BEZÁRÁS
ÜGYEK

Ipari zsákutcák nyomában

MENÜ

Ipari zsákutcák nyomában

Talán a legszebb dokumentum ez a videó, de aztán nézzük a részleteket:

[su_youtube url=”https://youtube.com/watch?v=L0C1WwBWxC8″]

Napjainkban egyre inkább jellemző kommunikációs igény a mondanivaló képi megjelenítése. Az viszont, amit a kisteleki “ipari parkban” és a városon kívül, a kisteleki rónán látható egymilliárdos üres placc mindennél jobban szemlélteti

  1. a magyar gazdaság jelenét és jövőjét
  2. az EU pénzekből végrehajtott “gazdaságélénkítést” (illetve annak kudarcát)
  3. a lopást.

A kisváros körül 1,5 milliárd forintot költöttek el “gazdaságfejlesztésre”, de ebből kb annyi maradt, mint a Bánffyhunyadon látható félkész roma csodapaloták. Az 1,5 milliárd forint támogatás 0, azzaz nulla új munkahelyet teremtett. A helyszín megmutatja, hogy az uniós pénzek zömét olyan üzletekre költjük, melyek soha nem lesznek versenyképesek. Valódi beruházások alig vannak, a magyar gazdaság ugyanis semmi jóval nem kecsegtet.

A kisteleki szellemszállodáról szóló hírek után helybeliek jelezték, hogy van ott még látnivaló. Hát tényleg. 3 helyszín, három elképesztő kép. Összesen egymilliárdnyi gazdaságfejlesztési támogatás, amiből egyetlen munkahely sem létesült!

A) Először az “Ipari Parkot” találtam, ahol 14 új, uniós pénzből épített “gyárból” 12-ben semmilyen tevékenység nem folyik. A szellem ipariparkról egy kis videó itt látható, a patyomkin üzemekről készült a csatolt képek többsége. Először télen voltam ott egy hétvégén, egy hete leesett hó után, elképedve láttam, hogy az “üzemek” zöme körül senki nem kotorta el a havat és semmilyen nyom nem látszik. Aztán egy hete egy munkanapon kora délután látogattam vissza, de ismét zárt ajtókat láttam. Az “üzemek” tulajdonosai között több olyan cégek találunk, ahol érthetetlen, hogy mi szükség volt “üzemcsarnokra”, illetve az is elmondható, hogy sok közülük vagy csődbe ment azóta, vagy jelentősen visszaesett a bevétele (a részletek az anyag végén).

B) Azoban a legelképesztőbb helyszín a falutól kilométerekre épített “logisztikai centrum”, ami 1 milliárdból épült elvileg (500 millió támogatást kapott) és áll 3 konténerből és egy zúzottkővel fedett csupasz körbekerített területből. Az odavezető út sem semmi, lásd a csatolt IMG_7273 és IMG_7274 képeket. Tökéletes minőségű nyílegyenes út, ami egyszer minden jelzés nélkül elfogy. A betonon a driftelő fiatalok nyomai. Azonban a ” logisztikai centrum” az egyik leghihetetlenebb lopás, amivel eddig találkoztam.

 

A vállalkozó a Hunvestor Kft. Az nagy rejtély, hogy ez a cég valójában mit is csinál, illetőleg egyáltalán folytat-e bármiféle tevékenységet a kiskunfélegyházi logisztikai központjuk alapkőletétele óta,ami NEM KISTELEKEN, HANEM KISKUNFÉLEGYHÁZÁN történt. Mindenesetre az elnyert 543 millió forintos uniós támogatásból 434,6 millió forintot kifizettek a részükre. A támogatást 2014.06.30-án nyerték el. a megvalóstás elvileg 2015.07.25.-2015.12.31. között történt, azonban egyik adatbázisba sem töltöttek fel adatot a projekt tartalmi leírásáról, ill. az előrehaladásról. 2013. márciusában alakult a Hunvestor Kft., főtevékenységként raktározás, tárolást jelentettek be, 2014-15-ben összbevételük 110 ezer forint volt. A vezetők és tulajdonosok cégkapcsolatai alapján az látható, hogy a cégcsoport szállítmányozással, vámügyintézéssel és ilyen irányú tanácsadással foglalkozik, ezt a fajta tevékenységet Kecskeméten, Kiskunhalason és Szegeden végezték. Van egy B&D Pályázatíró Kft. nevű vállalkozásuk is, ennek azonban elenyésző mértékű az árbevétele. A másik nagy kapcsolódási pont a politikai-bűnügyi híradásokban is gyakran szereplő SZEVIÉP-csoport. Talán ennek a zűrös háttérnek is köszönhető, hogy fél évvel a megalakulásuk után a NAV Dél-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága (2013.09.19-én, majd 2013.10.09-én) biztosítási intézkedéssel csapott le a cég vagyonára (csak azt nem tudni mire). Ilyen típusú intézkedés a NAV-nál akkor szokott történni, ha igen nagy mértékű adóhiány vagy adóbírság megállapítása valószínűsíthető, vagy valamiféle bűncselekmény áll a háttérben, vagyis ilyenkor a leendő kárértéket biztosítják.

Aminek az összességében 1,1 mrd forint értékű telephelyen lennie kellene /a mostani nagy semmi, illetőleg egy őrbódénak alkalmas konténer és a térképtéren látható, fóliasátor szerű tartószerkezet (ez lenne a parkoló?), valamint egy fóliázott falú földmedence (biológiai szennyvíztisztító?) mellett vagy helyett/, az a KISKUNFÉLYEGYHÁZI (NEM KISTELEKI!!!) alapkőletételkor elmondottak alapján valószínűsíthető:
“Az új logisztikai központba az autógyárakból vasúton érkező személygépkocsik kerülnek. A nullrevízió, a dekonzerválás és a vámkezelés után kamionok szállítják innen a járműveket a célállomásokra. A beruházás során több mint hétezer autóparkolót alakítanak ki a területen, környezettudatos szakmai háttérrel. A járműveket dupla kerítés, lézerhálós védelmi rendszer óvja.
Csúcsidőben naponta 40-50 kamion érkezik a logisztikai központba és ugyanennyi távozik, melyhez komoly kiszolgáló létesítményekre(üzemanyag kút, vendéglátóegység, kamionszervíz- és mosó, szállás) van szükség, ami újabb munkalehetőséget jelent a vállalkozások számára.”

Ebből lett egy zúzottkővel lerakott teljesen üres terület és néhány konténer Kisteleken.

C, Bónusz: egy mintakertészet, amiből alig valósult meg valami, de ami megvalósult, már az enyészeté:

Az ipari park cégeiről, beruházókról megtudjuk:

Eurotrenton Zrt.
Az Eurotrenton Zrt. a lefotózott tábla szerint a GOP-1.1.1/DE-13-2014-0078 sz. pályázaton 59,5 millió forintot kapott telephelyfejlesztésre. A tábla mögött egy fsz.+1 emeletes irodaszerű épület látható. A cég főtevékenysége műszaki kutatás, fejlesztés, de elvileg foglalkozhat szőnyeggyártással és textilkereskedelemmel is. A cég még 2010-ben komplex technológiai beruházásra nyert el 24.983.999,-Ft-ot. A nagy dobás azonban egy 2013.02.14-én megkötött szerződés volt, melynek keretében a cég javára 419.666.314,-Ft uniós támogatást ítéltek meg, amelyből 377.492.574,-Ft kifizetésre is került. A projekt összértéke 600 millió forint volt, melyből a cég egy önjáró robot kifejlesztését vállalta, amelyet csővezeték hálózatok vizsgálatához lehet majd felhasználni. A fejlesztés 2012.08.01.-2015.06.30. között történt. Ennek is még majd utána kell nézni, az azonban biztos, hogy ebből a fejlesztésből a cég számára semmiféle plusz bevétel nem realizálódott 2015 végéig, hiszen 2013-14-ről a cég árbevétele, kb. a negyedére zuhant. (A cég 2014. szeptemberéig kft-ként működött.)

Double Printing Kommunikációs Kft. (1046 Bp., Klauzál u. 9.)
Itt is telephelyfejlesztés volt (2014.03.31.-2015.01.15.) 89.638.647,-Ft uniós támogatással. Itt a tábla mögött egy szürke csarnok látható: ez állítólag egy “nagy volumenű telephelyfejlesztés” a cég gyártó kapacitásának növeléséhez. A pályázat adatai alapján itt egy digitális nyomda üzemcsarnokának kellene lennie. Mondjuk a tevékenységi körükbe éppenséggel beleférne. Azon azonban nem lehet csodálkozni, hogy gyártó tevékenységnek, működésnek a nyomát sem látni, hiszen a Double Printing Kft. árbevétele a 2013. évi 274 millió forintról 0-ra zuhant (!), s 2015-re is csak 9,8 millióra tudta magát feltornászni. Igaz ugyan, hogy a kft.-ből időközben két cég is kivált – a Resistant Hungary Kft. 2013. végén és a Global Printing Marketing Kft. 2014. végén – azonban ettől függetlenül a nyomdát azért illő volna működtetni, ha már ekkora támogatásban részesültek. Az elmúlt években elszaporodott tulajdonos- és vezetőváltások körülményei miatt arra lehet következtetni, hogy a Double Printing Kft.-t már nem is igazán akarják működtetni.

Eurotrenton Zrt. – folytatás
Magyar nyelvű honlapját nem találni. Az angol nyelvű honlapja (?) sem túl gazdag:
Eurotrenton Zrt. egy innovatív high-tech cég, székhelye Kistelek, Magyarország, tevékenysége középpontjában a fejlődő autonóm mobil robot megoldások, a biztonsági és a védelmi ipar. Erősségünk és alapvető kompetenciák a multi-robotika rendszerek és kognitív robotok. Küldetésünk nagyon egyszerű: a robotoké a jövő.
Az azért nagyon furcsa, hogy a nagy fejlesztéseiknek semmi nyomát nem találni az interneten, különös tekintettel a csőhálózatokat vizsgáló önjáró robotra. Erről egyébként semmi közelebbit nem lehet megtudni sem a térképtér adatbázisában, sem a Széchenyi 2020 honlapjának az adott pályázatot részletező adatbázisában: se leírás, se beszámoló. A térképtér adataival szemben azonban a Széchenyi 2020 szerint a teljes támogatási összeg (419 millió forint) kifizetésre került.
A 2011-es technológia fejlesztésük (amire csaknem 25 milliós támogatást kaptak) még egészen másról szólt. Akkori pályázatukban büszkén vállalták, hogy fő tevékenységi körük konfekcionált textiláru gyártása, s ahhoz szereztek be egy lézer gravírozó gépet és egy textil készítő gépet. Ugyanitt egy honlap kialakítását is vállalták – na ebből semmit nem látni.

Hybrid Consult Kft.
Telephelyfejlesztés a Kisteleki Ipari Parkban. DAOP-1.1.1/E-12 Kifizetett támogatás: 88.948.370,-Ft Megvalósítás: 2014.05.05.-2015.12.31. 4-5 fő foglalkoztatását vállalták a kapacitásnövelés miatt. A pályázatban a következőket adták elő:
A HYBRID Consult Kft. 2006-ban alakult vállalkozás, melynek fő tevékenysége Üzletviteli tanácsadás volt a kezdetekben, majd rövid időn belül az építőiparban kezdett dolgozni a cég, mint erősáramú-gyengeáramú tervező és kivitelező. A társaság 100%-ban magyar magánszemélyek tulajdonában van 1/3:2/3 arányban. A projekt célja műanyag ajtó, ablak és tokja, redőny, napellenző, szegélyléc (mely illeszkedik az ÚSZT kiemelt iparágak sorába) gyártási kapacitás kialakítása érdekében egy 660 négyzetméter alapterületű csarnok megépítése, továbbá a szükséges alapinfastrukturális beruházások végrehajtása, valamint megújuló energiát hasznosító technológia hasznosítása. (ezt napelem rendszerrel oldják meg, melyet a csarnok tetejére kívánnak helyezni) A tervezett projekt helyszíne: Kistelek Ipari Park hrsz.2650/35, gazdasági terület (Gksz.), barnamezős. A projekt összköltsége 142.600.000 Ft, az igényelt támogatás a projekt költségének 70%-a, 99.820.000 Ft.
A műanyag építőanyag gyártása egy új tevékenységi kör a cég életében, azután vették fel (2014.03.05.), miután elnyerték a támogatást. 2016.07.28-ig üzletviteli tanácsadás volt bejelentve a cégnek főtevékenységként, utána villamosenergia termelés. Érdekes, hogy itt is volt egy cégkiválás, IP 650 Kft. néven 2016.11.01-én. Fura módon 2013-ra és 2014-re nem vallottak árbevételt (biztos az új projekt előkészítésére koncentráltak), 2015-ben viszont visszaálltak a korábbi 50 milliós árbevételi szintre. Kérdés: mi van a nagy szürke csarnokon belül, izzanak-e már az ablakgyártó gépek?

Kistelek Város Önkormányzata
A honlapjukon dicsekszenek az ipari parkjukkal:
“Ugyanakkor fontosak azok az új betelepülők is, akik Kisteleket alkalmasnak találták, hogy számukra megbízható befektetési lehetőség legyen a település. Éppen ezért a meglévő Ipari Park folyamatos bővítése kiemelt a város életében. A gazdaságfejlesztési tevékenység eredményeinek köszönhetően az ipari park szinte megtelt, az elkerülő út mentén egymás után nőnek ki a földből azok a csarnokok, ahol egyenként 4-5-10-15 új munkahely teremtődik. Nem véletlen tehát, hogy Kistelek iparűzési adóbevétele az elmúlt tíz évben megháromszorozódott, és az egy főre jutó iparűzési adóbevétele a megyében a második legmagasabb.”
Mindehhez én néhány dolgot fűznék hozzá. Az egyik az, hogy az ipari parkba telepített vállalkozások vagy kapcsolt részeik jellemzően már korábban is Kisteleken tevékenykedtek, csak most az uniós támogatások reményében bezsuppolták őket egy ipari parkba, így Kistelek is eldicsekedhet vele, hogy neki is van olyan. A másik, hogy nem tudni, mi értelme van a szürke-csarnok inváziónak, ha azok többsége üresen árválkodik? Reprezentáció? A kormányzati gazdasági-támogatási politikának való megfelelés-kényszer? A harmadik, hogy a 4-5 munkahely vállalása tekinthető csúcsnak, a telephely fejlesztők és kapacitásnövelők általában csak 2-3 további munkahelyet ígértek, azt is csak a fenntartási időszakra.
Az ipari park továbbfejlesztése érdekében azonban a város is aktivizálta magát, egy uniós pályázattal: KÖZOP-4.5.0-09-11-2011-0003 Ipari területek intermodális kapcsolatainak fejlesztése Kisteleken.
Az elnyert 58 millió forintból végül is 48 millió forint kifizetése történt meg a város részére. Ebből 32.400.000,-Ft-ért a KD Mérnöki Kft. költség-haszon elemzést, megvalósíthatósági tanulmányt és műszaki tanulmánytervet készített. Igaz ugyan, hogy a projekt főként a vasúti pályaudvar körüli területek átalakítását fejlesztését célozza, viszont vizsgálat tárgyát képezte az ipari parkot kiszolgáló önálló iparvágány bekötése is a vasútállomásra. Gondolom, hogy legyen mivel elszállítani az ablakokat, az önjáró robotokat, s talán a szőnyegeket is. Vagy az 500 tonna biobrikettet.

Különben kívülről nem is látszik, hogy milyen rangos hely ez a Kisteleki Ipari Park (az önjáró robotokon kívül). Az egyik csarnokban ugyanis főként orvosi célú nanotechnológiai kutatások is folynak, éppen a biobrikett gyártó üzem szomszédságában (egy helyrajzi számon vannak ugyanis, 2650/41). Erre a területre még 2009-ben kapott 71 milliós kutatás-fejlesztési támogatást az Auro-Science Consulting Kft., hogy aztán egy újabb, 83 millió forintos telephelyfejlesztési támogatást kapjon 2013.06.20-án a szomszédos telekre (2650/43). Ez elvileg 2014.12.30-ra készült el.

Az E-Piac Kft. egy működő cég, honlapja szerint három megyében (köztük Csongrádban) nyújt vezetékes és vezeték nélküli internetes szolgáltatásokat. Cégjogilag rendben lévőnek tűnik, 2015-ben 90 milliós árbevételt produkáltak. Az persze kérdéses, hogy egy internet szolgáltatónak minek kell egy ilyen nagy csarnoképület egy ipari parkban. Max. azt lehet elképzelni, hogy itt kábeleket raknak össze, illetőleg talán internetes kütyüket javítanának. Ha úgy van.

Az Electrotech Kft. már biztos, hogy nem fogja használni a kisteleki épületüket, lévén, hogy 2016.07.06-án elhatározták a megszűnésüket, most épppen a végelszámolás fázisában vannak. Elektronikus berendezések és alkatrészek nagykereskedelmével foglalkoztak, főként interneten, webáruházon keresztül. Ez egy több mint két évtizede működő, szegedi családi vállalkozás. A csúcsévük 2013-ban volt, amikor is 1,3 mrd forintos árbevételt értek el, de még 2015-ben is 605 milliós forgalmuk volt, így fura a hirtelen elhatározásuk. (Csak megérzés: valószínűleg adóügyekben bukhattak meg, de az is lehet, hogy a csarnoképület terhelte a lelküket.) A webáruházat azonban tovább működtetik, most már azonban Napex-Europe néven, egy szegedi ipari parkban. A pályázatukban azzal adták el magukat, hogy a gyártás irányába mozdulnak el, s amit eddig értékesítettek, azt most gyártani is fogják. (Na ez eleve olyan kamuszagúnak tűnik egy kereskedelmi cégtől.) Ipari szerelőcsarnok megépítésére kaptak a DAOP-1.1.1/E-12 keretében 99,2 milliós támogatást 2013.06.13-án (a csarnok összköltsége 208 millió forint volt), és napelemek és elektronikai berendezések összeállítását tervezték. A megvalósítás 2013.09.12.-2015.06.04. között történt. 4 részmunkaidős alkalmazott + 2 teljes munkaidős szerződtetését vállalták a pályázatukban.

Az Innomedio Kft EGY SZOFTVERFEJLESZTŐ CÉG, NEM CSODA, HOGY TÖKÜRES A CSARNOK!!!

A Burkólólap Kft. a DAOP-1.1.1/E-12-n nyert el 98,6 milliós támogatást.telephelyfejlesztésre. A térképtéren ezt találtam:

A Burkololap 2000Kft. burkolólapok, kerámiák és fürdöszoba felszerelési anyagok kis-és nagykereskedelme tevékenységet végző vállalkozás. A tervezett fejlesztés keretében Kistelek, IPARI PARK 019/17 hrsz. területen valósul meg. Acélvázas csarnok- és irodaépület, egyterű üzemi csarnok szükséges kiszolgáló funkciókkal, melyben fürdőszoba fabútor és kiegészítő faipari gyártó és összeszerelő csarnok, és kiszolgáló épület építése történik a kisteleki leghátrányosabb helyzetű kistérségének ipari parkjában. A vállalkozás vezetése egy új piaci szegmens írányába probál nyítni egy új tevékenységi körrel, amelynél a meglévő üzletkörre építve az új telephelyen fürdőszoba bútor és faipari kiegészítő termékek gyártását végzi. A piacfelmérés eredményeképpen a vállalkozás vezetése bízik abban, hogy az új piaci terület újabb vevőkört jelenthet a vállalkozás számára. Az új telephely helységeiben megújuló energia felhasználása révén energia költség redukálása várható, amely jelentős költségmegtakarítást eredményezhet. Az így megtakarított költségek is lehetővé teszik a vállalkozás számára további technikai fejlesztéseket és a humánerőforrás fejlesztését is. A vállalkozás megalakulása óta valamennyi tevékenységi évében pozítiv egyenleget ért el gazdálkodásában pénzügyi helyzete stabil. A pályázatra vonatkozó bázisévre a vállalkozás állományi száma:15 fő. A pályázó vállalkozás humánerőforrás szempontjából vállalja, hogy a jelenlegi foglalkoztatási állományi létszámát megtartja és a pályázatból megvalósuló kibővített tevékenysége révén további 4 fő foglalkoztatását valósítja meg. A Kistelek Ipari parkban kialakításra kerülő 0,4146 ha gazdasági területen a megépített új nettó alapterület: 816,90 nm.

Formabontó 3D Kft. – Universal Road Bau Kft.
Nincs túl nagy múltja a két cégnek: 2016.12.05-én és 2016.12.06-án alapították meg ezeket a vállalkozásokat, mindkettő székhelye Kistelek, 3401 hrsz. 1-1 ügyvezető-tulajdonosa van mindkét cégnek, ráadásul ők testvérek is. Kolozsi Béla (Formabontó 3D Kft.) éppen most töltötte be a 22-t, ehhez képest korábban már tulajdonos volt egy budapesti (BHE Innovációs Kft.) és egy hódmezővásárhelyi (No Limit Media Kft.) A Formabontó 3D Kft. főtevékenysége egyéb sokszorosítás, de be van jelentve nyomás, adatfeldolgozás és internet szolgáltatás is.
Pusztai Kolozsi Anett (Universal Road Bau Kft.) cégének a bejelentett tevékenysége út, autópálya építés. Kolozsi Anett szerintem mostanában nem sok vizet fog zavarni cégének az irányításában (pedig ő egyszemélyben az ügyvezető és a tulajdonos is), hiszen pár hete született egy gyermeke.
A fentiek alapján rejtély, hogyan és miért (mi célból) került Kistelekre ez a két cég.

A cégnyilvántartás adatai alapján a Burkolólap 2000 Kft. és az Innomedio Kft. is rendben lévő, működő cégnek tűnik (attól függetlenül, hogy mit csinálnak Kisteleken). Az elsőként említett cég szőnyeg-, fal- és padlóburkoló kiskereskedelemmel és építőanyag nagykereskedelemmel foglalkozik, árbevétele az elmúlt években stabilan 600 millió forint körül mozgott, utolsó bejelentésük szerint 16 dogozójuk van. Működő honlapjuk van, ahol megrendeléseket lehet leadni. Az Innomedio Kft. 17 alkalmazottal számítógép és szoftver kiskereskedelemmel, programozással, s esetleg internetes szolgáltatással foglalkozik, árbevételük az elmúlt években rendre 100 millió forint körül realizálódott. Működő honlapjuk van.

Képek a csarnok építéséről, 2015.06.30-ig tervezték a beruházás megvalósítását…

A Burkolólap 2000 Kft. Balástyán is elnyert iparterület fejlesztésére 198 millió forint uniós támogatást, viszont a Kisteleki Ipari Park valós kihasználtságát tekintve a balástyai terjeszkedésük indokolása szenzációs: a beruházás megvalósítását indokolta, hogy a legközelebb található Kistelek Város Ipari Parkja 80%-os kihasználtsággal üzemel, és a környékre betelepülni szándékozó cégek száma folyamatosan nő.

 

Teljes galéria: