BEZÁRÁS
ÜGYEK

A szerencsi teleport

MENÜ

A szerencsi teleport

Még az EU-Ügyészség aláírásgyűjtése alatt egy szerencsi polgár figyelmeztetett arra, hogy “papíron” van náluk egy katonai logisztikai központ, ami elvileg EU támogatásból “épült”, de valójában nincs semmi ilyen Szerencsen.

Nos megnéztem, a  nyilvános adatbázis alapján valóban kifizettek erre fél milliárdot

(Speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központ kiépítése Szerencsen. GOP-3.2.1-11-18). Aztán megnéztem azt a helyet, ahol a logisztikai központnak lennie kellene, és semmi nincs ott.  Csak dzsindzsás és kb 10 kaptár méh.  Tehát vagy a vasúti átrakodó állomás (intermodális logisztikai központ) tűnt el, vagy a pénz, amit a magyar állam az EU adófizetők pénzéből kiadott.

Én a másodikra tippelek. A részletek:

Nem sokat találni a neten erről a logisztikai központról, sem a Licet ’95 Kft. tevékenységéről. Az biztos. hogy Szerencs Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában számoltak ezzel a központtal, 2016-2017 évben megvalósulóként feltüntetve.

http://www.baz.hu/telepules/Szerencs/==_szerencs__its_vegleges_szerencs.pdf

http://palyazat.gov.hu projektleírásban egyébként az szerepel, hogy ennek a logisztikai központnak 2015.11.30-án már el kellet volna készülnie, a https://terkepter.nfu.hu oldalon is “megvalósult”-ként jelzik. A tényleges befejezés idejéről viszont “nincs adat”. A teljes támogatási összeget sem fizették ki a cégnek, 951.518.000,-Ft-ból  azonban 447.786.550,-Ft-ot megkapták, felét előlegként, felét számlák alapján.

A fenti beruházási összegből kiindulva  érdekes, hogy 2018-ban még 2017-hez képest is alacsonyabb lett az árbevétele a cégnek, mindössze 13.138.000,-Ft. Befektetett eszközeinek az értéke nem éri el az 1 millió forintot, nyoma sincs tehát annak, hogy értékes ingatlannal gazdagodott volna a cég. (persze a szerencsi dzsindzsásban sincs nyoma) A cég főtevékenysége amúgy üzletviteli tanácsadás.

Licet ’95 Kft. ügyvezetője és tulajdonosa Nyiri Zsolt (1957.06.02.), Szerencs polgármestere a 2018. évi időközi választáson Nyiri Tibor lett (ő korábban alpolgármester volt ugyanitt). azt a helyiek tudnák megerősíteni, hogy valóban így van-e, vagy csak véletlen egybeesés.

Megkérdeztem a PM-et, hogy vajon hol van a logisztikai központ hogyha nincs sehol, de félmilliárdot kifizettek, a felét ráadásul számlára. Azt válaszolták, hogy ők is vizsgálódnak, de hogy mit, az titok. Itt a levelük:

PM/11917/2019 – közérdekű adatigénylés
Dr. Hadházy Ákos
független képviselő
hadhazy.akos@parlament.hu

 Tisztelt Dr. Hadházy Ákos Úr!

 A 2019. április 17-én a Pénzügyminisztérium részére megküldött közérdekű adatigénylésével kapcsolatban a következő tájékoztatást adjuk.

 A LICET’95 Kft. a GOP-3.2.1-11 számú pályázati felhívás keretében támogatott „Speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központ kiépítése Szerencsen” című projekt ellenőrzése nem zárult le, az eljárás lefolytatása során a projektről nem szolgáltatható adat.

Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét.

A dologban van viszont egy csavar, elvileg történhetett teleportálás is.

Ugyanis bár a projekt elnevezése “Hadászati logisztikai központ SZERENCSEN”, és a nyilvános adatbázisok Szerencset, mint leghátrányosabb Helyzetű Kistérséget (!!) és a Licet’95 Kft-t jelölik meg kedvezményezettként.  Azonban ha a https://terkepter.nfu.hu oldalon rákeresünk a projektre, akkor a szerencsi cég projektje alatt alatt egy MÁSIK CÉGET (Mil-exim kft) ÉS BALATONFŰZFŐI HELYSZÍNT találunk, a fényképes dokumentáció pedig egy egész más-igaz, szintén nem működő, lepusztult -helyszínt mutat.  Kis kereséssel pedig a neten is található nyoma http://www.milexim.hu/szechenyi-2020/  https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/nem-vilagitottak-at-a-hadianyaggyartot-4011133/ A Mil-Exim nevű kft. jelentetett meg egy közleményt saját oldalán arról, hogy „speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központot” hoznak létre Balatonfűzfőn, lényegében az egykori lőporgyártó üzem területén, épületeiben. A 2,4 milliárdos beruházás részben uniós finanszírozású, közel egymilliárdot kap a Gazdaságfejlesztési Operatív Programtól. A terv szerint az üzemben lőport, illetve lőszert gyártanának: utóbbiból kis és közepes kaliberűt, civil és hadi felhasználásra is https://index.hu/gazdasag/2016/01/13/balatonfuzfo_loporgyar_munkahely_robbanas_turizmus/ Közmeghallgatás jegyzőkönyve:
https://balatonfuzfo.hu/sites/default/files/tartalmak/hirdetmeny/rexpro_kozmeg_jgykv.pdf Itt az derül ki egy hivatalos feljegyzésből, hogy a REXPRO a hatósági eljárásban egy ósdi anyagot csatolt, már régóta nem létező körülményekkel:

https://balatonfuzfo.hu/sites/default/files/tartalmak/hirdetmeny/rexpro_hivatalos_flgy.pdf
2018 elején még biztosan nem volt lőporgyártás http://www.hirbalaton.hu/engedelyeztetes-alatt-a-balatonfuzfoi-loporgyar-veol-hu/

Telefonon hívtam a cégtulajdonost, aki nagyon zavarba jött. Először semmit nem akart mondani, aztán hadititokra hivatkozott, azt mondta, két hét múlva keressem.

Az továbbra is rejtély, hogyan került át a projekt Szerencsről Balatonfűzfőre. FENTIEK – ÉS A TÉRKÉPTÉR KÉPDOKUMENTÁCIÓJA SZERINT FŰZFŐN SEM ÉPÜLT SEMMI, A KORMÁNY AZONBAN KIFIZETETT VALAKINEK FÉL MILLIÁRD TÁMOGATÁST. AZONBAN HA MÉG ÉPÜLT VOLNA, AKKOR IS CSALÁS TÖRTÉNT, MERT

-1)  A PÉNZT SZERENCSEN KAPTA A LICET 95,  A PÁLYÁZAT BÍRÁLATÁNÁL NYILVÁNVALÓAN SZÁMÍTOTT, HOGY “LEGHÁTRÁNYOSABB HELYZETŰ KISTÉRSÉGRŐL” VAN SZÓ

2) A PROJEKTLEÍREÁSBÓL AZ LÁTSZIK, HOGY A PROJEKTET INTERMODÁLIS LOGISZTIKAI KÖZPONTOK LÉTESÍTÉSÉRE ÍRTÁK KI, DE ITT NEM EZT, HANEM EGY GYÁRAT TERVEZTEK ÉPÍTENI. Az “intermodális logisztikai központ viszont nem más, mint egy vasúti/közúti (vagy folyami/vasúti, légiforgalmi/közúti stb) átrakodó állomás raktárakkal.  A milexim terve nyilván teljesen másról szól

Feljelentést fogok tenni az ügyben.