Dőltek a tízmilliárdok a szakmailag alkalmatlan KLIK-hez


Uniós milliárdok folytak be a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz, majd szivárogtak el gyanús körülmények között, miközben az oktatási reformnak nevezett központosítás katasztrófához közeli állapothoz vezetett. Pocsék tankönyvek, viccnek is rossz digitális tananyagok, felesleges adminisztráció és megfélemlített tanárok. Uniós milliárdok, melyeket a szakmaiatlan állami intézmény felelőtlenül, sok esetben vélhetően törvénytelenül tapsolt el.


A Köznevelés az iskolában című projekt célja a KLIK intézményrendszerének tartalmi, módszertani és strukturális fejlesztése volt, amire 10 milliárd úgy ment el, hogy a rendszer csődöt mondott.


A KLIK szerződéseinek jelentős része úgy nem szerepel a Közbeszerzési Értesítőben, hogy közben több tízmilliót fordítottak a projekt során közbeszerzési tanácsadásra. Bérköltségekre 2 milliárdnál is több ment el, „szellemi termékekre” 1,5 milliárd. Miközben a projekt keretében készült színvonaltalan tanulmányokat egymásból másolták hivatkozások nélkül. Olyan túlárazott képzésekre és beszerzésekre költöttek sok-sok tízmilliót, melyeknek már a neve is elárulja, valójában mennyit érnek:


„Beszerzési rendszer beszerzésére” (45 millió)


„Az intézmények fejlesztésének helyzetfeltárásában és a további innovációs folyamatok támogatásában a nyomonkövetésében érintett szakemberek attitűdformálása” (20 millió)


„HR-rendszer követelményspecifikációja” (10 millió)


Egy másik hétmilliárdos köznevelést érintő projekt keretében a mára megszűnt Educatio Nonprofit Kft. például a teljes forrás 10 százalékát projektmenedzsmentre költötte, a szakmai megvalósításra pedig mindössze 677 millió forint jutott. További 1 milliárd vándorolhatott olyan magáncégekhez, melyek közül több már a korábbi gyanús programokból is rendelkezett bevételekkel.


Az LMP gátat szabna az egyre inkább szerteágazó korrupciónak. Meg kell honosítani Magyarországon, hogy a közszférát felügyelő szervek maguk se lehessenek ellenőrizhetetlenek.


  KLIK / Palkovics László / oktatás / iskola / korrupció / lopás / közpénz / EU-s támogatások / gyermekeink jövője / központosítás


...
Email cím:
info@lehetmas.hu

Központi iroda:
Postacím: 1386 Budapest, Pf. 959
Cím:  1136 Hegedűs Gyula u. 36. fszt. 5.
Telefon: (+36) 1 / 782 7120 (10-16 óráig)
Fax: (+36) 1 / 799 4304

Sajtóosztály (sajtómegjelenések, hírek):
sajto@lehetmas.hu

Forráskezelés (támogatások, fundraising): 
fr@lehetmas.hu

Pénzügyek: penzugy@lehetmas.hu