendezés 100 millióba került, szakmai tanácsadásra, a vizsgára felkészítő foglalkozások rendjének kidolgozására, tananyagfejlesztésre 150 milliót fizettek ki.


A különböző területen dolgozó szakemberek egybehangzóan állítják, hogy mindenütt brutális, sokszoros túlárazás valósult meg, legyen szó tananyagfejlesztésről, informatikai háttérről vagy épp PR-ről. Olcsóbb ajánlatok azonban szóba se jöhettek, mivel minden pályázat meghívásos volt. Legtöbb esetben már a tenderek kiírásakor megvolt, kikhez kell vándorolnia az uniós támogatásoknak.


Néhány példa a Fidesz holdudvar sikereire:


A Commitment Zrt. tulajdonosa, Gullár Zoltán az első Orbán-kormány idején az oktatási minisztérium közigazgatási államtitkárságán szorgoskodott, 2010-től pedig kabinetvezető volt a fejlesztési tárcánál, később az Erzsébet-program miniszteri biztosa lett. A cége Fonyódon, Kalocsán, Salgótarjánban, Siófokon és Szekszárdon nyerte el a teremkihasználtság regisztrálására használt szoftvert.


A Commitment alvállalatának, a Modern Oktatási Eszközök Kft-nek az ügyvezetője 2012-ig Kocsmár Kornél volt, aki később az állami tulajdonú Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. vezérigazgatója, majd a Magyar Turisztikai Ügynökség operatív vezérigazgató-helyettes lett, ez a cég három városban nyerte el a digitális táblákra kiírt pályázatot.


Az Eruditio Zrt. is nyert 16,8 milliót egy olyan szoftveres elemzési, tervezési módszerre, ami vállaltok versenyképességének növekedését segíti és melynek alkalmazása a középiskolákban nem túl életszerű. Ennek a cégnek a vezetője az a Horváth Tamás, aki 2012 februárjáig az állami Bethlen Gábor Alapnál (határon túli magyarok támogatására elkülönített pénzek kezelésével foglalkozó szervezet) döntés-előkészítőként tevékenykedett, majd onnan saját, állami és önkormányzati megrendelésekből százmilliókat kaszáló, oktatásszervezéssel és képzéssel foglalkozó cégéhez vándorolt.


  oktatás / iskola / PISA / holdudvar / Fidesz / Orbán Viktor / Szekszárd Öveges-program / Gullár Zoltán / Kocsmár Kornél / Horváth Tamás / Ács Rezső


...
Email cím:
info@lehetmas.hu

Központi iroda:
Postacím: 1386 Budapest, Pf. 959
Cím:  1136 Hegedűs Gyula u. 36. fszt. 5.
Telefon: (+36) 1 / 782 7120 (10-16 óráig)
Fax: (+36) 1 / 799 4304

Sajtóosztály (sajtómegjelenések, hírek):
sajto@lehetmas.hu

Forráskezelés (támogatások, fundraising): 
fr@lehetmas.hu

Pénzügyek: penzugy@lehetmas.hu