BEZÁRÁS
ÜGYEK

Kósa Lajos újratöltve

MENÜ

Kósa Lajos újratöltve

Az elmúlt héten eljutottunk a 100. Korrupcióinfóig, a választásokig hátralevő időben az eddig bemutatott legsúlyosabb eseteket fogom kiemelni, az újabb fejleményeket bemutatni.

Ezen a héten egy viszonylag friss ügy, Kósa Lajos feleségének cégvásárlása ügyében elmondom, hogy hivatali vesztegetés, vesztegetés elfogadása és költségvetési csalás gyanújával feljelentést teszek a Központi Nyomozó Főügyészségen.

feljelentes_kosa

Az ügy lényege és a dokumentumok itt és itt találhatóak. Kósa Lajos felesége 2017-ben 6 millió forintért vásárolt meg egy olyan céget, amelyikben a cégnyilvántartás szerint összesen 139 forintnyi vagyonelem valamint mintegy 30 milliónyi tartozás volt, így a cég értéke 115 millió forintot tett ki. (további furcsaság, hogy a cég alapítása óta 0, azaz nulla forgalmat bonyolított) Így – ha valóban 6 milliót fizetett a Kósa család, akkor mintegy 110 millió forint ajándékot kaptak az eladótól. Kósa Lajos azonban ezután röviddel olyan törvényt terjesztett a parlament elé, amely az eladó (Fiák István) üzleti köreinek kifejezetten kedvező nyugdíjas szövetkezetek létrehozását célozta. (Szintén rövid idővel ezután Fiákhoz közeli üzletemberek cége pedig 450 millió forintot kapott azért, hogy ukránokat telepítsen be)

Felmerülhet az is, hogy esetleg Kósáék csak “papíron” vették 6 millióért a céget, valójában a piaci értéket fizették. Ebben az esetben költségvetési csalásról lehett szó, hiszen ilyenkor a költségvetés az irat meghamisítása miatt jelentős bevételttől esett el.

Kósa egyetlen esetben (lásd fenti cikk) próbált magyarázatot adni azzal, hogy azért csak 6 millió volt az ár, mert a vagyon és az adósság mérlege ennyi volt a cégben. Ez azonban képtelenségnek tűnik, mivel 3 hónappal az üzlet előtt a cégbírósági dokumentumok szerint 139 millió forint vagyonra jutott 30 millió adósság. Ha a köztes időben a cég valóban felvett volna hitelt, akkor azzal párhuzamosan nyilván a vagyona (pénz, vagy eszköz) is megnőtt volna ugyanennyivel. Egyetlen eset lenne elképzelhető, ha a száz milliós adósság úgy keletkezett volna, hogy valamilyen közterhet vagy büntetést kell befizetni hirtelen, ez azonban szinte elképzelhetetlen egíy olyan cégnél, melynek forgalma zéró és alkalmazottainak száma szintén ugyanennyi

Továbbra is fenntartom, hogy ez az ügy az összes eddigi általam feltárt ügy közül az egyik legsúlyosabb.

Fontos kérdés még, hogy vajon mi lehet az a százmilliós vagyonelem , amit a Kósa család megszerzett 6 millióért. Ezt Kósa Lajostól is meg kellene kérdezni, reméljük, a nyomozó hatóság meg is fogja tenni.

További kapcsolódó dokumentumok: