BEZÁRÁS
ÜGYEK

Ózd a csodák csodája!

MENÜ

Ózd a csodák csodája!

avagy az ellopott filmélmények látványraktára

Először a 444.hu írt az ózdi “Digitális Erőműről” és “Filmes Élményparkról”. Az elmúlt héten Ikotity képviselő is megtekintette a kollégáival a helyszínt és megerősítette, a 3,7 mrd elköltött forint ellenére nincs ott semmi: se nemzeti filmarchívum, se élmények, se filmek. Csak a rengeteg ellopott uniós pénz hűlt helye.


A Balog Zoltánhoz intézett kérdésekre Rétvári államtitkár válaszlt semmitmondóan de azért érdemes elolvasni. Az azonban kiderül a levélből, hogy a rengeteg beépített polc, hatalmas raktár.

EGY LÁTVÁNYRAKTÁR LESZ, amin majd semmire sem való értéktelen dolgokat fognak tárolni KIDOBÁS HELYETT. EZ olyan unikum, ami tényleg egyedülálló lesz Európában!

Természetesen az ügyben feljelentést fogunk tenni, hiszen a Rétvári válaszmellékletében is megtalálható projekt-adatlapokon megfogalmazott célokból gyakorlatilag semmi nem valósult meg, így 3,7 mrd forintot a semmire költöttek el. Dicsekszik az új munkahelyekkel is: 3,7 mrd forintból 60 munkahely = 60 millió/ munkahely!!! De az sem fenntartható, mert azonnal csődbe fog menni.

Utánanéztünk, hogy mire, hogyan költötték el az irgalmatlan sok pénzt, ha nem filmarchívumra és nem az élményekre. A fellelhető közbeszerzések adatait a csatolt táblázat tartalmazza:

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2016/11/filmarchívum.pdf”]

A sok pályázó közül mindössze egyetlen ózdi illetőségű akadt, amely a módszertani központ kiviteli terveinek az elkészítésére vállalkozott volna, de azt egy budapesti házaspár által működtetett mérnöki iroda elhalászta előle. Az ózdi cégek nem, viszont a legmagasabb fideszes holdudvar, a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Közalapítványhoz (KKETTK) és a Liget Projekthez köthető beszállítók viszont jól jártak.

Ózdon a filmes élménypark két épületben található, a régi iparterületen. A két épület felújítására kiírt közbeszerzések egyikét a Market Építő Zrt. nyerte el, a másikat pedig a Zeron Zrt. A Marketet ugye nem kell bemutatni, az a miniszterelnök egyik nagy barátjának, Garancsinak a cége. A Market már eleve úgy indított, hogy a főberuházást 120 millióval magasabb összegért vállalta el a becsült értéknél. (A szerződéses összeg 978 millió forint lett.) Az még érdekesebb, hogy 2015.11.16-án volt egy “második szakasz”, amelyben a kivitelezés összegét 229 millió forinttal megemelték. A módosításban egy kínos magyarázkodás található arról, hogy mi is indokolja az áremelkedést. Az pedig önellentmondás, hogy azt állítják, nem tértek el az eredeti projekttől.

A második épületet építő Zeron Zrt. is “baráti” induló, sorra nyeri a közbeszerzéseket a KLIK-nél és a terézvárosi önkormányzatnál, sőt a Készenléti Rendőrségnek is dolgozott. A háttere is nagyon erős, Szeivolt István cégcsoportja áll a háttérben, legismertebb érdekeltségei a Magyar Építő Zrt. és az ÉPKAR Zrt. Mivel Szeivolt révén a karcagi kötődés is megjelenik, belekeverték a Kun-Mediátor ügybe is.
A cikk a megnyitóról. A nyitás dátuma ugyanis 2016. 07.11. volt, ami csaknem 7 hónappal későbbi annál az időpontnál, amelyet a korábbi közbeszerzési szerződésekben rögzítettek. A beruházás befejezése 2015-ben folyamatosan tolódott. Az utolsó szerződésmódosítások szerint az IT Consulting Kft.-nek 2015. december 15-ig kellett volna elkészülnie a végső marketingfeladataival, míg az élményparkot kivitelező Zeron Zrt.-vel 2015.11.21-én állapodtak meg abban, hogy csúszni fog a beruházás, az álmennyezet szerkezeti problémái miatt. Ugyanez a társaság pedig csak november 24-én szerződött az energetikai rendszer kiépítésére. Mindezek miatt jó, ha az épületek felújítása befejeződött 2015. december végén. Kérdés, hogy mit csinálhattak még fél évig? Nyilvánvalóan ekkor dobhatták össze a polcrendszert, a belső installációt, a díszleteket, a próbababákat és egyéb belső építményeket. Mindez viszont azt is jelenti, hogy szokás szerint úgy hívták le az uniós pénzeket a 2015. decemberi jogvesztő határidő miatt, hogy a közbeszerzési pályázatok nagy része nem is ment teljesülésbe, szinte semmi nem volt kész (pláne olyasmi, hogy oktatás, képzés) vagyis újfent “becsaptuk a kapitalistákat”.
Az IT Consulting Hungary Kft. kommunikációs és marketing témákban nyomul, Ózdon is vegyesen nyert és veszített. Eddig még csak olyan helyszíneket sikerült magának székhelyként bejelentenie, ahol valójában nem folytatnak tevékenységet, hiszen mind székhelyszolgáltató.
A következő ózdi versenyzőnk (az egyik nyertes médiakampányok megvalósításában) a Pro Maxim Kft., amelynek a fő tevékenysége “egyéb sporttevékenység”. Ez a kiírókat persze nem zavarta. Az, hogy ténylegesen mivel foglalkoznak sejthető, bár a tevékenységi köréből nem igazán derül ki, hiszen az állattenyésztéstől kezdve a számítógépes nagykereskedelmen kereresztül az üzletviteli tanácsadásig vagy éppen a zöldség-gyümölcs kereskedelemig mindennel foglalkozik. Ilyen tevékenységi körrel egyébként jellemzően számlázásra szakosodott cégek szoktak rendelkezni. Legújabban mintha a gépjárműkölcsönzésre ugrottak volna rá. S. György ügyvezetőnek egész szép cégbirodalma van, valószínűsíthetően hasonszőrű cégekből.

A harmadik nagy játékos a Dark Star Communications Kft., amely hálózati installáció telepítésével jelent meg a projektben. Ezen kívül még egy közbeszerzést nyert, azt éppen a Liget Budapest Projektben (!), ott interaktív digitális felületeket tervezett. Vesztes pályázó társai egészen véletlenül olyan cégek, akik az ózdi pályázatnál is nyertek (Appsters Kft.) vagy éppen veszítettek (Petrys Kft.). Első ránézésre internetes megjelenése sem túl erős (finoman fogalmazva) ennek a három cégnek.

Látható, hogy a két külön épületben található részegységek között (módszertani központ, élménypark) funkciókeveredés van, ami nyilvánvalóan azért volt kedvező a pályáztatók számára, mert mindkét épületre ki lehetett írni hasonló tartalmú közbeszerzéseket. Nagy tehebírású fémpolcokat például mindkét csarnok vonatkozásában beszereztek és multimédiázni és “múzeumozni” is lehet mindkét helyen. Ide tartozik az is, hogy a kamugyanús IT Consulting Hungary nevű cég kísértetiesen hasonló tevékenységek (kommunikáció és marketing) ellátására szerződött mindkét helyen, például 2000 db prospektus elkészítése (miért nem lehetett ez egyben?), vagy rendezvények szervezése (elképzelhető, hogy papíron mindkét helyen volt nyitó- és záróbuli is).

Eredetileg becsült 20,7 millió, megvalósult 25,0 millió IT Consulting ebben is van zárórendezvény. 13,4 millió IT Consulting itt is van zárórendezvény.
Eredetileg becsült 23,5 millió, megval 24,5 millió Pro Maxim Kft ebben is van zárórendezvény.

Prekog alfa 82 millió!! Vajon mit oktatott és milyen képzéseket tartott a társaság a 82 millióból ((ÁTLAGOS TANÁRFIZETÉS MELLETT 12 ÉV FIZETÉS- EZZEL SZEMBEN A KIÍRÁS ÖSSZESEN 600 SZAKÉRTŐI NAPRÓL BESZÉL 130EZER/NAP s elkészült-e vajon az összegző tanulmánykötet. A Prekog Alfának mellesleg a magyar-cseh-szlovák-lengyel filmtörténetet is ki kellett dolgoznia 23,5 millióból. Prekog Alfa Kft 23,6 MILLIÓ KISFILMEK KIVÁLOGATÁSA (Magyar, cseh-, szlovák, lengyel filmtörténet kidolgozása az alábbi korszakok esetén:)SZERZŐDÉSKÖTÉS 2015 DECEMBER, AZ ÉV VÉGÉIG MEG KELLETT CSINÁLNI Erre mondja a 444.hu a helyszíni beszámolón: 5% érdekes, 95% érdektelen a filmek közül… Egy hónap alatt ennyire futotta…
(Elvileg ennek nyomait látniuk kellett a látogatásukkor. Ha csak a lengyel plakát nem az…)
A cég nagyon profi lehet, mert a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Közalapítvány (KKETTK) 628 milliós közbeszerzését nyerte el nem is olyan régen, amelynek keretein belül a pedagógusokat kell továbbképeznie ’56 szellemiségéből. A cégnek a korábbi években 40-200 milliós éves forgalma volt, 10 alkalmazottja van, a honlapja a mai napon nem elérhető. A megbízó alapítványt olyan nevek fémjelzik, mint Schmidt Mária, Tőkéczki László vagy Granasztói György. (Ki tudna bármilyen pályázaton ilyen hátterű cégnek ellenállni?)
S ha valakinek eddig még kétségei lettek volna aziránt, hogy a MANDA feje felett átnyúlt-e valaki azért, hogy egy bizonyos holdudvar cégeinek kedvezményezzenek a közbeszerzéseken, annak itt van a következő történet. Az Appsters Kft. két közbeszerzést nyert el a MANDA-tól multimédiás szolgáltatásokra, összesen több mint 71 millió forint értékben. (1 >>, 2 >>) (Valakinek ugye ezt is meg kellett csinálnia.) Az Appsters itt a T-Systems Zrt.-t ütötte ki az egyik pályázaton. Az Appsters szakmai kvalitásait nem kérdőjelezzük meg, erről a cég alapítója (egyúttal az Index egykori alapítója) a mellékelt Átlátszó cikkben is beszél. Sokkal fontosabb azonban, hogy a KKETTK Közalapítvány ezt a céget is nagyon szereti mert 2015-ben egy 24,5 milliós, 2014-ben szintén 24,5 millióért, 2013-ban 20 milliós feladattal bízta meg  (Minden évben kifizettek nekik 20-24 milliót honlapfejlesztésre)