BEZÁRÁS
ÜGYEK

Az Öveges-program újratöltve

MENÜ

Az Öveges-program újratöltve

Mára már az Uniónak is szemet szúrt ez a botrány, ezért blokkolta több mint 40 milliárd uniós támogatás kifizetését. A kormány odáig ment, hogy elismeri ezeket a lenyúlásokat, de természetesen ez is az elmúlt nyolc év hibája, és most visszaköveteli az önkormányzatoktól azokat a pénzeket, amit nyilvánvalóan nem náluk kellene keresni.
A 10. “jubileumi” korrupcióinfón akkor az eredményekről lenne szó, de azért kicsi újdonságot is mondanánk, pl. a kaposvári Fémszerkezet Építő Bt. és a Piarista Rend Kecskeméti Gimnázium közti kapcsolatról. Az egyes ügyek feltárása után többször hallom, hogy “de nincsenek következmények”. Hát most az első nagyobb ügynél már mozgás van. Az általam kb. 2 éve elindított Öveges-program ügyében fejlemények vannak, amiről három dolgot lehet most elmondani.

1)  Néhány hete a mellékletben található levelet kaptam a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Korrupció ellenes Főosztály Kiemelt Ügyek Osztájától. Ebből megtudható:

a nyomozás során megállapították a bűnszövetkezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúját

-DE átdobják az ügyet a NAV nyomozóinak, mert

  1.  nem ők akarnak kellemetlen helyzetbe kerülni a Főnöknél – na jó, ezt nem írják –
  2.  hűtlen kezelés és hivatali visszaélés szerintük nincsen…

Utóbbi nyilvánvalóan nonszensz és csak egyetlen dolgot szolgál: valahogy megpróbálni eltávolítani a dolgot a politikusoktól. Hivatali visszaélést csak ők tudnak elkövetni, tehát amikor azt állítja a nyomozóhatóság, hogy ilyen bűncselekmény nyomát nem találták, akkor azt mondja, hogy politikus nem akart itt semmi rosszat. Pedig a közbeszerzések nagyobb részét polgármesterek írták ki…

2) Több városból van olyan információm, hogy többször 50-60 millió forintot visszakérnek. Kiskunfélegyházáról a Magyar Narancs be is számolt, itt az új városvezetés emiatt feljelentést is tett! Bővebben»

Mi, az LMP-ben azt mondjuk, hogy nagy tévedés azt hinni, hogy ha ezek a pénzek visszakerülnek az EMMI-hez, akkor nem történt baj. A félegyházi feljelentés is mutatja, hogy azok a pénzek irgalmatlanul hiányoznak az önkormányzatok működési költségeiből.

3) Számomra eléggé érthetetlen és szemtelen módon a kiterjedt vizsgálatokkal párhuzamosan, tovább folytak ezek az eszement projektek. Nálam ez viszi el a pálmát:

Öveges program Öveges professzor piarista gimnáziumában:
Ugyanis amellett, hogy munkafüzeteket megírattak már 43 gimnáziumban, itt is irattak egyet, de itt a kiírás szerint is csak egy német tananyagot kell lefordítani. Az pedig egészen vicces-érthetetlen-felháborító, hogy erre a feladatra az egyik kamu ajánlatot a KAPOSVÁRI NYL FÉMSZERKEZETGYÁRTÓ BT- től kérte a nagytiszteletű gimnázium :)) Ez talán a non plus ultra annak bizonyítására, hogy meg sem próbálják a valódi közbeszerzést imitálni. Részletek»

De ilyen a következő is:
18 millió forint “rendezvényszervezésre”-nyitó-záró rendezvény, kutatók éjszakája, 4 diszeminációs rendezvény-KAMU AJÁNLATOT KÉRTEK A SZEKSZÁRDI TURISZTIKAI KFT-től is… Részletek»

A nyomozások mellett, azzal párhuzamosan tovább folyó költekezésről a Magyar Narancs  is írt. Bővebben»

 

Melléklet: