BEZÁRÁS
ÜGYEK

Új nemzedékek újratöltve – túlságosan is

MENÜ

Új nemzedékek újratöltve – túlságosan is

A jubileumi 25. korrupcióinfó első témája a megemlékezésé: a héten leváltott Köpeczi-Bócz Tamás az első olyan politikus, akinek nyilvánvalóan a korrupciós esetek miatt kellett távoznia (részletek >>). Az államtitkár az EU-támogatásért felelős az EMMI-ben, így összefüggésbe hozható többek között a Híd a munka világába és az Öveges programmal is, az oktatási reform ürügyén elköltött több 10 milliárd forintért is.

A 25. korrupcióinfó második témája a Komplex Ifjúsági Fejlesztések-Új Nemzedékek Újratöltve című fantáziadús program.

Az ügy előzményeiről már volt szó a sajtóban, azonban a történet folytatódik és mi is figyelemmel kísérjük. Azért is ez a jubileumi sajtótájékoztató témája, mert nagyon sok a hasonlóság egy korábbi csalássorozattal, amely bírósági szakaszba is jutott. Ott is, itt is az “ifjúságfejlesztés” (bármit is jelentsen ez) ürügyén költött el egy szervezet nagyon sok pénzt.

Ott mintegy 80 millió forintról volt szó, itt már három projektben mintegy 11 milliárd forint folyt el igazán értékelhető haszon nélkül.

Az első pénzcsap 3 milliárdja az Új Nemzedék Jövőjéről szólt (részletek >>), a második címe a talányos tartalmú “Átfogó ifjúsági szolgáltatásfejlesztés a köznevelésben tanuló diákok esélyegyenlőségének növelése érdekében” volt (részletek >>).

A programok lebonyolítója az ifjúfideszesekhez köthető Új Nemzedék Központ Kft, akinek nagyon laza költségvetése és könyvelése miatt az Állami Számvevőszék feljelentést tett.

Adatkéréssel fordultunk az EMMI-hez, aki nem sok információt szolgáltatott, azonban az általa megküldött kis táblázatból is nagyon fontos tudnivalók derülnek ki. Ezen kívül folyamatosan jelennek meg a projekt egészen szemtelen közbeszerzései, ezekből az látszik, hogy az új nemzedékekből néhányan tényleg újra lesznek töltve, vagy tömve. A program most is “zajlik”, az LMP a legszigorúbban fogja ellenőrizni.

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2016/07/újnemzedék1.pdf”]

A csatolt táblázatból látszik, hogy

  • csak a projektmenedzsmentre 100 millió forintot fizetnek, ezért a pénzért egy átlagos tanár 20 évet dolgozik, de a miniszterelnök is ötöt
  • egyéb szakértői költség 250 millió ft
  • marketing és kommunikációra 340 millió forintot (ehhez képest eddig nem nagyon láttuk ennek nyomát)
  • EZEN FELÜL SZEMÉLYI JELLEGŰ KÖLTSÉGRE ÉS ÚTIKÖLTSÉGRE 1,6 milliárd forintot terveztek be. Ez az átlagbéreket tekintve mintegy 400 ember egy évi átlagfizetése! Ezek szerint megyénként 20 embert alkalmaztak? Hova? A szűkszavú levélből annyi látszik még, hogy “kialakítanak húsz rendezvényközpontot” Ezekben 400 ember dolgozik majd ?
  • A rendezvényközpontok kialakítása kérdéses, Szekszárdon egy uniós pénzből megépített “közösségi teret” neveztek ki annak, ez nehezen értelmezhető eredménynek.
  • Bérleti díjakra 900 milliót költenek ezt azért nem érteni, mert az első projektben már kialakították a “kontaktpontokat” (részletek >>)

Természetesen folyamatban van a részletes költségvetés és a szerződések listájának kikérése .

Végül ezen az oldalon található még számos szánalmas tétel: megtekintés.