BEZÁRÁS
ÜGYEK

Mozgáskorlátozott kedvezmény, egyenesen Garancsinak!

MENÜ

Mozgáskorlátozott kedvezmény, egyenesen Garancsinak!

Ismét egy olyan történet, amit nem hittem el, amikor hallottam. Az állam elvileg támogatja a mozgáskorlátozottak gépkocsivásárlását.

Új autó (csak Suzuki vásárolható) esetén 1.000.000, használt esetén 600.000 forint igényelhető. Azonban a támogatás CSAK AKKOR VEHETŐ FEL, HA A TÁMOGATOTT KÖTELEZŐEN (!!!)  KÖLCSÖNSZERZŐDÉST KÖT, KÖTELEZŐEN A KIJELÖLT DUNA LÍZINGGEL
(Garancsi István, Videoton tulajdonos, Orbán barát dúsgazdag üzletember, a Garancsi-adó kedvezményezettje: minden magyar vállalkozó neki tejel, amikor a pénztárgépek utáni “díjat” havonta fizeti)

A kötelező hitel azonban több, mint HÁROMSZOR DRÁGÁBB (THM:17,5) , mint a piaci hitel

így PL 2,5 milliós hitelösszeg esetén PONT 1 MILLIÓVAL TÖBBET FIZET VISSZA, mintha bármelyik más piaci  cégtől vett volna fel hitelt.

A bizarr részletek itt  http://lehetosegauto.hu/a-tamogatasrol találhatóak meg.  Új autónál “csak” 25000-et kötelező felvenni, de használtnál már 300 ezret. De: ha mégis kell hitel, CSAK Garancsitól kapható és  a THM 17%!!!  miközben piaci cégeknél ez 4-5%. Ez  persze súlyos versenykorlátozás.
A kalkulátorokból azonnal kiszámítható, hogy ha valaki felveszl 2,4 millió hitelt a “lehetőségautótól”, a 17% kamat miatt 3 év alatt pont 800 ezerrel többet (3,5 milliót) fizet vissza a banknak, mint azt egy tisztességes bankkal tenné 5 % kamat mellett!!!
Így az állami  “támogatás” nagy része szépen átmegy Garancsinak……

Ha nem hiszi, próbálkozzon ezekkel a kalkulátorokkal
http://lehetosegauto.hu/a-tamogatasrol/finanszirozasi-kalkulator
https://www.ciblizingkalkulator.hu/maganszemely/szemelygepjarmu?promo=gsgeli&gclid=EAIaIQobChMI_JLx_s2g1gIVScayCh2vvAsYEAAYAiAAEgL5fPD_BwE

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/12011. (VL 29.) Kormányrendele “szabályoz”,https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100102.KOR  azonban számos kérdést nyitva hagy:

9. § (1) A támogatás felhasználása
a)53 a 4. § (1) bekezdés a)-b) pontja szerinti esetben a pályáztatási eljárás útján kiválasztott, finanszírozási tevékenységgel foglalkozó, a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatást nyújtó szervezettel (a továbbiakban: finanszírozó szervezet) kötött kölcsönszerződés keretében,
b) minden, az a) pont alá nem tartozó esetben a hivatal által kiállított utalvány vételárba vagy az átalakítás költségébe történő beszámításával történik.
(2)54 A támogatás felhasználása során a kölcsönszerződést a súlyos mozgáskorlátozott, illetve egyéb fogyatékossággal élő személlyel kell megkötni, az utalványt pedig a súlyos mozgáskorlátozott személy nevére kell kiállítani (a továbbiakban együtt: szerzési támogatás jogosultja).
(3) A hivatal a támogatást megállapító határozatát közli a miniszterrel, valamint a finanszírozó szervezettel.

Az ügy egy részét egyébként – méltatatlanul visszhangtalanul – korábban megírta a Magyar Narancs is( http://magyarnarancs.hu/belpol/piacvedelem-104587/?orderdir=novekvo )  

Az ügy legfontosabb részére – a rokkantak gyakorlatilag 3 év alatt befizetik Garancsi bankjának, ami “pluszt ” kaptak – azonban nem világít rá. 

A cikk is feltesz néhány rendkívül fontos kérdést, amit most a Korrupcióinfón mi is felteszünk:
– MIÉRT KÖTELEZŐ HITELT FELVENNIÜK (HASZNÁLT AUTÓKNÁL NEM IS KEVESET)
– MIÉRT CSAK EGY BANKNÁL TEHETIK EZT MEG
– HOGYAN VÁLASZTOTTÁK KI A KIVÉTELEZETT BANKOT?
– MI ALAPJÁN ÁLLAPÍTJA AZ MEG A 17,5 SZÁZALÉKOS KAMATOT

– ÉS EGYSZERŰEN EZT AZ EGÉSZET HOGY A FRANCBA GONDOLTÁK?????????