BEZÁRÁS
ÜGYEK

Amikor a rendszer nem fagy le

MENÜ

Amikor a rendszer nem fagy le

Az elmúlt hetekben elsősorban az amerikai Igazságügyi Minisztérium, másrészt a Tőzsdefelügyelet vizsgálati jelentéséből sokat megtudtunk arról, hogy a Microsoft hogyan fizette le az Orbán kormányt. Az eddigi hírek azonban csak az EGYIK primitív módszerről szóltak, ahol a Microsoft 30-40 százalékkal olcsóbban adta a szoftvereket, de a milliárdos kedvezmény nem jutott el kormányhoz (adófizetőkhöz), hanem a “közvetítő cégek” tették el a hasznot (és juttatták el a kormány embereihez kenőpénzként) 

Az USA Tőzsdefelügyelet jelentésének 23. pontja azonban megnevez egy másik, szintén primitív módszert is –  itt kormányszervek nem szoftvert, hanem

SZAKÉRTŐI MUNKÁT, SZOLGÁLTATÁST vásároltak – többek között EU pénzből – a Microsofttól.

A munka egy részét azonban a Microsoft kifizette “alvállalkozóknak”, akikről a Tőzsdefelügyelet megállapítása szerint nem azonosítható be, hogy csináltak-e valóban bármit is a pénzért. Több esetben ráadásul papíron már azelőtt megkezdték a “munkát”, mielőtt a Microsoft papíron elnyerte volna a pénzt. A jelentésben szereplő anekdota szerint ráadásul a NAV esetében még egy Microsoft alkalmazott tiltakozott is amiatt, hogy az “alvállalkozónak” nincsenek kompetenciái a munkához – azonban felvilágosították, hogy az adott cég nem EGY partner, hanem A partner (a kormány kérésére). Az OFI esetében pedig ráadásul – álnéven – olyan ember “dolgozott” a Microsoftnak az OFI által fizetett munkáért,  aki az OFI alkalmazottja volt.

A jelentés ugyan nem említ konkrét projekteket, azonban egy évekkel ezelőtti adatkéréseim alapján konkrétan beazonosítható, hogy az Oktatás Fejlesztési Intézet “Nemzeti Köznevelési Portál” projektjéről van szó. Egy birtokomba került belső dokumentumból pedig sejthető, hogy az ORFK esetén az elektronikus útdíj rendszernél fizetett a Microsoftnak.

1) OFI

A magyar oktatási reformra az EU horribilis pénzeket adott. Az, hogy ezt ellopták, nagyon szépen látható, ha megnézzük a “Nemzeti Közoktatási Portált https://portal.nkp.hu/ , amelyik elvileg a digitális tananyagot tartalmazná. Valójában mindenki láthatja, hogy az egész kamu, de itt egy elemzést olvashat is róla.  https://villanysuli.blog.hu/2016/02/01/mi_jon_ki_2_3_milliardbol  Korábban már foglalkoztam az üggyel  http://www.atv.hu/belfold/20160204-lmp-a-kormany-ellopta-az-oktatasi-reform-unios-tamogatasat  és az akkori adatigénylésemre adott válaszokból   ( https://drive.google.com/file/d/0BydKrw4_cNk0N2lHTnc1M3NrVmc/view   és https://drive.google.com/file/d/0BydKrw4_cNk0MGJZQWhEaWp0TDA/view  ) kiderült, hogy a kamu honlapra 2,6 milliárd EU pénzt költöttek, ebből mintegy 1,1 milliárdot pedig a Microsoft kapott.

A  Tőzsdefelügyelet jelentéséből és a korábbi adatkérésből a Nemzeti  Köznevelési Portál projekt projekt egyértelműen beazonosítható:  a jelentés “négy fázisú” szolgáltatásról és 3,5 mill Euróról ír, a négy fázis egyértelműen le van írva a fenti dokumentumokban, miképpen a mintegy 1,1 milliárd forint is.

Az, hogy a Microsoft itt a pénz nagy részét elcsalta, eddig is sejthető volt a portál minőségéből. Az amerikai jelentés azonban egyértelművé teszi, hogy a pénz egy részét kamu alvállalkozón keresztül visszajuttatták az OFI emberének ( aki már akkor felvette a “munkát”, amikor még a Microsoftnak nem is volt szerződése)

Amennyiben azok hitelesek (és egyelőre semmi okom kételkedni ebben) birtokomba jutott dokumentumok alapján azonban egy még egyértelműbb, súlyos, rendszerszintű törvénytelenség is bizonyítható:

az EU pénzből végzett projekt előkészítésében keményen részt vett az a Microsoft, amelyik aztán “közbeszerzés” nyerteseként megkapta a munkát.

Ez a legobjektívebb, egyértelműbb közbeszerzési csalás.  A Microsoft ugyanis számos kormányközeli cégnek fizetett többé-kevésbé kamu munkákra tanácsadói szerződéseket (egy ilyet csatoltam). Az egyik “tanácsadó” egy mailjében (csatoltam) óvatosan jelzi, hogy a Nemzeti Köznevelési Portál előkészítő dokumentumából (csatoltam)  az utolsó bekezdést le kellene venni, mert az a Microsoft részvételéről szól- márpedig szigorúan törvénytelen dolog a projekt előkészítésében és végrehajtásában is részt venni

2)  Egy másik előkészítő anyagból az sejthető, hogy az ORFK esetében az E-Útdíj rendszerében “segíthetett” a Microsoft törvénytelen módon, kamu beszállítót fizetve és már a projekt előkészítésében is részt véve. A szerződés adatai itt:  http://www.police.hu/sites/default/files/orfk_5_mft_feletti_szerzodes_06.30.pdf

3) A NAV-ról szóló bekezdés szól arról, hogy az ott megbízott “alvállalkozó” képességeiről még az MS Magyarország alkalmazottai isem voltak meggyőződve. De azzal “nyugtatták” meg őket, hogy az nem EGY partnere a kormánynak, hanem A partner. További közérdekű kérdéseket fogok feltenni az érintett szervezeteknek, hogy a kamu alvállalkozók között volt-e Tiborcz HCS Experts cége (melyből Orbán veje fél milliárdot vett ki a felszámolás előtt)

Dokumentumok:

2. Tőzsdefelügyelet_USA_34-86421-1_angol