BEZÁRÁS
ÜGYEK

Az ellenőrzésre kapott uniós pénzek sincsenek biztonságban!

MENÜ

Az ellenőrzésre kapott uniós pénzek sincsenek biztonságban!

A közelmúltban a hvg írt arról (itt), hogy az OLAF elkaszált már egy másik ilyen ellenőrző projektet , amit most vizsgálunk, az sem néz ki szebben.

Az EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐ az EMMI háttérintézménye. Az intézmény honlapja azzal dicsekszik, hogy eddig 30 Mrd forintot osztottak szét. Több projektjük több, mint gyanús azonban most TÁMOP-7.2.1-11/K-2013-0003 és a TIOP-4.2.1-11/K-2013-0003  számút nézzük meg. Ezek 5 milliárd forintról szóltak és – elvileg- a pályázatok felgyorsítása és ellenőrzése volt a céljuk 2015 áprilisa és decembere között.  Az ellenőrzéseket azonban olyan cégekre is bízták, akik sokszorosan részt vettek eu-s, kifejezetten gyanús projektekben.

Ha a projekt közbeszerzéseit nézzük, a már megszokott finomságokat látjuk

Arcpirító és különleges tétel az IRATDIGITALIZÁLÁS 25 millióért. 400 irattartónyi iratot kell ezért a pénzért beszkennelni! Ez szakértők szerint nem lehet több egy ember néhány hónapnyi munkánál és kérdés, hogy ezek az iratok eddig miért nem voltak meg elektronikus formában. A “KÜLÖNLEGES” FELADATRA EGYETLEN CÉG ADOTT AJÁNLATOT, A 2015 BEN ALAPÍTOTT -talán erre a célra?- DG-DIGITAL kft.

Továbbá horribilis (600ezer forint/nap) költségű képzések:

  • 2,5 millió forint valamilyen (?!) képzésre 22 fő 4 napos képzése,  600 ezer/ nap
  • 21 millió 8X4 nap valamilyen (?!) képzésre 650ezer/nap
    Külön szép, hogy a szerződést 2015. dec.11.-én kötötték gyakorlatilag karácsony előtt kellett lezavarni ezeket a fantasztikusan drága képzéseket.
  • Agenda képzés 8 millió , 3 csoportX4 nap,összesen 50 főnek  660 ezr/nap
  • Agenda képzés 17 millió 8csoport x 4 nap, 550 ezer/nap, összesen 170 főnek
    A kamu tanfolyamra utal a kiírás azért is, mert 4 nap/ 40 órás képzést ír elő. Ez nonszensz, nehezen képzelek el egy 8 órától este 6-ig tartó “képzést”.

A fenti közbeszerzések szereplői (DFT, Pragmatica Sanctio, Agenda projektház egyértelműen, minden kétséget kizáróan összefüggésbe hozhatóak egymással, egy korábbi Korrupcióinfón bemutatott “járási esélyteremtő tervek”-nél is ez a csoport bukkant fel (itt olvashatja az index cikkét a témában) de a működésükre már egy éve is felhívtam a figyelmet (itt).

Ilyen előzmények mellett rendkívül kétséges, hogy a 475 millió forintért projektellenőrzéssel , 1500 oldalnyi (300ezer/oldal) “végrehajtás szempontú elemzéssel” megbízott “SZPI Konzorcium” tagjai végeztek -e valódi munkát. A szerződéskötés 2015 november végén történt és 2015 decemberre be is kellett fejezni.

Az “ellenőrzési” konstrukció azért is aggályos, mert a konzorcium egyes tagjai maguk is számos TÁMOP projektben szerepeltek kiviteezőként. Pl. a Learning Innovation 70 db TÁMOP projektben , az Ex-Ante pedig 17 projektben volt nyertes. A Learning Innovation 2012-ben alakult, akkor 25 millió, 2013-ban 400 millió, 2014-ben már 720 millió forint bevétele volt az Opten szerint! Ha a 70 TÁMOP projektet az átlag 15 millióval szorozzuk , elmondhatjuk, ez a cég az összes bevételét TÁMOP programokból kapta. Egy másik résztvevő szintén csak 2014-ben alakult, de akkor rögtön 112 milliós bevétele lett. A tulajdonosi háttere (egy amerikai bejegyzésű cégen keresztül, akinek magyar postacíme Zsuffa Ákos) az előbbi céghez kapcsolható.

A Learning Innovation projektek jellemzően gyanúsak, pl. az Óbudai Egyetemen, vagy egy egészen arcpirító Ózdon: hátrányos helyzetű gyerekeknek alapfokú számítógép tanfolyam 35000 ft/óra! vagy Kiskunhalason Óvónő továbbképzések 18 millióért, 100000 ft/óra.

Az LMP kérdezi (és adatigényléssel is nyomatékosítani fogja a kérdését), hogy az 5 milliárd forint pontosan mire ment el, melyik projektet ellenőrizték és hozzák nyilvánosságra az ellenőrzések eredményét.

Lázár egyébként beismerte a múlt héten, hogy ez a gyakorlat -az ellenőrzés kiszervezése magáncégeknek  – nem tartható, itt elolvashatja, véleményem szerint azonban nem lesz segítség a 3000 überpremizált állami hivatalnok sem…

Interjú az ATV-ben

TÁMOP és TIOP projektek