BEZÁRÁS
ÜGYEK

A minisztériumok részvételével, bűnszervezetben csalják el az uniós forrásokat

MENÜ

A minisztériumok részvételével, bűnszervezetben csalják el az uniós forrásokat

Bűnszervezetben, a minisztériumok részvételével csalják el az LMP szerint Magyarországon az uniós forrásokat.

Az ellenzéki párt antikorrupciós szakszóvivője a jelenkori magyar történelem legnagyobb volumenű bűncselekményeként beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján arról, hogy – mint mondta – az uniós pénzek nagy részét ellopják.

Hadházy Ákos elsősorban a Miniszterelnökséget és az Emberi Erőforrások Minisztériumát nevezte meg, mint amelyek már a pályázatokat is úgy írják ki a mintegy 12 ezermilliárd forintnyi uniós forrás nagy részének elosztására, hogy már megvannak a lebonyolító cégek.

A bűnszervezet másik “csápjaként” a politikus a résztvevő cégeket nevezte meg, amelyeknek “házalniuk” kell az önkormányzatoknál, szervezeteknél a projektekkel.
Hadházy Ákos az általa alibi közbeszerzéseknek nevezett folyamatokra példaként az Öveges-programot, vagy a Tiborcz István, a miniszterelnök vejének korábbi tulajdonában álló cég beruházásait hozta. Állítását egy hangfelvétel leiratával is nyomatékosította, amelyet sajtótájékoztatóján osztott ki.


A felvételen ismertetése szerint Ács Rezső szekszárdi polgármester és jelenlegi tanácsadója, Máté Péter korábbi fideszes képviselő beszélget egy 2012-es városi frakcióülésen, amelyen – akkor még fideszes képviselőként – Hadházy Ákos is jelen volt.
Mint Hadházy Ákos kifejtette, a beszélgetés során Ács Rezső elmondja a “bűnszervezet” lényegét:
úgy osztják el az uniós támogatásokat, hogy megjelenik egy cég, azt mondja, mindent elintéz a papírmunkától a pályázat elnyeréséig, cserébe azt kéri, ő lehessen a kivitelező, ha pedig nem kell az ajánlat, megy a következő városba.
A beszélgetés során – amely felvételének eredetét a politikus nem árulta el, és amelynek csak internetes elérhetőségét és leiratát adta meg – egy szekszárdi óvodabővítési beruházásról is szó esik.
Ennek költsége mintegy 66 millió forint lett volna, ám végül 130 millióért építtette meg az önkormányzat – mondta a politikus.
Hadházy Ákos elmondta: a hasonló ügyeket pártja hetente ismerteti a jövőben, állítása szerint neki jelenleg mintegy fél évre való témája van.

MTI / LMP sajtó