BEZÁRÁS
ÜGYEK

Századvég kormányzás

MENÜ

Századvég kormányzás

A meteorológusokat kirúgó Palkovics László minisztériuma óránként bruttó 50 ezer forintot fizet a Századvég tanácsaiért. Csak 2021-ben 10 ezer órányi tanácsadást fizettek ki a Századvég Alapítványnak, összesen bruttó félmilliárd forint értékben. Ezen felül évente 16 stratégiai tanulmányt rendeltek, egyenként 51 millió forintért. 

Ami ennél is ijesztőbb, az az elképesztően sok (havi minimum 16 darab) közvélemény-kutatás, amit ráadásul iszonyúan drágán (iparági szakértők szerint 50-100 százalékos túlárazással) számított meg a Századvég.

Ennek nem is a gazdasági vonzata legijesztőbb, hanem az, hogy a Fidesz az adófizetők pénzén folyamatosan teszteli a választókat. Ezzel egyrészt a propagandagépezetnek ad muníciót, másrészt – ez a kormányzás minőségéből is látszik – nem azokat a döntéseket hozza meg amelyek szükségesek, hanem amit a közvélemény-kutatások alapján népszerűnek lát. 

Többszöri nekifutásra végül betekintettem a szerződésekbe és még én is meglepődtem – azon is, hogy egyáltalán beengedtek a minisztériumba. Erről is és a részletekről is beszéltem a mai Korrupcióinfón. 

Az ITM és a Századvég összesen több, mint 9 milliárd forintos(!), hároméves keretszerződését többször módosították, ennek részletei megtalálhatók a közbeszerzési hatóság honlapján. Sőt, egészen kivételes módon az első szerződés esetében a mellékletek is elérhetők (bár azt nem tudom ellenőrizni, mikor tették fel).

https://ekr.gov.hu/portal/kozbeszerzes/eljarasok/EKR000092812020/reszletek

https://ekr.gov.hu/portal/kozbeszerzes/eljarasok/EKR000901042021/reszletek

A közbeszerzést látva betekintést kértem a keretszerződésbe és a 2021-es megvalósult megrendelések adataiba. Bár elvileg a honlapon is fent vannak a dokumentumok, a betekintéskor megtiltották a fényképezést és mindkét szerződés dokumentumai közül KIFELEJTETTÉK az egységárakat tartalmazó, tehát legfontosabb részeket. Külön kérésemre aztán megnézhettem azokat is, és a tiltás ellenére le is fotózhattam – hogy aztán meglepődve megtaláljam az adatbázisban is a két melléklet közül legalább az egyiket. 

Az alábbiak tudhatók meg, mindenekelőtt a keretszerződés 6. mellékletéből és a 2021-es szerződés 2. mellékletéből (a képen):

1)  A tanácsadók óránként 40 000 Ft+ÁFA óradíjjal dolgoznak. Évente 17 000(!) órányi tanácsot adnak, ebből a kiegészítő szerződés szerint 2021-ben 10 000 órát vett igénybe Palkovics minisztériuma, összesen félmilliárdért. A szerződés megfogalmazás szerint „egyedi igénybejelentés alapján”, óradíjas elszámolással, „különösen társadalompolitikai, gazdaságpolitikai és nemzetközi kapcsolatok szakpolitikai területeken” végeztek kutatások vagy készítettek elemzéseket, elsősorban írásban, de „esetenként személyes prezentációval egybekötött tanácsadás formájában is”.

2) Ezeken felül stratégiai tanulmányokat is kellett írniuk, egyenként nettó 51 millió forintért. tanulmány áron. Évente 16 ((egyenként min. 400 000 leütés terjedelmű) tanulmányra adtak ajánlatot, ebből 2021-ben hetet meg is rendeltek, bruttó 450 millióért. A szerződés szerint ezek „az ajánlatkérő, illetőleg a Magyar Kormány számára kiemelkedően fontos szakpolitika dilemmákat dolgoznak fel, különösen szociológiai, közgazdaságtudományi, államtudományi és nemzetközi kapcsolatokra vonatkozó szakpolitikai területeken”.

3) A legijesztőbb azonban a havi 16 közvélemény-kutatás. Az árak is nagyon magasak, egy 20 perces interjúkon alapuló, 1000 fős kutatást például bruttó 5,6 millióért végeznek el – ez több piaci szereplő szerint 50-100 százalékos túlárazás. Az igazán durva azonban nem az ár, hanem a mennyiség: évi 192 közvélemény-kutatást végeztet a minisztérium. Ennek nem is a gazdasági vonzata legijesztőbb, hanem az, hogy a Fidesz az adófizetők pénzén folyamatosan teszteli a választókat. Ezzel egyrészt a propagandagépezetnek ad muníciót, másrészt – ez a kormányzás minőségéből is látszik – nem azokat a döntéseket hozza meg amelyek szükségesek, hanem amit a közvélemény-kutatások alapján népszerűnek lát. 

4) A szerződésekben semmilyen konkrét utalás nincs arra, hogy pontosan milyen témában kér tanácsot az ITM.Természetesen az is valószínű, hogy – amennyiben van valódi teljesítés – nem csak ez a tárca veszi igénybe a Századvég szolgálatait. Az sajnos szinte biztos, hogy a közeljövőben nem fogjuk megtudni, milyen tanulmányok, tanácsok és közvélemény-kutatások születtek. Meg lehetne próbálni közérdekű adatként kikérni (azt válaszolnák, hogy ezek döntés előkészítő anyagok és nem nyilvánosak), aztán meg kiperelni (egyszer már sikerült, igaz, azóta sokat változott a világ és a bíróságok is). A törvény alapján országgyűlési képviselő is kérhetne ezekbe betekintést (külön törvény alapján én mondjuk épp nem), de azt meg egyszerűen meg szokták tagadni és ebben az esetben nincs is lehetőség jogorvoslatra.

Az is igaz, hogy 2014-ben hosszas pereskedés után a TASZ még hozzájutott a Századvég anyagaihoz, itt lehet belőlük szemezgetni.  https://tasz.hu/szazadveg-tanulmanyok-1 De hogy milyen színvonalon dolgoznak a fiúk, talán legjobban az akkori ukrajnai elemzésük mutatja meg: https://tasz.hu/files/szazadveg-tanulmanyok/NFM_201405/NFM02_TANSZ_201405_Ukrajna_II_free.pdf

A szerződést itt nézheti meg:

,,,,