BEZÁRÁS
ÜGYEK

A debreceni tudomány

MENÜ

A debreceni tudomány

Talán sokak számára nehéz megérteni hogy lehet az, hogy sok debreceni oktató megszavazta Putyin vér ciki díszpolgárságát. Az eset jól magyarázható azzal az egyáltalán nem ritka jelenséggel, hogy az egyetemekre az utóbbi években rázúduló EU támogatások egy jó része teljesen kamu projektekre, vagy valódi célú, de sok kamu költséget tartalmazó projektekre költik. Azok a professzorok, akik ezekben részt vettek kompromittálódtak, zsarolhatóak. Akkor is, ha csak a valódi kutatásaik fennmaradása miatt mennek bele a csínybe. Akkor pedig egészen így van, ha a teljesen kamu projektre vesznek fel pénzt.

Ezért próbátam kicsit utána nézni a Debreceni Egyetem szerződéseinek.

Elsőre az tűnt fel, hogy az egyetem nem tett eleget a törvényi kötelezettségeinek,

ugyanis nem tette közzé az 5 milliónál nagyobb szerződéseinek adatait.

Miután írásbeli kérdéssel fordultam hozzájuk, ezt részben pótolták, azonban úgy tűnik, hogy a sebtében feltöltött lista nem teljes. Az igazán kínos szerződések kimaradhattak, mint pl: ez a találomra kiválasztott közbeszerzés:

Az MBS Business Solution egy balatonalmádi cég , azonban a tulajdonosa Belinszky Katalin -a  Debreceni Egyetem kisvárdai intézményének ( Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ ) igazgatója:

A tanárnőnek tehát egy fedőcégen keresztül juttatott 19 millió forintot a Debreceni Egyetem. A projekt elnevezése is elképesztő: A helyi tudásgazdaság kihívásaira reflektáló kutatási programok kialakítására Kisvárda térségében a TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0004 projekt keretében. A tíz tanulmány többsége extrém blődségnek tűnik, az érdeklődésemet leginkább a “Hagyományos magyar élelmiszer terápiás kezelések validálása Kisvárda térségében” című mű keltette fel. Ezért kikértük a megvalósult tanulmányokat és sajnos úgy tűnik, nem csak a címek szimpla blődségek. Az egész egy áltudományos katyvasz, néhány képernyőfotóra, oldalra külön felhívom a figyelmet:

A pdf dokumentumok 349. és 153. oldala copy paste billentyűvel készült. A 80., 81. oldal fontos tanácsokat ad az aerobik rejtelmeiből, érdekes módon egészen személyes hangnembe váltva (nyilván kioollózta valahonnan) A 114. oldalon “fontos ” információkat tudunk meg az Észak-Alföld gyógyfürdőiről, a 117. oldalon megtudjuk, hogy legtöbbször strandröplabda pályák tartoznak a szállodákhoz, de ajánlott lenne minőségi gasztronómiára is törekedni. A 118. oldalról megtudjuk, hogy sok szállóban nincs gyerekmegőrzés, pedig az jó volna A 399. oldal a legfájóbb, mert elvileg itt tudnánk meg a “Hagyományos magyar élelmiszer terápiás kezelésének validálása Kisvárda térségében” kutatás részleteit : azonban a KUTATÁS RÉSZLETEIT FELSOROLÓ ŰRLAP TÖK ÜRES.

Jónéhány egyéb bizarr közbeszerzést találtunk, tessék csemegézni a debreceni tudományos életben, néhány példa:

Egy “App”, 22 millióért. Az Apple Store-ban nincs nyoma, de írásos kérdésem után az egyetem megírta az elérhetőséget. Az egész fájóan gagyi és üres. Az egyetem nyilatkozata erről “Az Attending Technology Kft. által elkészített, iOS és Android operációs rendszerre is kifejlesztett alkalmazás http://tankviz.unideb.hu/ oldalon, valamint e rendszerek alkalmazását igénylő mobil eszközök letöltési oldalain érhetők el. A felületre való belépés regisztrációval, vagy a Debreceni Egyetemen hallgatói vagy dolgozói azonosítóval rendelkező egyetemi polgárok számára biztosított. Tájékoztatom, hogy az applikáció által kezelt, regisztrációval elérhető felületen a vonatkozó pályázatot illetően ugyanazon tananyagok találhatók, amelyek a http://sportestudomany.unideb.hu/tananyagok/ oldalon is elérhetők.
A fenti app ebben a szerény 650 milliós projektben valósult meg:
http://sportestudomany.unideb.hu/

Érdemes az elkészült “tananyagokat” megtekinteni http://sportestudomany.unideb.hu/tananyagok/, pl ezt a BÜNTETŐJOG A SPORTBAN TANANYAGOT:  A TANANYAGOT AZ EGYETEM TANSZÉKVEZETŐ DOCENSE ÍRT. A BAJ AZ, HOGY A “TANANYAG LEGNAGYOBB RÉSZÉNEK (A 40.-50. OLDALAKAT KIVÉVE) SEMMI KÖZE A SPORTHOZ, EGY ÁLTALÁNOS BÜNTETŐJOGI TANKÖNYVRŐL VAN SZÓ.

Egy kedves részlet a sportjogi 206 oldalas tanyagból: ” 1.2.1. A büntetőjogi felelősség elválása a polgári jogi felelősségtől A bűncselekmények áldozatainak helyzetének megítélése, illetőleg az elszenvedett sérelmekért való kárpótlása hosszú fejlődési folyamaton esett át a kezdetektől egészen napjainkig. Évezredekkel korábban nem vagy nem kizárólag az állam gyakorolta a büntetőhatalmat, vagyis nyilvánított üldözendőnek bizonyos cselekményeket és szervezetrendszere révén felderítette a bűncselekményeket és büntette azok elkövetőit. A magán- és vérbosszú idején a sértettnek, illetve családjának, nemzetségének volt meg erre a hatalma. A magán- és vérbosszúban testet öltő büntetőhatalom fizikai erőszak alkalmazását, és azon túlmenően egyben vagyoni váltságot is jelentett. Az államok kialakulásával, politikai hatalmuk megerősödésével azonban igyekeztek az államok vezetői hatáskörükbe vonni és ott összpontosítani a korábban tradíciókon nyugvó igazságszolgáltatást, és átalakítani azt az stb.”

Vagy ezt: A Legfelsőbb Bíróság – ma már Kúria – BH 2002. évi 129. számon közzétett döntésében is végül a felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása mellett döntött. A szülőknek – akik ellen szintén büntetőeljárást indítottak jelen ügy kapcsán – 1986-ban Krisztina, 1989-ben Andrea, 1992-ben András és 1993-ban Mónika utónevű gyermekeik születtek. Az utóbbi három gyermek koraszülöttként jött a világra. Nem gyarapodtak megfelelően. Ezért az András nevű gyermek több alkalommal, a Mónika nevű gyermek pedig egy alkalommal kórházi kezelésre 195 is szorult. A szülők és gyermekeik igen rossz szociális körülmények között éltek, csekély jövedelemmel rendelkeztek. Részben erre is visszavezethetően a gyermekeket nem táplálták megfelelően. Gondozási kötelezettségüket is megszegve 1995. év elejétől a gyermekeket már a lakásból sem vitték ki. A gyermekek a kötelező védőoltásokat is igen gyakran csak késve kapták meg, mert a szülők az értesítésre, illetve az idézésre nem vagy csak késve vitték el őket a gyermekorvosi rendelőbe. 1994 nyarán a szülők a körzeti gyermekorvossal a kapcsolatot megszakították, és a terheltet – a magánpraxist folytató gyermek-szakorvost – bízták meg a gyermekekkel kapcsolatosan az orvosi teendők ellátásá

NEM TUDOM, HOGY MADAI DR. MENNYIT KAPOTT A “SPORTJOGI” TANKÖNYVÉÉRT, DE SZINTE BIZTOSRA VESZEM, HOGY EZEK UTÁN NEM TILTAKOZOTT KÉZZEL-LÁBBAL PUTYIN DÍSZPOLGÁRSÁGA ELLEN.

DE ANNYIRA FONTOS TÉMÁK IS VOLTAK, AMIBŐL RÖGTÖN KÉT KÖNYVET IS MEGÍRATTAK: AZ EGYIK  A SPORTKÖZGAZDASÁGTAN , A MÁSIK A SPORTÖKONÓMIA (magyarul sportközgazdaság) CÍMET KAPTA 🙂 RÁADÁSUL ELŐBBI NEM IS TITKOLJA, A 2. OLDALON BEVALLJA, HOGY KORÁBBI CIKKEINEK GYŰJTEMÉNYÉT FIZETTETTE KI ÚJRA AZ EU-VAL.

A semmitmondó, kamu tananyagokat tovább lehetne szemlézni részletesen, még talán egyet érdemes megnézni annak, aki kételkedik a tudományban.

További közbeszerzések, amitől biztosan fellendült a debreceni tudományos élet