BEZÁRÁS
ÜGYEK

Bohóc beszerzések

MENÜ

Bohóc beszerzések

Eddig a kormány mindig azzal védekezett, hogy szerintük minden rendben volt és bíróságon perelnek azért, hogy drágábban vehessenek orvosi eszközöket az elcsalt közbeszerzéseken.

Immár azonban bíróság is kimondta, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ ( “Kórházellátó”) törvénytelenül írt ki egy közbeszerzést.
http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_10691_2018/ A bíróság jóváhagyta a Közbeszerzési Döntőbizottság 10 milliós büntetését is. A döntés kihangsúlyozza, hogy a törvénytelen közbeszerzéssel az EU támogatás elvesztését is kockáztatjuk, valamint azt is, hogy a kórházak gigabeszerzéseit intéző cég sorozatosan írja ki a manipulált közbeszerzéseket

A törvénytelen eljárás itt az a gyakori manipulációs forma volt, hogy az egymástól teljesen független eszközök beszerzésére csak EGYBEN lehetett ajánlatot tenni.
A 8 milliárdos  EFOP-2.2.0-16-2016-00003 EU projekt keretében a pénz egy részéből kórházi ágyakat, matracokat, takarókat párnákat , defibrillátorokat és monitorokat akartak beszerezni, azonban a bíróság a józan ész és a törvények alapján kimondta, hogy semmi nem indokolja, hogy ne lehessen külön-külön ajánlatokat tenni erre. Hiszen lehet olyan cég, amelyik takarókat tud gyártani, lehet olyan, amelyik defibrillátorokat, lehet olyan, amelyik ágyakat. Ha ezeket egy helytről akarja az ÁEEK beszerezni, akkor nyilvánvalóan olyan CSOMAGOLÓCÉGET hoz helyzetbe, aki valahonnan megveszi az előbbi termékeket és egy plusz árréssel továbbadja. (Az ÁEEK egyébként egészen nevetségesen indokolta a közbeszerzés összevonását: a termékeket ugyanarra a helyre kell szállítani…)
A másik -egyébként nem jellemző- trükk az volt, hogy az áruknak semmilyen alkalmassági igazolást nem határoztak meg, hanem azt írták ki, hogy EGYENKÉNT MINDEN IRÁNYBÓL ELKÉSZÍTETT FÉNYKÉPEKKEL KELL IGAZOLNI, hogy a szállított áruk megfelelnek a követelményeknek, “egyes esetekben azonban a gyártói igazolás is megfelel”, ha a fényképpel nem lehet igazolni a megfelelődséget”. Az egyik pályázó sokadik kérésére sem voltak hajlandóak azonban tisztázni, hogy minden (sok ezer db) ágyról és eszközről EGYENKÉNT kell-e fotót készíteni illetve hogy mely esetben elég a gyártótól beszerezni a megfelelőségi nyilatkozatot. Itt a trükk eltér a szokásostól, mert általában annyira egyértelmű kritériumokat írnak ki, hogy csak egy terméket lehessen szállítani. Itt viszont annyira laza és nem egyértelmű a feltétel, hogy nem tudni, minek kellett volna megfelelni, ami szubjektív elbírálásra ad lehetőséget
Az ÁEEK működését bohózatként is hívhatnánk, ha nem lenne véresen komoly, ahogyan sorozatosan manipulálják a kórházak közbeszerzéseit (néhány korábbi ügy linkje itt https://korrupcioinfo.hu/haldoklotol-lopni-2-tegyuk-gyorsan-jogossa/
https://korrupcioinfo.hu/milliardos_megoldasok/ ) A manipulált beszerzések eredménye pedig az, hogy ugyanbból a pénzből feleannyi beszerzés valósul meg – fele annyi lélegeztetőgép, defibrillátor érkezik miközben a kormány azzal veregeti a vállát, hogy 500 milliárdot költött az egészségügyre (EU forrásból).