BEZÁRÁS
ÜGYEK

Mikor fog már kattani?

MENÜ

Mikor fog már kattani?

Két hete egy bátonyterenyei vasúti átrakodó állomás (illetve 830 millió) eltüntetéséről volt szó (részletek >>), ezen a héten egy komplett tápszergyár eltűnését (vagy 493 millió forint) mutatjuk be, Budapesttől néhány kilométerre, a bicskei menekült befogadó állomással szemben. Az NGM 493 millió brüsszeli pénzt kifizetett, tápszergyárnak azonban nincs nyoma. Vagy ellopta valaki a gyárat (szemben a menekültek, az út túloldaláról?) vagy elvarázsolta D. Copperfield vagy a pénzt lopta el valaki (az NGM asszisztálásával). Na jó, én a harmadik lehetőségben hiszek…

Pedig olyan szépen indult. A Q-Pharma nevű gyógyszercég jelentette be ünnepélyesen (részletek >>), hogy Bicskén egy új tápszergyárat épít és ehhez már 0,5 milliárd brüsszeli pénzt is elnyert(részletek >>).  Az ünnepélyes táblafelszegelésen Tessely Zoltán fideszes polgármester, országgyűlési képviselő is kifejezte örömét. A teljes beruházást 10 milliárdra becsülték, a GOP-3.2.1-11 program az 1,3 milliárdos épületre (“logisztikai központ”) adott 493 millió támogatást.

Ezután a palyazat.gov.hu/tamogatott_projektkereso illetve a terkepter.palyazat.gov.hu adatai szerint a GOP-3.2.1-11 program keretén belül először 2015 decemberében jelentették készre a programot, de addig csak 338 millió forintot fizettek ki, majd 2016.05.02-én ismét késznek fogadták el és addigra a teljes 493 milliót kifizették.

Csakhogy az elmúlt héten ott jártam és azon a helyszínen NINCSEN AZ ÉGADTA VILÁGON SEMMI.

A Tessely úr jelenlétében felszegelt tábláknak is csak az oszlopai vannak meg:

Csak utólag vettem észre, hogy a telek másik sarkában árválkodó táblán az összeg ennek a projektnek felel meg forintra pontosan, azonban furcsa módon beruházóként itt a bátonyterenyei “projekt” gazdájának elődcége az Ökoenergia Hasznosító Kft. szerepel, a Q-Pharma helyett. Feltételezhetően ő menet közben átadta a nagyszerű lehetőséget a Q-Pharma részére.

Ez a második 100 százalékban ellopott projekt és attól tartok, hogy nem az utolsó. Arra, hogy hogyan merik ezt megtenni, magyarázat lehet egy elmúlt heti hír: részletek >>. A kormány sok milliárdot kap Brüsszeltől a projektek ellenőrzésére, azonban azokat baráti cégeknek adja oda. Így aztán érthető, miért nem fáradt le senki Bicskére, mielőtt kiutaltak volna 493 millió forintot.

Konklúzió 1: ez gyalázat.

Konklúzió 2: ez egy nagyon jelképes ügy, mert az ellopott gyárral szemben van a bicskei menekültközpont épülete, így egymás mellett vizualizálható korunk két nagy problémája. Meggyőződésem, hogy ez a nagyobb. Ezt a gyárat NEM a menekültek lopták el, hanem a kormány szinte kimondott stratégiája a brüsszeli pénzek nyílt lerablása. Valószínűleg sok újságíró volt a bicskei tábornál és senki nem nézett az út túloldalára, hogy ott mi (nem) folyik.

Konklúzió 3: a brüsszeli pénzek átmeneti szépségtapaszt jelentenek a gazdaságban, valójában azonban csak rontanak a helyzeten a korrupcióba belemenő cégek helyzetbe hozásával.

 

 

Frissítés:

Az ügy egyre furcsább kezd lenni. A Q Pharma cég jelentkezett azzal, hogy ő időközben a logisztikai központra kapott támogatását hivatalosan átadta az Ökogroup Zrt-nek, amely az általunk két hete bemutatott bátonyterenyei rakodóállomást nem építette meg. A brüsszeli összeget tehát az a cég kapta meg. A Q Pharma levelét az alábbiakban közöljük:

A cikkben említett pályázat kapcsán a QPharma Kft. semmilyen uniós támogatásban nem részesült. 
A QPharma Kft. valóban elnyert egy logisztikai központra kiírt Uniós pályázatot. Mivel a kiválasztott Bicskei helyszín a megvalósításra utólag alkalmatlannak bizonyult ezért a logisztikai központra elnyert pályázat megvalósításától cégünk elállt, és egy másik cégnek adta át az NGM Hivatalos engedélye alapján. Ez a tény sajnos adatfeldolgozási hiba miatt helytelenül szerepel az NGM honlapján, továbbra is cégünket tüntetik fel a pályázat megvalósítójaként.
A pályázatot az Ökogroup Zrt. vette át megvalósításra, a cikkben említett 496millió Ft támogatást az Ökogroup Zrt. hívta le. A források felhasználásáért, az elszámolásokért csak és kizárólag az Ökogroup Zrt. a felelős. Az átadás 2015. márciusban megtörtént, minden azt követő esemény és cselekmény már ezt a céget érinti. A beruházáshoz szükséges telekrészt a tulajdonos Pannon Logistic & Management Kft. megosztotta, majd a pályázat megvalósításához szükséges részt az Ökogroup Zrt részére értékesítette.
Ezúton hangsúlyozzuk, hogy a QPharma Kft.-nek és a beruházáshoz szükséges telket értékesítő Pannon Logistic & Management Kft.-nek a pályázatot átvevő és a pályázati forrást teljes egészében felhasználó Ökogroup Zrt-vel semmilyen kapcsolata nincs, és ezt megelőzően sem volt.
Terveink szerint más helyszínen és más formában fogjuk megvalósítani, a projekt előkészítése továbbra is folyamatban van.

tobicsabaq