BEZÁRÁS
ÜGYEK

Lázárné titka

MENÜ

Lázárné titka

A választásokig hátralevő korrupcióinfók többségében az eddig bemutatott legdurvább eseteket és azok utóéletét mutatom be. Engem az összes ügy közül talán Lázár János felesége alapítványának ügye rázott meg legjobban, ahol koraszülöttek családjainak segítése ürügyén nyertek el 1,2 milliárdot úgy, hogy ebből pl. 50 milliót jogi tanácsadásra, 50 milliót egyetlen tanulmányra havi 9-900ezer forintot pedig “mentorházak” kialakítására terveztek elkölteni. Az is hihetetlen, hogy egy debreceni és egy pécsi alapítvány is kapott pontosan megegyező feladatokra pénzt, de ők csak az összeg felét (600 milliót) kapták ugyanarra.

Már akkor felmerült azonban a gyanú, hogy Lázárnéék valójában nem is kaphattak volna egy fillért sem, mert a pályázatukhoz nem adtak be előzetes árajánlatkérések eredményét. Többször rákérdeztem ugyanis náluk, hogy volt-e ilyen előzetes ajánlatkérés, vagy mivel támasztják alá az extrémen túlárazottnak tűnő költségeket, de egyszer sem említették, hogy előzetes ajánlatokat kértek volna. Pedig az eredeti kiírás ezt tartalmazza! A felhívás Innen tölthető le és a 38. oldal a lényeg.

Ezek alapján tehát úgy tűnik, az alapítvány meg sem kaphatta volna a pénzt.

Ennek szerettem volna utánajárni azzal, hogy kikértem az Emmi-től a bírálati lapokat, amelyből reményeim szerint kiderülhetett, hogy valóban jogtalanul fizetik ki a horribilis összeget. A gyanút nem csökkenti, hogy a minisztérium először 20 ezer forintot kért a néhány dokumentum szkenneléséért, aztán pedig miután befizettem, GYAKORLATILAG MINDEN LÉNYEGES ADATOT KISATÍROZOTT. Miután megkérdeztem, hogy ezt miért tette, Rétvári azt mondta, hogy csak… A legfontosabb a “tartalmi értékelés 1 és 2” dokumentumok “Minőségbiztosítási megjegyzések” rovata, ezekben lehetett rögzítve, hogy mi a gond a pályázatokkal.

Ebből a borzasztó nehézkes és kínos ügyből két dolog látszik tehát.

1) Az EMMI valamit nagyon titkol és ez valószínűleg az a tény, hogy Lázárné alapítványa jogtalanul , szabálytalanul nyerte el az óriási összeget.

2) Az adatkérés nehézkessége jól mutatja, hogy miért kell kormányt váltani. Ellenzéki képviselőnek kb 2 hónapi levelezésébe tellett, hogy megtudjam a semmit- kormánypártiként 2 óra alatt birtokában lehettem volna az adatoknak- amelyek feltételezhetően teljesen leleplezték volna a szabálytalanságot.

 

Letölthető dokumentumok: