BEZÁRÁS
ÜGYEK

Annyi pénz lesz, mint az atom

MENÜ

Annyi pénz lesz, mint az atom

A kormánypárti politikusok számára a paksi beruházás melletti legfontosabb érv, hogy bolondra kereshetik magukat. A mai sajtótájékoztatón két “kisebb” konkrétumot mutatunk be, hogy a folyamat már el is kezdődött: a kormánynak kedves cég már szó szerint a kapun belül van, a trafikosztó szekszárdi polgármester pedig már megkereste az első százmillióját a bulin.

1) Az egyik szereplő a miniszterelnök vejével nagyon jó üzleti kapcsolatokat építő WHB kft-nek már SAJÁT KIRENDELTSÉGE van a paksi atomerőműben, kapun belül , amivel honlapján dicsekszik is. Az Opten szerint 2016 júliusában nyitották a kirendeltséget. Természtesen ez még nem korrupció, de jól jelzi, hogy a jó kapcsolatokkal rendelkező cégek már bebiztosították a helyüket a hatalmas betonteknő építésénél (a WHB már Bátaapátinál is építi a betont, nyilván ez lesz majd a referencia)

2) Ami viszont egészen arcátlanság, de tény: a trafikokat osztogató szekszárdi polgármester, országgyűlési képviselő Horváth István cége már most több, mint százmilliót kereshetettt a bővítésen. Ha H.Istvánnak több bulija nem lett volna (volt), akkor is már képviselői fizetésének többszörösét kereshette a még el sem indult paksi bővítésen. Paks 2 informatikai központja ugyanis hogy-hogy nem egy H.István korábbi cégétől bérelt barakkban dolgozik, havi 4,5 millió forintért (évi 54 millióért) bérelve az ingatlant. Az ingatlanhoz a képviselő cége gyakorlatilag ingyen jutott. A képviselő ugyanis közismerten jó barátságban áll Amrein Károly Gemenc volán igazgatóval és S.Árpád tönkrement Opel kereskedővel.. S. Árpáddal közös cégük, 2009-ben megvásárolta a Gemenc Volán paksi telephelyét 180 millióért, azonban a Volán azonnal vissza is bérelte azt évi 30 millió forintért, így 6 év alatt vissza is fizette az árat.

Egy vadiúj közbeszerzésen most 2017-ben ismét kibérelte a Volán a területet, így már végképp érthetetlen, miért kellett eladni… A terület felét továbbra is évi 30 millióért bérli vissza a Volán + bizonyos szerelési munkát is ad 6500 ft/ óra rezsivel. Érthetetlen (illetve nagyon érthető), hogy a Volán miért adta el a telephelyet 2009-ben, hiszen a pénzre volt szüksége, hitelt vehetett volna fel és fedezetként adhatta volna a területet. Viszont akkor most nem kellene mégegyszer ugyanannyit visszafizetni bérletre úgy, hogy már csak a terület felét használják.

Közben azonban a telek másik felén levő, elég gyönge minőségű irodaházat kibérelte Paks2 Informatika (MVMI Informatikai Zrt, évi 50 millió forintért). Blogbejegyzésem alapján erről korábban az akkor még valódi újságként üzemelő origo számolt be, a bérleti díjat ők préselték ki az MVM-től.

Ennek a szerencsének köszönhetően egy fideszes politikus már biztosan van, aki Paks 2-ből annyit keres, mint amennyit egy átlag magyar életében sem fog. Ezen a kijelentésen az sem változtat, hogy időközben Horváth eladta részesedését a Permittóban. Ugyanis ha strómannak adta (ez valószínű, minden jelentős vállalkozása egy mohácsi címre került), akkor azért az övé a paksi pénz, ha viszont valódi üzletet kötött, akkor nyilván komoly összegért adta tovább a 180 millióért vett telekkel és hosszú évekig szerződésekkel biztosított , évi 80 milliós bérleti díjat beszedő kft-t