BEZÁRÁS
ÜGYEK

Milliárdos megoldások az Állami Egészségügyi Ellátó Központ-tól

MENÜ

Milliárdos megoldások az Állami Egészségügyi Ellátó Központ-tól

Az eddigi korrupcióinfókon már két olyan gigatenderrel is foglalkoztunk, ahol az Állami Egészségügyi Ellátó Központ uniós forrásból vett, vagy vett volna új készülékeket, azonban a megbundázott közbeszerzések miatt pont dupla pénzt fizettünk (vagy az időben közbeszóló Közbeszerzési Döntőbizottság miatt fizettünk volna) CT-kért, röntgenekért, vagy éppen lélegeztetőgépekért  https://korrupcioinfo.hu/korrupcioinfo/haldoklotol_lopni/ és https://korrupcioinfo.hu/korrupcioinfo/a-korrupcio-is-lehet-olyan-eletveszelyes-mint-a-terrorizmus/

Az elmúlt héten újabb, hatalmas, uniós pénzből finanszírozott, különböző laborgépek beszerzését célzó közbeszerzést függesztett fel a közbeszerzési döntőbizottság. Az ÁEEK-et elvileg azért hozta létre a Fidesz, hogy “a központosított közbeszerzéseken, nagy tételben, kedvezményesebben, olcsóbban lehessen vásárolni”.

Azonban ma már a harmadik olyan példát mutatom be, ahol primitív és könnyen átlátható módon próbálta kizárni a tisztességes versenyt az ÁEEK.

A közbeszerzési kiírást azonban több piaci résztvevő megtámadta, a közbeszerzési hatóság pedig eljárást is indított, majd fel is függesztette az eljárást:

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2017/10/SKM_C30817092708530.pdf”]

A panasz lényege: a közbeszerzést úgy írták ki , hogy “laborgépek” beszerzése 16 kórházba, összesen hat féle gépet kellene szállítani. Azonban a “laborgép” egy rendkívül tág fogalom, egyszerűen NINCS olyan piaci cég, amely egyszerre gyárt vagy forgalmazza mindegyik típust. Teljesen mást kell tudni mondjuk egy biokémiai automatának, egy hemosztázis automatának vagy mint egy Automata mikrobiológiai tömegspektrometriás (MS) identifikáló rendszernek. Köznapibb, de teljesen adekvát hasonlattal: olyan ez, mintha egy közbeszerzést “közlekedési eszközökre” írna ki a kormány, de ebben egyszerre kérne ajánlatot személyautókra, teherautókra, repülőgépekre, kishajókra és villanymozdonyokra… Nyilvánvaló, hogy nincs olyan gyártó, vagy forgalmazó cég, aki egyszerre foglalkozik ennyi mindennel, mint ahogyan a laborgépek esetén sincsen ilyen. Nem véletlen, hogy a közbeszerzési törvény ilyenkor előírja a részajánlatok lehetőségét – egyrészt ezzel tágítaná a versenyt a kisebb cégek felé másrészt kiküszöbölné a “csomagolócéget“, akinek semmi valódi feladata nincsen, csak az, hogy “megbízható baráti” cégként bulizza le a közbeszerzést és egy plusz láncszemként plusz hasznot fölözzön le a “csomagolással” (mint láttuk azt pl. a lélegeztetőgépeknél).

Teljesen nyilvánvaló logika lett volna itt megengedni úgy a részajánlatokat, hogy egy cég adhasson külön ajánlatot mondjuk csak a vizelet automatákra. Azonban az ÁEEK nem ezt tette: a részajánlatokat RÉGIÓNKÉNT ENGEDTE MEG. Tehát a hasonlattal élve: az ajánlattevőnek jogában áll mondjuk csak a Dél-Dunántúlon ajánlatot adni, de akkor is kell hajóra, mozdonyra, autóra és repülőre…. A terület természetesen ugyanúgy teljesen indifferens a laborautomatáknál (teljesen mindegy, hogy Debrecenben, vagy Pécsen kell beüzemelni), mint a járműveknél lett volna.

A kiírás ellen úgy tűnik, hogy a teljes szakma tiltakozik, az ÁEEK vezérének írt levél legalábbis erről tanuskodik:

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2017/10/HIVDA_allasfoglalas_AEEK_tender_20171005.pdf”]

Végül – a Korrupcióinfók történetében először- egy JÓSLÁST is teszünk. Ugyan A KDB felfüggesztette az eljárást, de ha véletlenül valamikor mégis elindulna ilyen feltételekkel a beszerzés (reméljük, nem fog), akkor a Diagon Kft termékei lesznek a nyerők. A Kft-től korábban sem állt távol az “ügyes megoldás”, korábban az Országos Vérellátó szolgálatnál már kaptak büntetést a közbeszerzés szabályainak megszegése miatt. Az alábbi cikk a Magyar Nemzetben jelent meg:
Törvénytelenül, idejétmúlt technológiát használva évi 1 Mrd.-ot mosnak ki az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közreműködésével az Országos Vérellátó Szolgálaton keresztül:
Közbeszerzési eljárás mellőzése miatt 24 millió forint bírságot szabott ki a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerős ítéletében az Országos Vérellátó Szolgálatra (OVSZ) – írja pénteki számában a Napi Gazdaság.

A lap szerint az ügy előzménye, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) megvizsgálta az Országos Vérellátó Szolgálat gazdálkodását, és az ellenőrzés során megállapította, hogy a szervezet 2008 és 2012 között a vérkészítmények előállításához szükséges teszteket ugyanattól a társaságtól, a Diagon Diagnosztikai Kft.-től szerezte be közbeszerzési eljárások eredményeként kötött szerződések alapján, 5,4 milliárd forint értékben. Ugyanakkor az OVSZ további 2,1 milliárd forint összegben közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül is vásárolt vírusteszteket a Diagon Kft.-től.

Informátorom szerint a közbeszerzés kijelölt nyertse ez a cég lehet, még egy táblázatot is kaptam a jelenlegi és a buherálás eredményeként “kívánatos helyzetről. természetesen ennek a leosztásnak a helyénvalóságát bizonyítani nem tudom, azonban a kiírás körülményei arra utalnak, hogy az ÁEEK-től nem áll távol az eredmény irányítása.