BEZÁRÁS
ÜGYEK

Milliárdos rendszergazdák

MENÜ

Milliárdos rendszergazdák

Egy korábbi korrupcióinfón lelepleztem a KLIK-et, ahol 2015-ben kifizettek 900 millió EU pénzt számítógépes programokra, ám a programokat máig (!) nem használják.  A legtöbb nem használt programnál azzal védekeztek, hogy majd még feltöltik. Azonban a legdurvább tény az volt, hogy az ún. “Tanügyi rendszer” (elektronikus napló, órarend beosztás) programrészt már nem is fogják használni, mert közben már újat (KRÉTA program ) vásároltak. Ez maga a hűtlen kezelés, hiszen az EU pénzt így teljesen feleslegesen dobták ki, a tanügyi programot megvették, kifizették, de aztán lecserélték egy másik kedvéért.

Akkor –  belső informátorom véleményét közvetítve- azt állítottam, hogy Pölöskeiné korábbi KLIK igazgató, Áder húga állhat a hűtlen kezelés hátterében. Valószínűleg tévedtem. Ugyanis tudomásomra jutott, hogy a közoktatás KRÉTA rendszerén és az egyetemek NEPTUN propramján milliárdokat kereső Fauszt Zoltán vállalkozónak 2014-ig üzlettársa volt Palkovics László jelenlegi oktatási államtitkár.

Így joggal feltételezhető, hogy az érthetetlen programcserét Palkovics támogatja a háttérből.

Ez nem csak azért felháborító, mert a programmal nagyon sokat szenvednek a tanárok, sok helyen nem is használják, hanem azért is elfogadhatatlan, mert a KRÉTA elektronikus napló beszerzésének körülményei elképesztőek. Egy szubprimitív programról van szó, amelynek fő tudása az, hogy a tanárok beírhatják a jegyeket, a szülők pedig megnézhetik azokat. Ehhez képest a közbeszerzést a kormány úgy írta ki, hogy ARRA CSAK EGYETLEN CÉGET, A PALKOVICS ÜZLETTÁRSÁNAK ÉRDEKELTSÉGÉBE TARTOZÓ SDA Informatika Kft-t illetve az abból kivákt eKréta Zrt-t hívták meg – mintha más nem lett volna képes egy ilyen naplót készíteni. Palkovics László 2000-ben alapította meg az építészmérnöki tevékenységgel foglalkozó Informin Informatikai Kft.-t Fauszt Zoltán nevű társával. Palkovics 2014.05.13-án hagyta ott a céget, amelynek Fauszt még most is tulajdonosa. Fauszt azonban nemcsak itt tulajdonos, hanem további olyan cégekben is, amelyek kormányzati kedvencek a közbeszerzéseknél. Fauszt például az RC Invest Zrt. nevű cégén keresztül többségi tulajdonosa az SDA Informatika Zrt.-nek, amey társaság egészen véletlenül az egyetemek tanulmányi rendszere, a NEPTUN-rendszer jogtulajdonosa és állandósult fejlesztője. Az SDA-nak fizettek ki eddig az egyetemek milliárdokat a NEPTUN-ra, s az SDA tulajdonképpen ebből (az egyetemi közbeszerzésekből) él. Fauszt birtokolja az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t is, amely 2016 közepén alakult (az SDA Informatika Zrt.-ből vált ki), s ebben az évben rögtön 166 milliós árbevétellel indított. Az eKRÉTA Zrt. működteti az általános iskolákban és a középiskolákban a NEPTUN KRÉTA köznevelési regisztrációs alaprendszer.

A trükk a következő volt: Az egyetemeken már az általános közNEMmegelégedésre használt tanügyi rendszert a NEPTUN nevű programot kellett elvileg “továbbfejleszteni” a közbeszerzés szerint. Ez nonszensz, hiszen a közoktatás rendszere és az egyetemek rendszerei nyilvánvalóan mások és semmi nem indokolja, hogy csak a már meglevő NEPTUN rendszert kelljen átírni. VISZONT EZZEL INDOKOLTÁK, HOGY MIÉRT NEM ADHATOTT BE BÁRKI AJÁNLATOT ERRE A MEGLEHETŐSEN EGYSZERŰ FELADATRA– EZZE SÚLYOSAN (TÖKÉLETESEN 🙂 KORLÁTOZVA A VERSENYT Eddig négy közbeszerzés érintette az új E-naplókat:

1) http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_22619_2015/
2) http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_14774_2016/
3) http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_13847_2017/
4) http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_13326_2017/

1. Megrendelő Educatio Kft., nyertes: SDA Informatika Kft. 2015.10.17.( MÉGEGYSZER HANGSÚLYOZOM, EBBEN AZ IDŐBEN ELVILEG MÁR A KLIK RENDELKEZÉSÉRE ÁLLT AZ ÚNIÓS SZÁZMILLIÓKBÓL FIZETETT MÁSIK RENDSZER ) Becsült érték: 543.145.197,-Ft Szerződés végleges értéke: 728.300.000,-Ft Hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás
a) KRÉTA specifikáció, rendszerterv, stb. Interfész a Köznevelési Információs Rendszerrel (KIR) és a KLIK-kel történő kommunikációhoz. Elektronikus osztálynapló modul fejlesztése (!)
b) További oktatásszervezési feladatok informatikai megvalósítása (diákigazolvány, beléptető rendszer (?), stb. statisztikai adatszolgáltatás fejlesztése. Oktatási segédanyagok a rendszer használatához. Beüzemelés, telepítés.

A fentiekből úgy tűnik – akár az árat, akár a tartalmat, akár a köznevelési és a felsőoktatási rendszer lényeges különbségeit, akár a szakemberek véleményét nézzük -, hogy ez egy teljesen új fejlesztés, nem pedig az egyetemeken már használt NEPTUN-rendszert fejlesztették tovább, hanem egy gyökeresen más rendszert alkottak. A NEPTUN-ra gyaníthatóan csak azért hivatkoztak, hogy ne kelljen mást meghívni a közbeszerzésekre, így az SDA-val történt háttértárgyalásokon legalizálták a KRÉTA bevezetését kizárva a versenyt,
A háttértárgyalásokat – nyilvánvalóan az EMMI felügyeletével – az Eruditio Kft. folytatta le. ennek a cégnek egyúttal ez a korrupciós kockázatokkal terhelt ügylet volt a hattyúdala is, hiszen 2015 végén megszüntették, feladatait az Oktatási Hivatal vette át. Korrupcióinfón is téma volt már az Eruditio Kft. más irányú korrupciógyanús pénzköltése.

2. Megrendelő: Klebelsberg Központ, nyertes: eKRÉTA Informatikai Zrt. 2016.11.21. Szerződés végleges értéke: 221.670.000,-Ft
a) Jogszabálykövetés, hibaelhárítás, elektronikus felhasználói kézikönyv, E-learning anyag folyamatos biztosítása, ügyfélszolgálat üzemeltetése (20.000 felhasználó/év), gyakran ismételt kérdések karbantartása (hát ez aztán egy nagy feladat), migrációs adatfeltöltés támogatása (1000 intézmény/év), irathitelesítési szolgáltatás.
b) ESL Adatkérő modul és Elektronikus Pénztárca modul fejlesztése. Ez a rész 39.370.000,-Ft-ba került.
Ebből az látsziki, hogy a korábbi 728 millió forint sem volt elegendő a fejlesztések befejezésére, így már valahol 900 millió forint környékén áll a mutató egy olyn programnál, amelyik a gyerekek jegyeinek és órarendjének nyomonkövetésére szolgál.
AZ ELSŐ KÖZBESZERZÉSNÉL MÉG A NEPTUNRA HIVATKOZTAK, HOGY NE KELLJEN MÁST MEGHÍVNI, INNENTŐL KEZDVE VISZONT FOLYAMATOSAN BIZTOSÍTOTT A VERSENYTÁRS NÉLKÜLISÉG: idézet a közbeszerzési értesítőből : Ajánlatkérő ezen közbeszerzési eljárás keretében a KRÉTA rendszerhez kapcsolódó szükségessé váló jogszabálykövetést, terméktámogatás kívánja megrendelni, mely a kizárólagos joggal rendelkező fejlesztő által végezhető.

És tovább:
3. Megrendelő: Klebelsberg Központ, nyertes: eKRÉTA Informatikai Zrt. 2017.09.19. Szerződés végleges értéke: 439.770.000,-Ft (Itt mindössze 30.000,-Ft-tal volt magasabb a becsült érték.)
KRÉTA technológiai- és jogszabálykövetés, támogatás, kapcsolódó szolgáltatások.

4. Megrendelő: NSZFH, nyertes: eKRÉTA Informatikai Zrt. 2017.09.04. Szerződés végleges értéke: 163.760.000,-Ft
KRÉTA technológiai- és jogszabálykövetés, támogatás, kapcsolódó szolgáltatások
Az egyetemeken szerencsétlenkedő NEPTUN rendszerrre egyébként Ikotity képviselő rákérdezett, de gyakorlatilag egyik kérdésünkre sem válaszoltak
K/17269 Meddig szórja még a közpénzt a kormány a NEPTUN tanulmányi rendszerre?

A NEPTUN költségeit pedig a mellékelt táblázat mutatja, nagyon árulkodó az egyes egyetemek közötti árkülönbözet.

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2017/11/sda_közbeszerzés.pdf”]