BEZÁRÁS
ÜGYEK

Nem FOG fájni?

MENÜ

Nem FOG fájni?

Kecskeméten saját szememmel győződtem meg róla: Orbán FOGORVOSA  minden jel szerint 1,3 milliárd EU támogatást csalt el egy megépült, 

de a valóságban soha nem működő bizarr “kutatóintézettel”

Előzmény: A Bátorfihoz köthető céghálózatnak megítélt állami támogatások mintegy 3 milliárd forintot tehetnek ki. Az Átlátszó cikke itt Ugyan a cikk végén közölt helyreigazítás szerint ebből végül egy 400 milliós összeget nem kaptak meg, de az egyik, legbizarrabb összege, 1.3 milliárdot a nyilvános adatbázisok alapján egészen biztosan kifizettek, méghozzá 2015 december 23.-án, Szenteste előtt egy nappal. (Az időpont azért fontos, mert ezek a napok voltak a legutolsó dátumok, amikor még a 2007-2013 EU-s fejlesztési pénzeket ki lehetett fizetni projektekre. Iszonyatosan nagy mennyiségű pénzt lapátoltak akkor ki Lázárék egy sor kamu projektre, hogy diadalmasan jelenthessük, minden pénzt lehívtunk.)
A projekt és a “KUTATÓKÖZPONT” NEVÉBŐL IS LÁTSZIK, hogy nem nagyon gondolta senki ezt komolyan:  Magyar FOGÁSZATI TURIZMUS Fejlesztő-, KUTATÓ- és TUDÁSTRANSZFER Központ és Nemzetközi Allergia Központ létrehozása.  A “Kutatóközpontnak” van honlapja is, amely fájdalmasan üres http://kutatokozpont.mftf.hu/ A “kutatás” célját egy bullshit generátor fogalmazta meg http://kutatokozpont.mftf.hu/index.php?page=tudastranszfer# , csakúgy mint a megalpozó kutatást, amelyből megtudhatjuk, hogy a fogorvosok 80 százaléka szakmai továbbképzésre, 40 százalékuk nyelvi továbbképzésre, 0 (nulla) százalékuk pedig turisztikai képzésre tart igényt (https://docplayer.hu/1260391-Magyar-fogaszati-turizmus-fejlesztesi-program.html)   Az elérhetőségek között nincsen telefon és sem a honlapon, sem az interneten nincsen egyetlen árva nyoma sem bármilyen kutatási eredménynek, vagy bármilyen ott dolgozó , kutató, tudástranszferező tudósnak sem. Elméletileg dolgozik ott egy “nemzetközi allergológiai kutatóközpont” és egy élelmiszer labor is, de ezeknek szintén nincsen nyoma az interneten. Ezért FOGTAM MAGAM, ÉS ELAUTÓZTAM KECSKEMÉTRE A “KUTATÓKÖZPONTBA”. 

Egy tökéletesen kihalt, három emeletes irodaházat találtam, egyetlen biztonsági őrrel, aki viszont az épület másik felében működő ipari kutatóközpontnak dolgozott.
A biztonsági őr nagyon zavarba jött érkezésemkor, hosszas telefonálgatásba kezdett, hogy megtalálja a KUTATÓINTÉZETBEN DOLGOZÓ EGYETLEN HÖLGYET, de végül nem találta meg 🙂 Helyette a KÉSZ Zrt. vezetőjével beszéltem, aki arról tájékoztatott, hogy  az épületszárnyat hamarosan meg fogják vásárolni és abban nem dolgozik senki.
A biztonsági őr még a galériára sem engedett fől, de szerencsére az épület fala csupa üveg, így jól látszik, hogy senki nem dolgozik benne és korábbi használatnak sincsen semmi nyoma. Az üveg falon át egy teljesen üres, három emeletes iroda épületet láthatunk, néhány irodabútorral, egyetlen fogászati  székkel, pár mikroszkóppal és labor berendezéssel – utóbbiakon még a védőfólia is rajta van -, vélhetően soha senki nem használta. Az alsó szint tökéletesen belátható, a működő laborokra jellemző látványból semmi nem látszik (nincsenek a falakon segédletek, táblázatok, a polcokon fogyóeszközök, vegyszerek, üvegek stb) 
Ami az interneten fellelhető adatok és a helyszínen tapasztalatok alapján alaposan gyanítható: Bátorfiék felépítettek 1.3 milliárdból egy épületet, néhány laboreszközzel, fogorvosi székkel, majd évekig nem csináltak ott semmit. Miután az EU támogatásoknál szokásos “kötelező fenntartási időszak” lejárt, eladják az épületet , eszközöket egy valódi vállalkozásnak és már meg is van a talált 1,2 milliárd forint.
A céghálózatnak a neve is vicces. A “kutatóközpontot” a  Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő-, Kutató- és Tudástranszfer Központ Kft. birtokolja, annak a tulajdonosa a  Magyar Fogászati Turizmus Szervező kft, azt pedig a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő Kft. birtokolja, amelynek az egyik tulajdonosa Orbán fogásza, Bátorfi Béla. A cégcsoport amúgy korábban már az OLAF látókörébe került, de akkor nem saját projektjeit, hanem egyéb csalások beszállítójaként vizsgálták a projekteket. Az Átlátszó cikke a témáról

Természetesen most is bejelentést fogok tenni az OLAF felé.