BEZÁRÁS
ÜGYEK

Ördögi terv a véradásban

MENÜ

Ördögi terv a véradásban

Tudom, hogy sok témánál írtam, hogy hihetetlen, de amikor először olvastam az informátor levelét erről, tényleg nem akartam elhinni.

“Fogva tartott államnak” hívják azt az államot, amikor a törvényeket egy nagyon szűk kör érdekei diktálják – szó szerint. Valami ilyesmi történt tavaly egy egészségügy saláta-rendelet megírásakor, a vérplazma donorokról rendelkező paragrafusok esetén.

Azért, hogy sok kispénzű ember számára kevesebbet kelljen fizetni a Tiborczhoz közeli vállalkozásnak, a minisztérium csendben kiadott egy masszívan versenyt korlátozó rendeletet.

A téma előzménye, hogy a miniszterelnök veje körüli üzleti kör úgy tűnik, minden “fillérért” lehajol. A LED-es lámpaizzók cseréje és tömény ingatlanbizniszek mellett az egészség bizniszbe, a gyógyszeriparba is belépett – illetve berúgta az ajtót. Megjelent ugyanis a vérplazma gyűjtő cégek között egy Plazma Expert Kft nevű cég A Plazma Expert Kft alapítója azonban nem valamely egészségügyi nagyágyú, hanem a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. A Fertődi Építő nem esik messze a WHB-csoporttól, biatorbágyi fióktelepének a címe éppen a csoport főcégének, a West Hungária Bau Kft.-nek a székhelyével egyezik meg. A WHB csoport vásárolta ki Tiborczot a lámpagyáros Eliosból de azóta más üzleti kapcsolat is fellelhető Paár Attila milliárdos cégei és a miniszterelnök veje között.

Az új Plazma Expert vérplazma gyűjtéssel foglalkozik, új piaci szereplőként a piacon, Békéscsabán be is indult, több helyen még munkatársakat keres. Rajta kívül 5 másik cég gyűjt vérplazmát, szintén piaci alapon.

A vérplazma gyűjtéséről azt kell tudni, hogy -bár hasonló dolog- de jelentősen eltér a véradástól. Ilyenkor nem a teljes vért, csak a plazmát (vérsejtek nélküli folyadékot) “veszik le”, a sejtek maradnak a donorban. Éppen ezért jóval gyakrabban is végezhető, mint a véradás.A vérplazma fontos és pótolhatatlan gyógyszeripari alapanyag, többek között a véralvadási problémákkal küzdő betegek gyógyszereit állítják elő belőle. A vérplazma gyűjtése üzleti alapon megy, a plazmát gyűjtő cégek nagy gyógyszergyáraknak adják el az alapanyagot. (Az egyik cég honlapján sok minden olvasható: http://pecs.plasmacentrum.hu/) A donorok pedig -kalóriapénz és “rendelkezésre állási díj” gyanánt- a kb 1,5 órás elfoglaltságért alkalmanként egy meghatározott összeget is kapnak, ez 7-8000 forint volt, de az összeg változhatott, hiszen a cégek versenyeztek a donorokért EDDIG.

Miután ugyanis a Tiborcz-közeli vállalkozás felbukkant, tavaly év végén egy EMMI rendelettel (46.paragrafus) 3500 forintra maximalizálták az adható költségtérítés összegét. Ez nyilvánvalóan nagyon hátrányosan érinti azokat a kispénzű donorokat, akiknek adott esetben komoly keresetkiegészítést is jelenthetett a költségtérítés. A látszat ellenére nem jó az eddig a piacon levő cégeknek sem, mert már most látható, hogy kifejezetten csökkent a donor kedv. Persze így az új cégnek nem kell a “felvásárlási” ár letörésével bajlódni, megteszi azt helyette az EMMI. Egy egység plazma 20-25 ezer forintért adható el, a haszon így rögtön sokkal nagyobb lesz. Egy -a szakmában dolgozó- vélemény szerint, ha ezt a lefelezett árat ők határozták volna el, a Versenyhivatal azonnal hatalmas bírságot rótt volna ki rájuk. Az EMMI megtette ezt szívességből. Hihetetlen.

Az EMMI rendelete, egyedül a donoroknak kifizetett pénz csökkentésével és a cégek -elsősorban az új belépő- üzleti érdekeivel magyarázható. Elvileg létezhetne egyetlen értelmes más magyarázat, mégpedig az, hogy a plazmagyűjtés elvileg csökkenthetné az amúgy eléggé megcsappant véradó számot. Azonban ez az érv egyáltalán nem áll meg:

  • Az általam megkérdezett szakemberek szerint valóban 450ezerről 410ezerre csökkent a véradások száma, de ennek nem a plazmaferezis, hanem a kivándorlás az oka. A véradók az aktív korúak 5 %át teszik ki, ha 400ezer kivándorló van, akkor megtaláltuk a 20ezer véradót, akik évente 2X nem itthon adnak vért
  • A plazma adása éppenhogy a csökkenés ellen dolgozik, mivel a rendelet szerint aki plazmát ad, azt kötelezik évente min 1X vért is adni.
  • A donorok száma amúgy sem nagy, 5 cég foglalkozik ezzel és cégenként 1-2000 donorral dolgoznak