BEZÁRÁS
ÜGYEK

A munka titkos világa

MENÜ

A munka titkos világa

A kormány mindent megtesz azért, hogy a korrupciós ügyeit az eddigieknél jobban titkolja. A legújabb tervezet szerint felemelik a közbeszerzési értékhatárokat, tehát az eddigi 8 millió Ft helyett 16 millióig (illetve épített beruházásnál 25 millió forintig ) nem lesz szükség közbeszerzésre. Ráadásul eddig MAGÁNcégek is közbeszerzést kellett, hogy lefolytathassanak, ha 25 milliónál több EU-s pénzt használtak fel, de innen kezdve ez a határ is 40 millió felé fog emelkedni. SŐT: az új szabályozás szerint a kormány bármikor, bármely döntés esetén eltörölheti a közbeszerzések kényszerét!

T/12738 A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény és az azzal összefüggő egyes törvények módosításáról 
A közbeszerzési törvény eddig is simán kijátszható volt, de a közbeszereztetett biznisz egyvalamiben különbözik az anélkül lebundázott állami beszerzésektől.

Ez pedig annyit jelent, hogy a közbeszerzés igen, az anélkül lezavart seft viszont nem követhető nyomon a közbeszerzési értesítőben.

Ha ezek a szabályok lettek volna érvényesek, nem találtam volna meg az ALÁBBI KÖZBESZERZÉSEKET AZ OFA NEVEZETŰ HÁTTÉRINTÉZMÉNYTŐL. Megvallom, korábban nem is hallottam erről az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft-ről. A nem túl híres intézmény horribilis pénzeket szór ki (pl. itt egy 9,5 milliárdos projekt):

  • http://www.ofa.hu/hu/programs/fokusz-program-fokuszban-az-onkormanyzati-tagsaggal-rendelkezo-szocialis-szovetkezetek-
  • http://www.ofa.hu/files/Fokusz/Palyazati_felhivas_utmutato_okt.pdf
  • http://www.ofa.hu/files/Fokusz/Palyazati_felhivas_utmutato_okt.pdf

Ezekben a milliárdos projektekben közérdekű adatigényléssel élünk, de addig gyönyörködjünk, hogyan élnek jól az OFA és az általa kamuközbeszerzéseken nyertes cégek. Mivel közbeszerzésekről van szó, így simán ki lehetett keresni ezeket az eszeveszett tételeket. Ha a fejlesztési pénzeket is így szórja ki, akkor még sok korrupcióinfót meg fognak tölteni a “nonprofit” Kft. ügyei.

1) Nyíregyházi autóiskola válaszja ki Pesten, hogy kik kaphatják a nagy pénzeket

!!!! Fiatalok vállalkozóvá válása támogatás megállapításához a pályázó fiatalok kompetencia alapú felmérése, kiválasztása”Becsült ÉS megvalósult érték 10629900 Ft, nyertes E-LENZ NYÍREGYHÁZI !!!!! AUTÓSISKOLA  (a kiírás szerint Pest megye a teljesítés helye!!!) MEGHÍVOTT: RUFUSZ COMPUTER INFORMATIKA ZRT. MAX AND FUTURE KFT.
A jelen beszerzés szerinti kiválasztás szolgáltatás célja a fiatalok vállalkozói készségének, képességének kompetencia alapú felmérése, a célcsoportba tartozó fiatalok szűrése, a többlépcsős kiválasztási folyamat szakmai szempontoknak megfelelő lebonyolítása. A kiválasztás szolgáltatás keretében a toborzási folyamat eredményeként elért és az elsődleges szűrőn megfelelt legfeljebb 450 fő fiatalnak a vállalkozói attitűdje, a vállalkozás indításához és működtetéséhez szükséges készségek, képességek felmérése történik, átlátható és körültekintő kiválasztás során a támogatás céljának megfelelően, írásbeli és szóbeli kompetenciaméréssel, valamint az előzetesen beadott üzleti ötletek realitásának, személyes megvalósíthatóságának megállapítása.

2) Reklámcég fog 2000 embert tréningelni és utána mindenkinek két munkahelyet felajánlani

Becsült 24900000 megvalósult 23800000 ft WIN-ONLINE KFt A KFT-nek SEMMI KÖZE A MUNKERŐPIACHOZ. A honlapja szerint “Cégünk célja az, hogy a legjobb médiapiaci árakat a legjobb és legrugalmasabb szolgáltatásokkal ötvözve Magyarország legszínvonalasabb médiaszolgáltatását nyújtsa”. Ehhez képest a közbeszerzés tárgya : az álláskeresési tréninget lebonyolító nyertes ajánlattevőnek a tréning elvégzésének hónapját követő 3 hónapon belül a tréningen részt vett személy részére 2 darab releváns állásajánlatot kell felajánlania. Releváns állásajánlatnak tekinthető, ami az egyén képzettségének, végzettségének, általa igényelt munkakörnek, vagy az általa az utóbbi két évben betöltött munkakörnek megfelel.

3) Irattározás 24,4 millióért egy megszűnt kis leánycégnek, ami cégadatbázisban egyébként nem fellelhető

!!!! becsült ár 24400000 megvalósult ár 24400000 nyertes Pre Services Gazdasági Tanácsadó kft (valóban irattározással foglalkozik)

Ajánlatkérő „Irattárazás” szolgáltatást kíván beszerezni nyertes ajánlattevőtől az alábbiak szerint:
Ajánlatkérő, mint egyedüli tag és Alapító köteles gondoskodni a “DIFO” Diósgyőri Foglalkoztatásszervező és Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság “végelszámolás alatt” jogutód nélküli megszűnését követően a megszűnt társaság iratainak megőrzéséről a hatályos jogszabályoknak megfelelően. A Kft. nem fellelhető az Optenben…
Az irattárazási szolgáltatás az alábbi feladatok foglalja magában:

  • iratok tételes átvétele az iratrendezőtől;
  • betárolás;
  • folyamatos iratőrzés a jogszabályi előírásoknak megfelelően;
  • adatszolgáltatás ajánlatkérő vagy a hatóságok részére;
  • iratok kiszállítása, visszaszállítása adatszolgáltatásra vonatkozó speciális kérés esetén;
  • folyamatos selejtezés;
  • selejtezés esetén hulladéktelepre való elszállítás;

Mennyiség: 120 fm
Selejtezés ideje: végelszámolás lezárásától számított 10 év (várhatóan: 2025)

A CÉG (“DIFO” NKFT) NEM HAGYOTT NAGY NYOMOT MAGA UTÁN, (itt az olvasható 2014-ben és 2013-bn pl. már semmit nem csinált, ), EGYETLEN KÖZBESZERZÉSE VAN, AMIKOR SAJÁT VÉGELSZÁMOLÁSÁT KÖZBESZEREZTETTE, A VIR KFT-VEL SZÁMOLTATTA FEL MAGÁT. EZ AZ EGÉSZ ANNYIRA BIZARR, MINTHA A SAJÁT TEMETÉSÉT FIZETTE VOLNA KI ELŐRE…

4) Egészen bizarr közbeszerzés, egy éven keresztül 2000 internetes álláshirdetést kellett feladni 24,3 millióért

!!! PROMOTRON Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság. A mellékelt reprezentatív minta alapján kiválasztott, programba bevont egyéni vállalkozók és egyéni cégek, továbbá a hazai kis- és középvállalkozások részére a megfelelő munkaerő biztosításához szükséges állásajánlatok megjelentetése, hirdetése internetes felületen, az egyéni vállalkozók és egyéni cégek, továbbá a kis- és középvállalkozások részére potenciális munkavállalók ajánlása, munkaerő-közvetítése.
Elnyert összeg: 24.300.000,-Ft Eredetileg becsült összeg: 24.300.000,-Ft Szerződéskötés: 2015.10.26. (Felhívás: 2015.08.24.) Hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás. Teljesítési hely: Magyarország.
Vesztes pályázók: HKP Media Services Kft. (Bp.), NGROUP Kft. (Bp.)
A közbeszerzés tényleges tartalma (átlépve a szerződés kacifántos megfogalmazásain) a következő:
A Promotron Bt. kap egy úgynevezett “reprezentatív mintát” (listát) az ajánlattevőtől, amiről kiszűr vállalkozásokat, a szűrt listát javaslatként visszaküldi a megbízónak, aki kiválasztja azokat a vállalkozásokat, akikkel majd együttműködési megállapodást köt. (Ennek eddig így az égvilágon semmi értelme nem volt, csak futottak egy felesleges kört.) A megállapodás arra irányul, hogy legalább 400 vállalkozásnak el kell fogadnia a Promotron Bt.. szolgáltatását. Ami azt vonja maga után, hogy a programba bevont vállalkozások 1 éven keresztül összesen max. 2000 álláshirdetést adhatnak fel a szolgáltatás keretében biztosított (?) internetes felületen. Az ajánlattevő köteles az internetes felületen meghirdetett 1000 álláshelyre sikeres munkaerő-közvetítést végezni, havi beszámolási kötelezettséggel, ahol például meg kell adnia az álláshirdetés internetes elérési útvonalát is.
Végigböngészve a közbeszerzés tartalmi megfogalmazását nagyon úgy tűnik, hogy a 24,3 milliós “munkaerő-közvetítés” abban merült ki, hogy a nyertes ajánlattevő valamilyen honlapon történő megjelenést biztosított egy évig 400 kisvállalkozás, ill. egyéni vállalkozó álláshirdetései részére.
Úgy látom egyébként, hogy a Promotron Bt. nem mutat túl nagy aktivitást az interneten. Ez egy családi Bt., számítástechnikai termékek nagykereskedelmével foglalkozik, a közbeszerzés értéke éppen a duplája volt a 2015. évi árbevételének.

5) Projektlátogatás, kedvencem a buszba bekészített aprósütemény

!!!!! Frappé Event Kft. 4700000 Ft 4 db PROJEKTLÁTOGATÁS A TÁMOP-2.4.3.E-13/1-2013-0001 kiemelt projekt a partnerszervezetek tevékenységének szakmai támogatása és fejlesztése érdekében – figyelembe véve a konzultációk, rendezvények és tanácsadások során felmerült igényeket – országos hatókörű projektlátogatások szervezésére és lebonyolítására kér ajánlatot 2015 szeptember 01 – október 31-ig terjedő időszakra, összesen 4 alkalommal, összesen legfeljebb 4000 km.
Igényelt szolgáltatások:
– autópályán 80 km/h közlekedő sebességgel és matricával rendelkező autóbusz biztosítása a projektlátogatásokon résztvevők szállításához sofőrrel, összesen 4 alkalommal, sofőrrel, a folyamatos utazás biztosítása az ajánlatkérő által meghatározott megállókkal, szükség esetén váltó sofőrrel mely a sofőrökkel együtt legalább 14 fő szállítására alkalmas (alkalmanként 2 nap időtartamban), hangosítási lehetőséggel, víz és aprósütemény bekészítéssel.

6) Egy bissau-újguineai hátterű cég egészen hihetetlen, 3000 embernek kell egyetlen munkahely ajánlatot kiközvetíteni

! Eredetileg becsült és megvalósult 24100000 Ft HKP MEDIA SERVICES Kft Nyertes ajánlattevő köteles a programba vont 3000 fő tekintetében a programba vonástól számított 2 hónapon belül az egyén munkaerő-piaci reintegrációja érdekében – az egyén által betölteni kívánt munkakörnek és mobilitási körzetnek megfelelően – személyenként legalább 1 munkáltatót találni, és azt az egyén számára ajánlatként elküldeni. A cég ezért a pénzért (??) csinált egy nem túl komolynak tűnő “álláskereső” honlapot . A befektető háttere érdekes, egy bissault-guinei úriember tulajdonolja.

7) Svéd 5 napos luxusút 13 főnek(nettó 720ezer/fő), csak hogy megismerjék a jót

Végül bruttó 750 ezer/fő összegért 13 munkatárs ötnapos svédországi “tanulmányi úton” vett részt A Kooperáció+ kiemelt projekt keretében 2014. III. negyedévében 1db. Nemzetközi tapasztalatcsere szervezése Svédországban (A TÁMOP 2.4.3 E-13/1-2013-0001 – Kooperáció+ a „Szociális gazdaság és a munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó civil szervezetek kapacitásfejlesztését célzó programok megvalósításával összefüggő szakmai fejlesztések” kiemelt projekt keretében)
Elnyert összeg: 8.030.000,-Ft Eredetileg becsült összeg: 8.267.716,-Ft Szerződéskötés: 2014.07.21. (Felhívás: 2014.06.24.) Lebonyolítás: Stockholm-Göteborg
Vesztes pályázók: JAM BTL Rendezvényügynökség Kft. (Bp.), Inspire Rendezvényügynökség Kft. (Bp.)
Időpont: 2014. augusztus 25. – 2014. augusztus 29.
Tanulmányút Stockholm-Göteborgban, 13 fő részvételével. A szerződéses összeg összeg magában foglalja:
Repülőjegy, reptéri transzfer, étkezés, utazás Stockholmból Göteborgba, helyi közlekedés, illetőleg ezek megszervezése. A tapasztalatcsere programja:
1. nap: Szakmai találkozó egy társadalmi vállalkozásként működő étteremben, a nemzetközi tapasztalatátadás szakmai programját kísérő svéd szakemberekkel, tapasztalatátadás.
2. nap: Tillväxtverket: Swedish Agency for Economic and Regional Growth (A gazdsági és regionáli fejlődés nemzeti hivatala) Ebéd: társadalmi vállalkozásként működő közösségi térben.
Utána találkozó a Svéd Munkaügyi Hivatalban – hátrányos helyzetű munkavállalókat segítő részleg.
3. nap: Stockolmi szociális szövetkezet, NGO, társadalmi vállalkozás VAGY Munkaerő-piaci társadalmi szervezet
4. nap: 9:15-10:45 látogatás az Icko Clean, társadalmi vállalkozásnál, vonat takarító vállalkozás 11:00-12:30 látogatás a Mamas Retro társadalmi vállalkozásnál, second hand gyerekruha vállalkozás13:30-16:00 Találkozó a Coompanion – nál, hogyan dolgoznak, hogyan segítik, támogatják a társadalmi vállalkozásokat 16:00 – 17: 00 konzultáció (Göteborg)
5. nap: 09.00-12.30 Szakmai kerekasztal beszélgetés, összegzések
A szerződésben az ajánlatkérő kiemeli:
A Társaság szakmai műhelyként új, innovatív munkaerő-piaci eszközöket és módszereket modellez szoros együttműködésben e terület szakértőivel, a társadalmi nyilvánosság és részvétel biztosításával. Mindezek mellett – alapítói okiratában foglaltaknak megfelelően – munkaügyi témájú kutatásokat finanszíroz, melyek eredményei újabb adalékot szolgáltatnak a foglalkoztatás és munkanélküliség helyzetének és folyamatainak feltárásához, és kiegészítő forrást biztosítanak a foglalkoztatás-fejlesztési folyamatokat alátámasztó KSH-adatbázisokhoz.
Innovatív kutató tevékenységéhez tehát a hivatal szakmai találkozókon vett részt, ebédeltek egy közösségi térben, benéztek egy szociális szövetkezethez, egy vonat takarító vállalkozáshoz és egy használt gyerek ruhákat forgalmazó “társadalmi vállalkozáshoz”. Mindezt egy főre vetítve nettó 618.000,-Ft-ért.

8) ez csak a “szokásos” idióta pazarló rendezvényszervezés

Eredetileg becsült érték 23425197 Ft (ez hogy jött ki?) a megvalósult 23420000 Ft: rendezvényszervezés Ex-Ante Kft. Ajánlatkérő a TÁMOP 1.4.7.-12/-1-2012-0001 „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében rendezvényszervezés szolgáltatás tárgyban folytatja le jelen ajánlattételi felhívás szerinti közbeszerzési eljárást.
Ajánlatkérő az ajánlattételre felhívott ajánlattevők megfelelő ajánlattétele érdekében, az alábbiak szerint részfeladatonként rögzíti a beszerzés tárgyát. Ajánlatkérő felhívja a figyelmet, hogy jelen közbeszerzési eljárásban a részajánlattétel lehetőségét kizárja, az alábbi részletezésre kizárólag a megfelelő ajánlattétel érdekében kerül sor.
I. rész: Tematikus konferencia rendezése
II. rész: Projektlátogatások
III. rész: Célzott tudásbővítés
IV. rész: Záró konferencia