BEZÁRÁS
ÜGYEK

A korrupció reformációjának különös esetei

MENÜ

A korrupció reformációjának különös esetei

Az elmúlt héten az evangélikus Fabinyi Tamás püspök egy interjúban (részletek >>) a korrupciót látta a mai magyar társadalom legnagyobb problémájának. Az általam gyűjtött adatok alapján úgy tűnik, az evangélikus egyház elmondhatja magáról: – üdítő kivételként – az európai uniós források felhasználásánál nem jelennek meg náluk azok a tételek, amelyekről messziről látszik, hogy a fő célja a lopás.

Sajnos a református egyház esetében ez már nem mondható el. Az alábbi EU pályázatból finanszírozott beszerzések között horribilis árú kamutanulmányokat, kamuképzéseket , hihetetlen árú, 1 millió forintos, 120 fős nyitórendezvényeket és 120 ezer Ft/órás bibliaórákat találunk. Ezek mindegyikéről annyi minimum elmondható, hogy nem annyira a protestáns puritanizmus jegyében születtek, de több esetben a költségvetési csalás tényállását súrolják. Sok lelkész állítja, hogy a korrupció egészen átszőtte az egyházat. Az alábbi esetek néhány olyan projektet mutatnak be, ahol ennek legalábbis a kifejezett gyanúja fennáll

Ezek az eddigi milliárdokhoz képest pitiáner tételnek tűnhetnek, de azért nagyon súlyos esetek, mert itt elvileg az ország értelmiségi és erkölcsi krémje is segédkezik az EU pénzek elszórakozásában.

Néhány példa:

Gyülekezeti szinten is lehet horribilis pénzeket költeni:

(1) Debrecen Nagyerdei Gyülekezet ” életút a párkereséstől a jól működő családig” (részletek >>):
40 millió forintot költöttek párkapcsolati tanácsadásra egyetlen gyülekezetben, ebből 30 millió forintot egy budapesti projektmenedzser cégnek adtak (részletek itt>> és itt>>).
40 millió forint egy menő gyülekezet lelkészének 10 évi fizetése (!).
(2) A Hajdúböszörményi Egyházközség 40 milliót kapott “közösségépítő programokra”(részletek >>).
Ez 300 rendezvényt jelent (ebben van például 48 ifjúsági bibliaóra, 10 felnőtt bibliaóra, 30 táncóra, 8 kézműves foglalkozás, 38 drámakör, 50 ifjúsági klub, 5 civil társadalom klub, 10 baba-mama-klub) rendezvényenként tehát 120 ezer forintért!!! AZ ORSZÁG LEGDRÁGÁBB BIBLIAÓRÁI (legalábbis eddig)! Persze volt EU-ismeretek fórum, gyermekvállalási fórum is. Az összes pénzt egy debreceni rendezvényszervező cégnek (Inter Quality Team Kft) adta a gyülekezet úgy, hogy azért a “közbeszerzésen” ajánlatot kért a budapesti Art Top Media Kft-től is…

(3) A Református Egyház “Magyarországi Református Egyház fenntartásában lévő szociális szolgáltatók és intézmények alap- és szakellátási feladatainak fejlesztése” alcímmel ( TÁMOP-5.4.12/14/1-2015-0003 ) 198 millió forintot nyert el.
A nyitórendezvény (részletek >>) szerint a “támogatást a református szociális intézmények szakmai munkájának támogatására, gyakorlatorientált fejlesztésére” fordítják. Azonban ha a program beszerzéseit megnézzük, akkor láthatjuk, hogy valami itt is nagyon kisiklott. Az alábbi közbeszerzéseken a 198 millió forintból 120 millió forintot költöttek el kétes értékű tartalomra. Ha egy átlagos megyeszékhely gyülekezetének heti perselypénze 20 ezer forint (nincs annyi), akkor ez 100 évnyi perselypénz… Az egyértelmű, hogy a pénzköltés egyáltalán nem a protestáns puritánság jegyében történt. Több esetben felmerül a költségvetési csalás gyanúja, több projektnél valószínűleg feljelentést is kell tenni. A projekt honlapján fellelhetők bizonyos szakmai anyagok (például itt>> ) azonban minimum kérdés, hogy ezek értéke eléri-e a 190 millió forintot.

(4) Bruttó 29 millió Ft: Demmler & Tóth Kft (részletek >>) (ez a kft vállalati tanácsadással foglalkozik, de pl. az ajánlattételre felkért nádasladányi ANSZISZ Trading kft a neten nem is elérhető)
Téma: Szervezetfejlesztés és coachin…  A minimum tíz évi lelkészi fizetésért két alkalmas képzést kellett végezni egy 12 fős csoportnak projekt irányítási rendszer témában és nehezen értelmezhető tanulmányokat írni az alábbi témákban :

 • Visszajelzés alapú szolgáltatásfejlesztési rendszer kialakítása
 • Tudásmegosztó rendszerek feltérképezése és fejlesztése
 • Szolgáltatások minőségének és hatékonyságának fejlesztése, az ellátási formák szakmai színvonalának emelése
 • Feladat-ellátás színvonalának, és kiegészítő szolgáltatások fejlesztése
 • A szervezetek egységes irányítási rendszerének kialakítása, szolgáltatások közötti eljárási út kialakítása
 • Külső és belső követelményeknek való megfelelés érdekében egy teljesítményindikátor rendszer kialakítása

A tanulmányokat ki fogjuk kérni!!

(5) Szoftverfejlesztés 28 millió Ft (részletek >>)
Az itt >> fellelhető rádióinterjúban a projektvezető elmondja, hogy ezért a pénzért persze csak egy szoftver tervezetet, egy demo szoftvert kaptak. Mindenesetre 28 millió forint egy jobban kereső programozó 2 éves bruttó munkabére

(6) Bruttó 25 millió forintért “szakmai műhelymunka” bonyolítása (részletek >>).
SAND Productions Kft nyerte a meghívásos “versenyt”. Ennek a cégnek ugyanaz a dr Demmler Walter a tulajdonosa, mint az előző Demmler és Tóth Kft-nek. A cégnek nincs honlapja, 2012-ben csak 3 milliós forgalma volt, érthetetlen, hogy az Egyház miért tőle kért ajánlatot. Persze az is kérdés, hogy miért kellett 25 milliót (kb 8 évi lelkészi fizetés) költeni erre:

 • Terepmunka: indító konzultáció – 8 óra/csoport
 • Műhelymunka I. – A vezetői kommunikáció általános alapjai – 2 x 10 óra/csoport
 • Műhelymunka II. – Feladatok kiadása és nyomon követése – 2 x 10 óra/csoport
 • Egyéni munka + konzultáció I. – Kontroll-listák elkészítése és véglegesítése – 9 óra/csoport
 • Műhelymunka III. – Munkatársak tevékenységének felügyelete és visszajelzése I. – 2 x 10 óra/csoport
 • Egyéni munka + konzultáció II. – Értékelő listák elkészítése, véglegesítése – 9 óra/csoport
 • Műhelymunka IV. – Munkatársak tevékenységének felügyelete és visszajelzése II. és Az alkotó munkahelyi közösség létrehozása – 2 x 10 óra/csoport
 • Utánkövetés : záró konzultáció -minimum 8 óra/csoport
 • Szakmai műhelymunkában részt vevők száma: 140 fő.

(7) Szociális képzések bruttó 25 millióért, összesen 240 óra képzés, óránként 100 ezer forintért! (részletek >>)
A kivitelező “nyertesek” itt A PROJEKT LEBONYOLÍTÓJÁNAK, A REFORMÁTUS SZERETETSZOLGÁLATNAK AZ INTÉZMÉNYEI.

Azaz a szeretetszolgálat megbízta a szeretetszolgálatot, hogy tartson képzéseket a szeretetszolgálatnak a szeretetszolgálatról.

Ha a pénz itt a szervezeteknél maradt, akkor csak jogilag aggályos a dolog, ha egyes munkatársaknál, akkor erkölcsileg is.

(8) Nyilvánosság: bruttó 5 millió forintért 4*120 fős road show (részletek >>).
4 helyszínen naponta 10-14 óráig megrendezett projektbemutató rendezvénysorozat, tervezetten 100-120 fő részvételével helyszínenként.

(9) Nyilvánosság: 4 millió forint (részletek >>).
Ebben prospektusok, nyitó és zárórendezvény van. 2 darab 120 fős rendezvény bruttó 1,4 millió forintért, ebben rendezvényenként 240 szendvics és aprósütemény, fejenként 6000 forintért