BEZÁRÁS
ÜGYEK

Véresen komoly “fejlesztések” a véradásban

MENÜ

Véresen komoly “fejlesztések” a véradásban

Mindenki érzi és tudja, hogy a magyar egészségügy haldoklik, ezért az ellopott pénz ezen a területen hiányzik talán legjobban. Ez a gyomorforgató dolog fordult elő ebben a projektben is.
Képzési programok az egészségügyi ágazat szolgáltatásfejlesztése érdekében a dokumentum magasztos célkitűzést jelenít meg:

“Alapvető cél: A konstrukció az egészségügyi ágazatban fennálló humánerőforrás-krízis helyzet kezelését célozza összhangban a Semmelweis Tervben meghatározott egészségügyi struktúra átalakítással. Az egészségügyben biztosított megfelelő mennyiségű és minőségű humánerőforrás következtében javuljon az egészségügyi ellátás színvonala, ezáltal javuljon az egyén egészségügyi állapota, melynek köszönhetően javulnak az egyén foglalkoztatási esélyei a munkaerőpiacon, így hozzájárulva a foglalkoztatás dinamikus bővítése cél megvalósításához.”

A programban 9 Mrd forintot költöttek el!

Azonban ehelyett a valóság:

Számos közbeszerzést találtunk ostobábbnál-ostobább kamu célokkal, horribilis összegekért, de egyet emelünk ki, mert annyira abszurd, hihetetlen, tragikomikus ez az egész.

ORSZÁGOS VÉRELLÁTÓ SZOLGÁLAT 
A projekt összesen 47 millió forintba került, két részből állt, mindkét esetben egyetlen érvényes ajánlatból “választották ” ki a nyerteseket.

Az első részben 39 millió forintért 480 főt “képeztek”, összesen 30 csoportban, csoportonként 6 napon. Összesen tehát 180 képzési napról van szó, ez 39 millió/180 = 216 ezer forint/ NAP !!!! összegért tartották a képzéseket a nyertes cég (Szinergia Projekt-, Működés és Változásmenedzsment Kft.)

A második részben 16 orvosnak (!!) tartottak képzéseket 8 millió forintért összesen 16 napon, ez NAPI 500 ezer (!!) költséget jelent, vagy máshogyan számolva orvosonként 500 ezer forintba került a képzés. (Kivitelező: IFUA HORVÁTH & PARNERS Kft)

Az Országos vérellátó szolgálat orvosai projektmenedzsment, intézményi kontrolling, stratégiai tervezés és folyamatmenedzsment témában kapták a képzéseket, azonban az igazán elképesztő a vérellátó szolgálat nővérkéinek “képzése”melynek minden szava kincs. Ezt közzétesszük, mert alighanem minden további kommentár felesleges annak bemutatéására, hogyan költhették el az “egészségügyi képzésekre” szánt 9 milliárd forintot. Tehát a vérellátó szolgálat nővéreit erre képezték 38 millióért: Egészségügyi szakdolgozók készségfejlesztése – asszertivitás és konfliktuskezelés (kommunikációs technikák fejlesztése a donorok bevonása és megtartása érdekében (!!!!!!!), valamint véradás-szervezési kommunikációs technikák, kapcsolattartás a partnerintézményekkel, személyes meggyőzés módszerei(???????????).

A képzés célja, hogy a szakdolgozók saját személyiségük megismerésén keresztül megtanuljanak hatékonyabban kommunikálni a donorokkal, a munkatársakkal, a vérkészítményeket felhasználó intézmények, szervező partnerek munkatársaival. Megtanulják mások károsítása nélkül saját igényeiket érvényre juttatni. Ennek keretében szükséges a dolgozók kommunikációs készségeinek tudatos használatára irányuló fejlesztés, az érzelmek tudatos kezelésének fejlesztése, az önérvényesítő képesség erősítése és az egyedi probléma-megoldási módszerek kialakítására irányuló készség kialakítása. A konfliktuskezelés témakörben szükséges megtanítani a munkatársaknak a személyes ellentétek keletkezésének okait, azok tudatos kezelésének technikáit. (VÉRADÓÁLLOMÁSON!!!!)

A képzésnek problémafeltáráson és kockázatelemzésen kell alapulnia és olyan kompetenciák átadására kell irányulnia, amelyek közvetlenül alkalmasak a feltárt kockázatok kezelésére és ezen kockázatok kezelése részben/egészben a képzés eredményeképpen/során megtörténik.

A képzés tartalmazza az alábbi témaköröket:

 • kiégés fogalma,
 • kommunikációs stílusok,
 • konfliktuskezelés, (VÉRADÓ ÁLLOMÁSON?????)
 • motiváció,
 • stressz kezelési technikák,
 • beszélgetés indítása,
 • beszélgetés fenntartása,
 • kérdezési technikák,
 • aktív meghallgatás,
 • telefonos kommunikáció,
 • verbális, nem verbális kommunikáció,
 • csapat-fejlesztés.

A képzésben elsősorban a vérvételi és vérkiadási tevékenységben résztvevő szakdolgozók (orvosok és asszisztensek) vesznek részt.
A képzésen résztvevők száma: 480 fő, az alábbi régiónkénti megoszlásban:

Régió Létszám (fő)
Debrecen 96
Szeged 64
Győr 64
Pécs 48
Budapest 208
Összesen 480

 

A csoportban résztvevők létszáma: minimum 10, maximum 16 fő/csoport.
A képzés időtartama: 6 nap (képzési alkalom)/csoport. Egy csoport hetente legfeljebb 2 képzési napon (képzési alkalmon) vehet részt. Egy képzési nap (képzési alkalom) legfeljebb 8 órát vehet igénybe. A képzéseken ellátást biztosítani nem szükséges. A képzéshez szükséges oktatási eszközöket (laptop, projektor, hangszóró, laser pointer), egyéb eszközöket, oktatási tananyagokat, kiadványokat a résztvevők létszámának megfelelő mennyiségben az ajánlattevőnek kell biztosítani. A képzés helyszínét ajánlatkérő biztosítja.

És hogy mire lehetett volna költeni a 47 milliót? Ebből a pénzből piaci áron egy nagyon komoly véradásra buzdító kampányt lehetett volna csinálni, amire szükség is van, mert a véradások száma 450 ezerrol 400 ezerre esett vissza. 47 millióból 1000!!! Óriásplakátot lehetett volna kitenni.

Aki szereti magát még kínozni, megnézheti a projektről fellelhető egyéb képzéseket. Hasonlóan ostoba célok, hasonlóan horribilisan sok pénzért. A “képzések” többségét ugyanaz a cég végezte, mindig egyetlen pályázóból ” választva”, mindig fillérre pontosan annyi pénzért, mint amennyiért eredetileg megbecsülte a kiíró kórház