BEZÁRÁS
ÜGYEK

A 100. piszkos ügy

MENÜ

A 100. piszkos ügy

Az elmúlt években eljutottunk a bűnök legmélyebb bugyraiba (pl. a roma pénzek elrablása, a koraszülöttek kifosztása, a segélycsomagok megdézsmálása, a lélegeztető gépek tenderének buherálása stb.) és a politika legmagasabb szintjéig (pl. Orbán és veje, Lázár János, Palkovics államtitkár, Kósa Lajos, Simonka, Horváth és Varga képviselők, Patyi rektor, Tarlós István) Sajnos sokszor egyazon korrupcióinfón.

A 100. alkalomra természetesen néhány pontban összegzést is adunk az elmúlt két év alkalmairól. Emellett egy olyan ügyet vettem elő, amelyik borzasztó egyszerű, de minden benne van az elmúlt évek mocskából.

Az ügy (a dokumentumok: 1, 2, 3):

  • A debreceni (putyinpincsi) Egyetem közbeszerzéséről van szó.
  • Az egyetem kórháza számára szerzett be takarítási eszközöket, egyrészt papírárut, másrészt takarítógépeket.
  • A gépekre három ajánlat jött, egy 22 milliós, egy 30 milliós és egy 33 milliós. Tessék kitalálni, hogy a nyilván iszonyatosan jó anyagi helyzetben levő kórház, végül mennyiért vette a takarítógépeket

igen, a legdrágább ajánlat győzött, 33 millió ft.

  • mert a többit kizárták, egyetlen elképesztő indokkal: a másik két cégnek az éves forgalma több, mint 100 millió forint és ilyenkor a törvény szerint az ajánlatkérő kizárhatja külön indok nélkül az ajánlatadót.
  • A debreceni egyetem tehát inkább fizet több, mint másfélszer annyit a takarítógépekért, csak a kisvállalkozásokat támogassa a “nagyokkal” szemben
  • A baj az, hogy a nyertes Credo Trade Kft. annyira kicsi vállalkozás, hogy működésének eddigi évei alatt 0, azaz nulla forgalma volt minden évben 2014 óta. Tehát egy kamu cég kedvéért zárták ki a valódi ajánlatokat ésvásárolt az egyetem 13 millióval drágábban.
  • Amennyivel drágábban vásárolt az egyetem, annyival kevesebb takarító eszközt tudott venni. a 13 millióból vehettek volna 130 ezer guriga wc papírt is. A higiénia, a takarítás egy kórházban alapvető fontosságú, a takarítás, a higiénia. Így az ilyen stiklik életekbe kerülhetnek!
  • A nyilvánvalóan manipulált közbeszerzést az egyetem UD Humán Service nevű kft-je megbízásából a Debköz közbeszerzési tanácsadó kft. bonyolította.
  • Az egyetem rektora, Szilvássy úr nem csak balfácán, hanem erkölcstelen balfácán, ha ezek után nem mond le.

 

És akkor a 100. Jubileumról néhány pontban és két kiemelt listával.

Az előzmény: amikor az első ügyekről beszéltem, azt mondták Lázárék, hazudok. Miután látták, hogy tények sorával bizonyítok, azt mondták, ezek az ügyek csak kivételek, apró hibák a rendszerben. Eközben viszont én minél több projektet néztem meg, annál több ügy torlódott a gépemen és annál inkább láttam, hogy szinte képtelenség az összes disznóságot bemutatni. Azzal, hogy vállaltam, minden héten bemutatok egy-egy súlyos korrupciós ügyet. Az, hogy egy állatorvos ezt meg tudta tenni és valóban eljutott a 100. esetig jól szemlélteti , hogy milyen gigantikus , szervezett csalás sorozatról van szó.

Többször kaptam kritikát, hogy túl sok, szinte felfoghatatlanul sok, követhetetlenek az ügyek. A cél pont ennek érzékeltetése volt. A hatalom a teljes kontrollvesztés miatt a szemünk előtt zajlik a történelem legnagyobb szabású és legfelülről szervezett csalás sorozata. A 100 üggyel ennek mértékét igyekeztem bemutatni. Ha úgy tetszik, a 100 alkalommal egyetlen ügyet mutattunk be: a kontrollját vesztett kormány által szervezett bűncselekménysorozatot.

Sokan mondják, hogy nincsenek következmények. Ez nem igaz. Egyrészt érezhető és közvélemény kutatásokkal mérhető is az, hogy az emberek érzik a probléma nagyságát és tarthatatlanságát és ez részben ennek a sorozatnak is köszönhető. Másrészt az sem igaz, hogy jogi és politikai következmények nincsenek. Szép csendben lemondott pl. két államtitkár (A roma botrányokért Balog Zoltán mögött felelős Köpeczi-Bócz, illetve a NKE ügy miatt Boros Anita, az NGM államtitkára).

Fontosabb azonban, hogy nem igaz az, hogy Polt Péter minden ügy kivizsgálását meg tudja akadályozni. 45 feljelentésből 20-ban kénytelen volt nyomozást indítani. Az alábbi ELSŐ listában pedig a nyomozás pedig még folyik – itt elkerülhetetlen lesz valamilyen felelősségrevonás.

A lista elejéről hiányzik a miniszterelnök és vejének ügye (Tiborcz), mert azt az ügyészség gyakorlatilag indoklás nélkül lezárta az ügyet. Ennek ellenére a miniszterelnök még nem nyugodhat meg, hiszen az OLAF olyan súlyos szabálytalanságokat tárt fel, ami miatt a teljes összeget visszaköveteli. Az OLAF egyébként vizsgálja a roma kifizetéseket és az Öveges-programot is. Mély meggyőződésem, hogy amennyiben az előző három ügyben Polt ellenáll, annak a legsúlyosabb következményei lehetnének az EU pénzek kifizetését tekintve.

Sajnos szintén hiányzik a listáról az első korrupcióinfó anyaga (Wosinszky), mert a NAV nyomozói ezt az ügyet is hihetetlen indoklással lezárták, azonban itt újabb feljelentést tettünk- ennek elbírálása még folyamatban van.

A fenti lista azokat az ügyeket mutatja, ahol jelenleg is nyomozás folyik. A MÁSODIK lista az általam legsúlyosabbnak tartott ügyeket mutatja be. A következő hetekben a terveim szerint ezekre szeretném emlékeztetni a magyar embereket. Felhívva arra a figyelmet, hogy a döntés az ő kezükben van: rajtuk múlik, hogy a valódi felelősök megbűnhődnek-e.