BEZÁRÁS
ÜGYEK

Béremelés helyett

MENÜ

Béremelés helyett

A kormány mostanában éppen azt hazudja, hogy uniós támogatásból finanszírozná a pedagógusok béremelését, ha az EU nem tartaná vissza azokat. Ezért a mostani Korrupcióinfón bemutatok egy egészen friss esetet,

hogyan pazarolják, lopják el a legutóbbi időkben is az oktatásra adott EU-s forrásokat.

Az Oktatási Hivataltól kikértem az összesen 11 milliárdos, „A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérési-értékelési és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása” nevű projekt (https://www.oktatas.hu/kozneveles/projektek/efop3215) egymillió forintot meghaladó szerződéseinek listáját. 

A válasz csak az Oktatási Hivatal mintegy 2 milliárdnyi szerződését (a hivatalra eső 7.6 milliárdból) érinti. A konzorciumi partnerek (Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Digitális Jólét Nonprofit Kft.) 2-2 milliárdnyi költéseiről a hivatal nem nyilatkozott azt mondta, hogy arről őket kell kérdezni. Ezt a listát is érdemes azonban böngészgetni, vérlázító tételek vannak benne, ezek közül néhányat kiragadok. Közös jellemzőjük, hogy horribilis áron, megkérdőjelezhető fontosságú és minőségű végtermékeket vettek olyan cégektől, amelyeknek láthatóan semmi közük nincsen az oktatáshoz (viszont több közülük ugyanabba az érdekeltségi körbe tartozik).

– Az A38 Kft. és egy vele egy érdekkörbe tartozó másik cég (4 DROPS) 2X18,5 millió forintot, vagyis 37 milliót (egy kezdő tanár kb. 9 évi fizetését) kapott 9 db „Jeles napok” témájú videó elkészítésére, illetve 48 „Jeles naphoz” kapcsolódó, összesen 1366 alkotás összegyűjtésére. Azt, hogy a végeredmény mögött valóban van-e 9 munkaévnyi teljesítmény, mindenki eldöntheti : https://jelesnapok.oktatas.hu/alkotasok-tara. A „jeles napok” összegyűjtése is valódi teljesítmény, sikerült a karácsony, farsang és március 15. mellé kiválasztani például például a cukorbetegek világnapját, a II. Rákóczi Ferenc emléknapot, A Könyv és a Szerzői Jog napját, hogy meglegyen a kért számú nap. 

– Egy színes fa halakat áruló kft. (https://www.arthekk.hu/ )  6,5 millió forintot (1,5 évnyi tanári fizetést) kapott 5, a „Jeles napokról” Jszóló kiadvány megszerkesztésére.

– Az oktatásra szánt EU-s támogatásokat rendszeresen leszívó OKT-FULL Kft. 12,5 milliót (3 évi tanári munkabért) kapott „jeles napok felkutatására”, pontosabban erre: „Ünnepek, emléknapok, események helyének és szerepének feltárása, a projekt által megadott 48 db nap jelenlétének vizsgálata a köznevelésben”.

– Az Europe Passeum Kft. 16,5 millió forintot (4 évi tanári bért) 288 db módszer ajánlás kidolgozása a 48 jeles naphoz kapcsolódóan. Hogy ez mennyire sikerült, itt megnézheti: https://jelesnapok.oktatas.hu/modszer-ajanlasok. Ez a cég a honlapja szerint online jegyértékesítéssel foglalkozik, semmi nem utal arra, hogy bármi közük lenne az oktatáshoz. https://passeum.com/ A cég tulajdonosa a HÖK-ös szexuális zaklatási botrányba belebukott Bubla Áron, aki korábban sokmilliós állami támogatásokat kapott és az EMMI-nél is dolgozott. https://telex.hu/belfold/2021/05/18/nka-bubla-aron-bus-balazs-tamogatas-startup Ugyanő áll amúgy a “Jeles napokat” feldolgozó cégek mögött is. https://24.hu/fn/gazdasag/2021/06/17/4ig-antenna-hungaria-appsters/

– 15 milliót (egy tanár négyévnyi fizetését) fizették kia BONY DESIGN Kft-nek 48 „hagyományőrző folklór műsor” megrendezésére. Annak nincs nyoma, hogy ez mit takar, de aligha vették nagyon komolyan. Erre utal, hogy egy babzsák foteleket  készítő céget bíztak meg vele! https://www.facebook.com/bonydesignkft 
Vajon mi alapján talált rájuk az Oktatási Hivatal?) A 48 folklórműsort rádásul a nyári szünetben, 8 nap alatt kellett elvileg prezentálniuk (vagyis naponta hatot). 

– A rovásírásról szóló kiadvány megírására 6,5 millió forintot (1,5 évi tanári fizetést) fizettek az Escargo Hajója Színház- és Filmművészeti Szolgáltató Kft-nek.

– Összesen 300 millió forintért béreltek irodákat, 15-25 euró/nm áron(!) (például egy 100 négyzetméteres irodarészt a Honvéd utcában egymillió forint/hó áron.- A szóbeli és írásbeli érettségi feladatok „standardizálására és bővítésére” 2X45 millió, azaz 90 millió forintot (23 tanár egyévi munkadíját) fizették ki a  „Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda Alapítvány” részére.
Értik? Fizetünk tankerületenként egy halom mameluk „szakembert” és ezen felül 90 millió forint EU-s pénzért „standardizáljuk” az érettségi feladatokat.A projekt eredménytermékein nem lehet eleget szörnyülködni, ajánlom ezeket a linkeket:
Tanulmányok itt és itt 

Külön szép, hogy a prezentáció ezt a Mobidik nevű konténer programot az EU-s projekt eredményéhez sorolja, miközben a honlapján céges támogatókról van szó. https://www.mobidik.hu/
A Digitális Jólét Nkft.,mint kétmilliárdos konzorciumi partner szerződéseiről még nem kaptam információkat, de ennek az eredménynek alapján el tudom azt is képzelni. Kedvenc pédám a Tudásbázis oldalról ez a linkgyűjtemény. https://tudasbazis.dpmk.hu/linkgyujtemeny-biologia

,,,