BEZÁRÁS
ÜGYEK

Haldoklótól lopni

MENÜ

Haldoklótól lopni

A korrupcióinfón arra mutatunk bizonyítékot, hogy a kormány 7 év alatt EGYETLEN valódi reformot vezetett be az egészségügyben, de az sem működik. A kórházi beszerzéseket elvette az önkormányzatoktól és központosította, mondván, a “központosított, nagy tételben lefolytatott beszerzésekkel sok pénzt lehet spórolni.” Hát: nem jött be.

A történet a 2010-es választások előttre nyúlik vissza, amikor a fideszes többségű váci önkormányzatban egy titkos hangfelvétel szól arról, hogyan győzködik egymást a képviselők, hogy jó lesz a 7 milliós ultrahangot 35 millióért lízingelni a Novelmedix kft-től.

Ugyanennek a kft-nek kicsit később volt egy hasonló afférja. Most azonban léptéket váltottak, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ lélegeztetőgépes közbeszerzésén 700 millióval drágábban, majdnem kétszer annyiért adtak ajánlatot, mint a GE óriáscég. De a GE-t menet közben, mondvacsinált és szakmailag indokolhatatlan okokból módosított kiírás alapján kizárták, ezzel pont 700 millió forintot készültek a haldokló egészségügytől kifolyatni. Az előbbi részletek nélkül konkretizálása nélkül az ügyről a Népszava korábban annyit már megírt, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság 50 millióra büntette az ÁEEK-et. Az LMP utánajárt a részleteknek és megdöbbent.

A korrupcióinfó kulcsdokumentumai

1) Rétvári számomra írt levele, melyben HAZUDIK annak érdekében, hogy eltitkolja: az egészségügytől felelőtlen vezetők szerettek volna 700 millióval drágábban, majdnem dupla áron vásárolni. Rétvári azt írja, hogy a leállított lélegeztető gép tenderben nem volt még ajánlat. Ez egyszerűen nem igaz.

2) a GE cég hivatalos beadványa, amelyből kiderül, hogy mondvacsinált, UTÓLAG KITALÁLT és szakmailag teljesen megalapozatlan indokokkal zárták ki őket a lélegeztetőgépek beszerzésènél, pedig ők fele áron szállítottak volna. Az ajánlati árak a beadvány végén megtekinthetőek. KÜLÖNÖSEN FELHÁBORÍTÓ, HOGY A KÖZBESZERZÉS KIÍRÁSA UTÁN, AZ AJÁNLATOK BEÉRKEZÉSE UTÁN MÓDOSÍTOTT ELVÁRÁSOK A SZAKIRODALOM SZERINT AKÁR VESZÉLYEZTETHETIK IS A BETEGEK ÉLETÉT.
Tény, hogy a GE csúcskategóriás lélegeztető gépeket világszerte használják és fele annyiért adták volna őket, 700 millióval olcsóbban. Az Állami Egészségügyi Elláttó először úgy indította a beszerzést, hogy a GE készüléke is megfelelt. Majd MIUTÁN a GE IS ADOTT AJÁNLATOT, módosította a kiíírást úgy, hogy ezek a készülékek ne játszhassanak (az eredeti kiírás itt található). Panaszában a GE számos tudományos evidenciát is felsorakoztatott, hogy az utólag berakott követelmény nem megalapozott. Az ún. PEEP paraméter (pozitiv end exspiration pressure) tartósan extrémen magasanan tartása ugyanis nem csak hogy felesleges, de halálos is lehet. (A csatolt GE dokumentum erre számos tudományos hivatkozást nyújt)

A bevezetőben említett NovelMedix , az Med&Trade Bt. és az általában vesekőzúzással foglalkozó (!!!!) AVAS Egészségcentrum Kft gyanúsan hasonló összeggel mindhárman 1.7 Mrd. körüli ajánlatot tettek, miközben a GE, mindösszesen 1 Mrd. Ft.-ért szállította volna az eszközöket. A 700 millió forintos árkülönbözet jól mutatja, hogy egyes cégek milyen brutális hasznot tesznek zsebre az egyébként kritikus állapotban lévő egészségügy rovására.  (ezeket a kis cégeket egyébként a szakma “csomagolócégeknek” hívja, akik természetesen semmilyen készülék gyártásával sőt gyakran forgalmazásával sem foglalkoznak, de a buherált közbeszerzéseken jelentősen túlárazva, csak rajtuk keresztül hajlandó az állam vásárolni.

Az meg egészen egyértelmű, hogy Rétvári hazudott, amikor azt írta, hogy nem voltak ajánlatok. Ezzel mindent megtett azért, hogy elhallgassa, hogy 700 milliót vesztett volna az állam.

700 millió rengeteg pénz ebből lehetett venni mondjuk 1500 légkondícionáló berendezést, hogy a nyári hóapokban ne halljanak halomra a betegek a hűtetlen rendelőkben és kórházakban.

KÜLÖNÖSEN FÁJÓ, HOGY ÚGY TŰNIK, EZ AZ ELJÁRÁS ME, EGYEDÜLÁLLÓ. MÁR A RENDŐRSÉG IS NYOMOZ A KORÁBBAN ÁLTALAM BEMUTATOTT MÁSIK ÜGYBEN, AHOL CT ÉS RTG ESZKÖZÖKET VÁSÁROLTAK ÁTLAGBAN DUPLA ÁRON.

Végül meg kell említeni még egy apró, de érdekes részletet: a NovelMedix egyik igazgatója, Szigeti Márk valószínűleg nagyon rossz sorból érkezett, mert egy darabig a Folyamatos Fejlődés SZOCIÁLIS SZÖVETKEZETet (hátrányos helyzetűek önsegélyezésére alkalmas cégforma) is vezetett.

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2017/08/16267.pdf”]

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2017/08/16267-0001.pdf”]

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2017/08/Jogorvoslati_kerelem.pdf”]