BEZÁRÁS
ÜGYEK

A korrupció is lehet olyan életveszélyes, mint a terrorizmus

MENÜ

A korrupció is lehet olyan életveszélyes, mint a terrorizmus

Nemcsak egy terrortámadásba, hanem a korrupcióba is bele lehet halni. A korrupt magyar egészségügy állapotából sok haláleset következhet, de az eheti téma akár közvetlen egészségkárosodást is okozhat, főleg a DOLGOZÓKNÁL. Ezen kívül egy szép és nyilvánvaló példa arra, hogyan lopják az egészségügyre fordítható uniós milliárdokat.

A 9 milliárdos KEOP-5.6.0/E/15 „Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása” projekt ( részletek » ) ezer sebből vérzik. A linkből is látszik, hogy 2015 májusában írták ki, öt nap volt véleményezésre, majd rohammunkában próbálták a hatalmas fejlesztést véghezvinni, elképesztő közbeszerzési és elképesztő szakmai módon.

Teljesen érthetetlen közbeszerzési szerkezettel, kartellgyanúsan, horribilis drágán történtek a beszerzések.

Ha ez az általános gyakorlat az egészségügyben, akkor az szégyen. Az eset annyira feltűnő, hogy az Index szerint -nyilván valamelyik kirakott versenytárs feljelentésére- az a Versenyhivatal is kénytelen volt lépni, amelyik amúgy nem nagyon jeleskedik az uniós pénzek ellenőrzésében ( részletek » ).

Alább az általános megállapítások, kérdések, majd alul néhány konkrét példa.

 1. Teljesen érthetetlen, hogy ekkora csomagnál MIÉRT NEM KÖZPONTI TENDERT írtak ki. A Szócska féle “egészségügyi reform” egyetlen valódi eleme a kórházak központosítása volt, mondván, hogy a nagy volumenű közbeszerzéseken jelentős árengedmény várható. ( részletek » ) Akkor most miért kellett külön pályáztatni????
 2. Az esetek 98 %-ban EGYETLEN PÁLYÁZAT ÉRKEZETT, ebből “választottak”. A pályázatok nem nyíltak, hanem meghívásosak voltak, de itt is három ajánlatot be kell kérni. Azonban a bekért három ajánlatból kettő (nyilván aki nem nyertesnek volt beosztva) be sem adott pályázatot.
 3. Mi az oka annak, hogy a 25 kórházi tenderre csak egy pályázó jelentkezett? Hogyan lehetséges, hogy egy komoly piaci szereplő nem szeretne több pályázatot nyerni, vagy nem képes gyakorlatilag ugyanazt a feltételt kielégíteni más-más földrajzi helyen, néha csak pár km eltéréssel.
 4. A kiírások rendkívül gyorsan zajlottak le. Hogyan tudtak ilyen komoly tenderre nem gyártó, csak tovább eladó cégek ilyen gyorsan felkészülni és érvényes piacképes ajánlatot tenni? Ugyanezen 2-3 személyes cégek hogyan képesek 5 éves szervizelési, jótállási munkákat elvégezni. Ha a gyártó és szerviz cégek útján teszik ezt meg, akkor miért nem azokat a cégeket hívták meg a kórházak?
 5. MINDEN PÁLYÁZATNÁL JELENTŐSEN MEGHALADJA AZ ÁR AZ ISMERT PIACI ÁRAT. Ez sok helyen a 100 százalékot is meghaladja. Ez azonnal látható azokon a helyeken, ahol becsült értéket is adtak- lásd alább a konkrét példákat (a becsült értéket mindig úgy kell megállapítani, hogy az a legmagasabb piaci ár legyen). Lehet, hogy védekezésül az öt éves jótállást és karbantartást említik, de ez nem igaz: ilyen nagy mennyiségű és dömping csomagnál 3 év is elérhető alapáron belül.

Néhány példa:

 • Tolna
  becsült: 220 millió Ft, megvalósult: 270 millió Ft részletek »
 • Uzsoki
  becsült: 340 millió Ft, megvalósult: 660 millió Ft részletek »
 • Esztergom
  becsült: 100 millió Ft, megvalósult: 205 millió Ft részletek »
 • Mohácsi kórház:
  becsült: 120 millió Ft, megvalósult 180 millió Ft részletek »
 • Egri Markhot kórház
  becsült: 420 millió Ft, megvalósult 610 millió Ft részletek »
 • Jász-Nagykun
  becsült: 450 milló Ft, megvalósult 575 millió Ft részletek »

Azt is tudni kell, hogy egy röntgen, pláne egy CT cseréje nem olyan, mintha egy asztalt kicserélnénk.

A CT és a röntgen veszélyes üzem, sugároz, ezért komoly tervezési és engedélyeztetési eljáráshoz kötött – elvileg –. Ezzel szemben -a kapkodás miatt- több információt kaptam arról, hogy minden engedély nélkül cseréltek készüléket.. Ez a cikk szakmai oldalról próbálja bemutatni a KAPKODÁS következményeit, durva megállapításai vannak például:  “Ezt a 40 milliárdot kicsit túltolták a fiúk. 2007-2014 között 500 milliárdot költöttek az egészségügyi fejlesztésekre. Ennek nagyjából a tizedét két hónap alatt telepíteni azt jelenti, hogy lesznek a projektben vesztesek is.” | „Leginkább a kórházigazgatókat sajnálom. Nekik büntetőjogi felelősségük tudatában kellett aláírniuk a megrendeléseket, és a 85 KEOP-projektből biztosan lesz olyan, nem is egy, ami nem teljesül, tehát lehet, hogy elő fogják venni az első számú vezetőt.”.
A feltételes közbeszerzések során megjelentek olyan specifikációk, amelyeknek kevés cég tudott megfelelni. Aki viszont megfelelt és nyert, a projektek torlódása miatt nem tud szállítani. Aki viszont tudna szállítani, az nem felel meg teljes mértékben a kiírásnak.

A sietség, a kapkodás is nagyon sok veszélyt rejthet magában ezeknél a készülékeknél. A röntgenkészülékek, az azoknál sokkal nagyobb sugárdózissal dolgozó CT készülékek sugárterhelése miatt nagyon szigorú engedélyeztetési eljáráshoz kötik ezek használatát. Számos olyan információt kaptam, hogy ezek az eljárások a sietség miatt elmaradtak. Emiatt több kórház dolgozói jelezték, hogy félnek az új készülékekkel dolgozni – volt aki ” indulok Csernobilba” szavakkal lép be munkahelye ajtaján. Ezeket az információkat természetesen nehéz ellenőrizni, de a kapkodás, az összebeszélés és a szemtelen túlárazás biztosnak tűnik az utóbbi évek legnagyobb volumenű eszközbeszerzésénél. Kár érte.