BEZÁRÁS
ÜGYEK

Szemét, szemét hátán

MENÜ

Szemét, szemét hátán

Részletesen megvizsgáltuk Hódmezővásárhely 2017-es közbeszerzéseit és egyértelmúen az adatok egyértelműen arra utalnak: a Tiborcz manipuláció nem kivételt jelentett, hanem a szabályt. Hódmezővásárhelyen a közbeszerzéseket egyértelműen manipulálhatják -legalábbis az alábbi tényeket nehéz máshogyan értelmezni. A CSATOLT FÁJLOKBÓL röviden az alábbi tények emelhetők ki.

– Az eredetileg becsült érték (legmagasabb piaci árként kell meghatározni) rendszeresen szinte alig tér el a megvalósult ártól A 2017-es óvoda felújításoknál a nyertes ajánlati árak csak pár század, ezred vagy tízezred százalékkal (!) térnek el a kiíró által becsült értéktől, ami egyértelműen összebeszélésre utal. Mindez azt jelenti, hogy 50-100 milliós tételeknél is csak pár ezer forint eltérés volt a kétféle érték között. Ráadásul ezt az irányított közbeszerzési körben rész vevő cégek mindegyike produkálta több alkalommal is, hiszen egyszer az egyikük tett ilyen hajszál pontos ajánlatot, máskor pedig a másik. Így tehát mindenki jól járt az osztogatással, kivéve persze azt, akik a verseny kizárása miatt történő esetleges túlárazások miatt nem kaptak forrásokat közérdekű céljaik megvalósítására.

Az építési beruházásokhoz egymástól csak látszólag független cégektől kérnek ajánlatokat ( Pl. A Joma Kvent Kft, a Költség Stop Kft. és a Búzahegy Kft. székhelye is ugyanaz (6800 Hódmezővásárhely, Kutasi út 63/A, fénykép csatolva), 2016-ban alig voltak alkalmazottjaik (10, 6 és 4 fő) és nincs bejelentve olyan telephelyük, ahol bármiféle építőipari gépet, ill. eszközt tárolnának. Ez mindesetre elég furcsa, ahhoz képest, hogy több száz milliós megrendeléseik vannak főként Hódmezővásárhely önkormányzatától.. A három céget papíron Maczelka Tibor és Jochim József viszik ) NEM ELKÉPZELHETETLEN, EGYÉBKÉNT, HOGY A FENTI CÉGEK VALAMELYIKE ÉPÍTETTE A VADÁSZKASTÉLYT LÁZÁR FÖLDJÉN

– egyelőre én is nehezen tudom elhinni, de úgy tűnik a közbeszerzési értesítőkből : 2013-BAN ÉS 2017-BEN IS ELVÉGEZTETTÉK TÖBB ÉPÜLETEN UGYANAZOKAT A SZIGETELÉSI MUNKÁLATOKAT (lásd csatolmányok).

– A KUKÁSAUTÓ AZ ÚJ LEDLÁMPA (1,3 milliárdért bíztak meg kukásautó és kuka vásárlással egy olyan bt-ből lett kft-t, akinek előtte semmi forgalma nem volt. Az üzleten 300 milliót keresett, illetve annyit vallott be. A CÉGET ITT IS EGY JEKENTKEZOBOL “valasztottak”
(Lasd lentebb)

Lázár János a 2017 12.04-i EU-s parlamenti vitanapon egyébként a következőket állította:

“A 8500 közbeszerzési eljárásra 51 ezren jelentkeztek, felhívom mindenkinek a figyelmét. Ez azt is jelenti, hogy egy közbeszerzésre átlagosan 5-6 jelentkező van.
“Tehát nem igaz az a vád, hogy az állami pénzek felhasználása kapcsán nincsen verseny, mert az Európai Bizottság vizsgálata alapján egy állami vagy önkormányzati közbeszerzésre tipikusan öt-hat szereplő jelentkezik.”

Csakhogy ez az átlagolás, ha például lemegyünk települési szintre és mondjuk a Modern Városok Programban kiosztott – főleg uniós – pénzeket nézzük már egyáltalán nem működik. Itt van például mindjárt Hódmezővásárhely esete. Megvizsgálva a 2017. évi közbeszerzéseit a városnak jól látható, hogy az ajánlattevők átlaga egy közbeszerzésre vetítve jóval három alatt van. Ez azt jelenti, hogy jellemzően ketten vagy hárman pályáznak, de olyan is akad, hogy csak egyetlen egy pályázó van. 4-5 jelentkező, az ritka, mint a fehér holló.

Az ominózus, 31 tagból álló kamerarendszert – amit polgármester-jelöltségének bejelentésekor Márki-Zay Péter ellen is bevetettek – a System Service Kft. telepítette 94 millió forintból. ( 3 ml ft/ kamera!!) Hódmezővásárhelyi információk szerint a cég tulajdonosa Lázár unokatestvérével él együtt. A cég továbbá optikai infrastruktúra kialakítását végezte Hódmezővásárhelyen 115 millió forintért, beléptető rendszert épített ki a Gyarmati Dezső sportuszodában 31,5 millió forintért, napelemeket telepített a CSMEK hódmezővásárhelyi és makói telephelyére 101 millió forintért. Ők intézték 2016-ban a karácsonyi díszkivilágítást 18 millió forint értékben. A System Service Kft. érdekeltsége (azonos tulajdonosi-vezetői körrel) a Maros Project Kft., ez a cég 100 millió forintból szerelt fel 29 kamerát egy 2016-os megbízással a Sportoszodába, a Vasútállomásra, a Buszpályaudvarra, stb., összesen 8 helyszínre. Mind a hat előzőekben felsorolt közbeszerzésen csak egyetlenegy meghívott versenytársa akadt a nyertes cégnek, ráadásul 3 esetben egészen véletlenül ugyanaz. A System Service Kft. főtevékenysége villanyszerelés, azonban 860 milliós árbevételéhez képest 2016-ban még csak 10 alkalmazottal rendelkezett. Ami azonban még érdekesebb, hogy a cég beszállt az óvoda és orvosi rendelő felújításokba is (2. táblázat), ahol nem csak villamosipari, hanem mindenféle építőipari munkát kellett végeznie, s itt négy részközbeszerzésen összességében 122 millió forintot nyert el. Itt a “versenytársai” – mindig csak egy-egy – a Költség Stop Kft. (kétszer is), az Építészmester Zrt. és a Hajdú-Festbau Kft. voltak. Na ennyit a Lázár által említett versenyről Hódmezővásárhely vonatkozásában.

2016-ból még néhány érdekesség, mire önti ki Lázár az EU pénzeket

A STRATEGOPOLIS Kft. – Lázár korábbi kommunikációs államtitkárának, Giró-Szász Andrásnak a korábbi érdekeltsége – készített üzleti tervet az Ipari Park fejlsztéséhez 14 millióért. Ekkor Giró-Szász már nem volt a Miniszterelnökségen, azonban … https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_10523_2016/

És egy 2017-es érdekesség:
Szemléletformálás kerékpárút építéshez és forgalomcsillapított övezet használatához Kommunikációs terv, lakossági fórum, brosúrák, mindösszesen 8.430.000,-Ft-ért (https://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/megtekint/hirdetmeny/portal_2088_2017/). VP3-4.2.1-15 – Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban Hog Hunt Kft. Lőtt vad feldolgozó létesítése 2017.08.22. 314.476.644,-Ft t ez egy húsnagykereskedelmi cég, azonban 2012-es alakulása óta 2016-ig bezárólag kb. összesen volt annyi bevétele a társaságnak, mint amit most a pályázaton elnyert. A hódmezővásárhelyi fővadász is biztosan örül annak, hogy éppen ide pottyant egy lőtt vad feldolgozó. Perei János a cég vezetője, s ugyanez a Perei János lehet az, aki elég jól szerepelt a földprivatizációs árveréseken és 68 hektár földet szerzett meg 133 millió forintért.

Hódmezővásárhely közbeszerzési tanácsadója a milliárdos kormányzati megbízásokkal rendelkező Ész-Ker Zrt., így nem is csoda, hogy ilyen flottul mennek a dolgok a városban. A java azonban még csak most jön, mert a Modern Városok Program keretében év végén ismét megszórták a várost – a kapcsolódó közbeszerzésekkel szerintem már kivárják a választásokat -, illetőleg EFOP-os pénzek is érkeznek. Az érdekesebb projektek.

2015-ben Hódmezővásárhely Önkormányzata két közbeszerzéssel különféle célgépeket (kukásautókat) és sok ezernyi kukát szerzett be a Kupola 2000 Kft.-től 1,2 milliárd forint értékben. (A táblázat 6. és 7. oldalán.) A Kupola 2000 Kft. azonban Paragi Istváné, aki az Építészmester Zrt. nevű cégével a legtöbb építőipari közbeszerzést nyerte Hódmezővásárhelyen az elmúlt években.

Paraginak volt egy kis bt.-je (Kupola 2000 Bt.), semmi kis forgalommal. Ez a bt. alakult át 2014 áprilisában kft.-vé, amelynek ebben az évben mindössze 7 milliós forgalma volt. Na de aztán a következő évben jöttek a kukásautók és láss csodát: a semmiből hirtelen 1,27 milliárdos bevételt produkált a cég, A következő évben – 2016-ban – 61 millió forintra esett vissza a cég forgalma, mert alibiből még 2016-ban is kapott kisebb megbízásokat az önkormányzattól. Az egész tehát egy jól szervezett lenyúlása a városi pénzeknek, az ügylet kísértetiesen hasonlít a pécsi buszvásárlási ügyletre, illetőleg más hasonló buszos ügyletekre, amikor is egy semmiből előtűnt cég halássza le közvetítőként a hasznot (politikai segédlettel nyilvánvalóan) közszolgáltatást végző járművek beszerzésekor, ill. bérbeadásakor.

Paragi és segítői 320 miliárd forintot nyertek ezen a szervezett bizniszen, illetőleg az adózott eredménye a Kupola 2000 Kft.-nek 288 millió forint volt 2015-ben. Óriási haszonnal adták tehát tovább ezeket a kukásautókat Hódmezővásárhelynek, ami a hűtlen kezelés tipikus esete a város részéről.

Ráadásul – biztos, ami biztos – mindkét közbeszerzésen csak egyetlen pályázó (!!!) volt, mégpedig a Kupola 2000 Kft.

 

Letölthető fájlok: