BEZÁRÁS
ÜGYEK

Önkormányzati szegénységbiznisz

MENÜ

Önkormányzati szegénységbiznisz

A heti korrupcióinfón a korábbi ügyek nyomonkövetéséről lesz szó, de mivel ígéretünk szerint MINDEN héten előjövünk új információval is, bemutatunk egy kis közbeszerzést is, amivel “megelőző csapásként” mutatunk rá egy új “szegényellenes” projektre.


Ez egy vadonatúj 350 milliós “gyerekszegénység elleni” projekt egy Nógrád megyei faluban, Varsányban. A projekt részeként “csak” 10 millióért “közbeszerezte” az önkormányzati “Szécsény Térsége Humánszolgáltató Intézményfenntartó Társulás” az önkormányzati “Szécsényi Járási Önkormányzatok Területfejlesztési és Feladatellátási Társulását”.

A becsült érték is 10 millió forint volt, pont eltalálták…

Ez nem csoda, hiszen a kiíró és a nyertes társulás tagja is az önkormányzat. Ezért a pénzért az új EFOP 1.4.2-16 program megvalósíthatósági tanulmányát kellett megírni. A dolog azért felháborító, mert Varsányban már történt egy 150 milliós “fejlesztés”, amelyről – az akkor még némileg független –  origo.hu is beszámolt amihez jómagam is gyűjtöttem anyagot. Ott 80 millió ment el pl. a falu néhány emberének fizetésére, a többi pénzből néhány fahidat és egy konténer irodát létesítettek. Egy valódi szolgáltatás volt, hogy roma gyerekek tanulhattak egy éven keresztül zenélni, de a program végén elvették tőlük a kiosztott hangszereket…  A gyermekszegénység ürügyén lopott milliárdokról már mi is beszéltünk. A kormány állításával szemben úgy tűnik, az új ciklusban semmi új nem jön. Üzenjük Varsány polgármesterének, hogy akármilyen eldugottnak is gondolja a faluját, ezt az új projektet szigorúan figyelni fogjuk. Csakúgy, mint a teljes 15 milliárdos “Integrált térségi gyerekprogramok” további projektjeit.

Csütörtökön azonban egy részsikerről beszélek, úgy tűnik, 1,45 milliárd hűtlen kezelést megint elismer a nyomozó ügyész. Persze időt húz, mert átteszi az aktákat a Főügyészségre, de akkor is: kimondja ő is a hűtlen kezelés gyanúját. A határozatokat csatoltam, a teljes projektekről szóló korrupcióinfó anyagát linkeljük. Csatolom az eredeti feljelentést is, az a korábbi sajtótájékoztató anyagának csak kisebb, de nem megkerülhető részletét tartalmazza, a 11,6 milliárból 1,65 milliárdot érint. (1,3milliárdot osztott szét saját munkatársai között az 1300 fős TKKI illetve 150 millióért bérelte a tök üres Mária-Terézia laktanyát az Üllői úton. A csatolt határozatok illetve a korábbi anyag részletesen bemutatja, hogy hogyan.)

A két határozat arra példa, hogy igenis vannak olyan feljelentések, amelyek nem megkerülhetőek, az ügyészség kénytelen vele foglalkozni.

Persze ilyenkor is jellemző az ügyek halogatása, lassítás. Gyakori pl az ilyen aktatologatás, Farkas Flóriánék ügyénél, az Öveges ügynél, de pl. a szekszárdi óvoda (1. korrupcióinfó) ügyénél is jellemző az ügyek ide-oda rakosgatása.

Meg kell azt is említeni, hogy az viszont sajnos tény, hogy az utóbbi időszakban megnőtt az elutasított feljelentések aránya. Megmosolyogtató, bár felháborító, hogy legtöbbször arra hivatkoznak, hogy “mivel a pályázati kiírásban az szerepel, hogy csak indokolt költséget lehet elszámolni, ezért biztosan nem történhetett csalás”.

 

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2016/11/feljelentés-1Köpü.pdf”]

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2016/11/feljelentés-2közpü.pdf”]

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2016/11/feljelentés-áthelyezése_2.pdf”]

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2016/11/feljelentés-áthelyezése_1.pdf”]