BEZÁRÁS
ÜGYEK

Patkányok között

MENÜ

Patkányok között

Az eheti Korrupcióinfó aktualitását az az eset adja, amelyikről az RTL számolt be néhány hete: a Merényi kórházban patkány esett egy dolgozó asztalára és a rejtett kamerás felvételen egészen elképesztő higiéniai hiányosságról számolnak be dolgozók

Az eset egészen kirívó, azonban tudni kell azt hogy

a higiénia nem ennyire feltűnő hiányosságai is életveszélyesek.

Az egyre rosszabb statisztikát felmutató (tavaly 4800 esetről tudunk és ebből 1400 beteg halt meg), de valójában a pontos szám ennél sokkal több lehet kórházi fertőzések számában aktív és passzív módon KÖZREJÁTSZIK A TAKARÍTÓSZEMÉLYZET: a takarítás hiányosságai miatt kevesebb fertőzés előzhető meg, de a szakszerűtlenül vezényelt személyzet önmaga is terjesztheti ezeket a kórokozókat.

Éppen ezért volt számomra elképesztő, hogy A MERÉNYIBEN (AZ EGYESÍTETT SZENT ISTVÁN ÉS SZENT LÁSZLÓ KÓRHÁZAKKAL EGYÜTT) ÉVEK ÓTA TÖRVÉNYTELENÜL, A KÖZBESZERZÉSEK DURVA KIJÁTSZÁSÁVAL BÍZZÁK MEG A TAKARÍTÁST VÉGZŐ CÉGET. A CÉGNÉL PEDIG JELENLEG IS FOLYIK, DE KORÁBBAN “MEGÁLLAPÍTÁSSAL”, TEHÁT ELISMERT SZABÁLYTALANSÁGGAL ZÁRULT MUNKAÜGYI ELLENŐRZÉS IS FOLYT (rengeteg jelzést kapok arra, hogy a “takarító” cégek éhbérért, feketén dolgoztatnak szinte állandóan változó összetételű és egyre kevésbé képzett embereket a kórházakban)

Az első elképesztő csatolt dokumentum a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasító (!) határozata, az elutasítás azonban maga beismerés.

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2017/10/D.494-3-2017.végzés.doc.pdf”]

Az eljárást az állami Számvevőszék (!!) kezdeményezte amiatt, hogy a P.Dussmann Kft 2004-BEN KÖZBESZERZÉS NÉLKÜL SZERZŐDÖTT A KÓRHÁZZAL, MAJD EZT AZÓTA -TELJESEN TÖRVÉNYTELENÜL- FOLYAMATOSAN , többek között 2011-ben és 2012-ben és 2017-ben (!!) MEGHOSSZABBÍTJÁK. (a szerződéseket szintén kikértem, csatolva adatigénylés SZENTIMRE.pdf) A Döntőbizottság azonban elutasította a vizsgálatot, mert a 2004-ben hatályos törvény alapján 90 nap volt a jogorvoslatra… Idézem: ” A kezdeményező (az ÁSZ h.á.) tudomásszerzés időpontjaként 2017. június 14. napját jelölte meg, s a fent rögzítettek alapján tényszerűen megállapítható, hogy a hivatalbóli kezdeményezés az 1995. évi Kbt.-ben meghatározott szubjektív, valamint objektív határidőn túl került előterjesztésre. A hivatalbóli kezdeményező által 2017. augusztus 28. napján előterjesztett kezdeményezés elkésett”
Az állam tehát 13 év múlva vette észre, hogy a gigakorházban a közbeszerzési törvényt kijátszva takarítanak, de úgy tűnik, innentől kezdve ez így is marad… A közbeszerzések kijátszásának van néhány primitív módja, de a legprimitívebb az, amikor nem közbeszereztetnek, akár az első szerződés előtt vagy a meghosszabbításkor. Ebben az esetben ez különösen veszélyes játék, hiszen életekkel játszunk a bevezetőben említett okok illetve az alábbiak miatt is.

Több jelzést kaptam, hogy a Merényiben (és a Szent Imre – Szent László komplexumban is) feketén, állandóan cserélődő személyzettel dolgoztat a fővállalkozó. Írásbeli kérdéssel fordultam az EMMI-hez ebben az ügyben, aki a Kormányhivatalhoz irányított. A -csatolt- válaszukból megtudtam, hogy 2015-ben már folyt munkaügyi vizsgálat, amely “megállapítással” zárult. Hasonló munkaügyi vizsgálat -közérdekű bejelentés miatt – jelenleg is folyik, előre láthatólag 30 napnál tovább tart és annak eredményéről haladéktalanul tájékoztatni fognak.

A történet súlyosságát nem kell magyarázni. A csütörtöki sajtótájékoztatón azonban Ábrahám Júlia az LMP OE elnökségi tagja részletesen is ismertetei a korrupció és a kórházi fertőzések közötti összefüggéseket.

Letölthető dokumentumok: