BEZÁRÁS
ÜGYEK

Aktívan a tudásért, a munkáért, nameg a milliárdokért :(

MENÜ

Aktívan a tudásért, a munkáért, nameg a milliárdokért :(

Az elmúlt héten a közlönyben megjelent a beszántandó intézmények listája (részletek >>). Ezek között van az EMMI egyik legsötétebb háttérintézménye, a TKKI (Türr István Kutató és Képző Központ) működése is befejződik. Félő azonban, hogy csak a nyomok eltüntetéséről van szó. Nyom pedig bőven van. A TKKI mintegy 40 milliárd forintot költött el a leghátrányosabb helyzetű emberek felemelkedésének ürügyén, jobbára látszat nélkül.
Ezen a héten az “Aktívan a munkáért” azaz “A leghátrányosabb helyzetű csoportok munkaerő-piaci esélyeinek növelése érdekében motiváló képzések és támogató szolgáltatások! (TÁMOP 5.3.8-B (részletek >> ) ) című, 8,25 milliárdos projektet és az “Aktívan a tudásért” “a leghátrányosabb helyzetű csoportok életviteli kompetenciájának fejlesztése” (TÁMOP 5.3.10) elnevezésű 3,6 milliárdos projektet mutatjuk be.

A program megnyitójána Balog Zoltán És Farkas Flórián is beszélt (részletek >>)  és ilyen frenetikus rendezvények voltak benne: megtekintés >>, és ilyen, az 50-es éveket idéző győzelmi jelentéseket olvashatunk arról, hogy végre nők is lehetne ívhegesztők: megtekintés >> . A végeredmény azonban az, hogy saját bevallásuk szerint összesen minteg 22.000 ember kapott elvileg egy-két hónapos “alapkompetencia tanfolyamot”. Ez 12 milliárd forinttal számolva 550.000 Ft/fő!

Ráadásul sok olyan jelzést kaptam, hogy ezek a foglalkozások csak papíron zajlottak le. Ezt bizonyítani nehéz, de ami látszik, az is döbbenetes. A projektek azonban úgy tűnik, leginkább brüsszeli pénzek hihetetlen szétszórásáról a legelesettebbek megsegítése ürügyén.

1) Új technika a “terembérlés”, mégpedig annak egészen szemtelen módja. A méregdrága projekt keretében a TKKI honlapján megkereshető szerződések (részletek >>) között megjelenik az Üllői út 45. szám alatti Mária Terézia laktanya műemlék épületben egy terembérlet 141 millió forintért! A szerződés adatai az előbbi linkről letöltött, csatolt fenntartható otthon.pdf fájlban találhatók. Eszerint a termet 2014 01.01. és 2015.05.31. között 141 millió forintért bérelte. Ez két dolog miatt aggályos:

 1. Miért volt erre szükség? Miért kell 140 millióért kibérelni egy régi laktanyát az Üllői úton alacsony iskolázottságú emberek oktatása ürügyén
 2. Az ügy nagyon zűrös, mert egy 2010-es hirdetés szerint 45 ezer euróért (15 millió forintért) bárki megvásárolhatta volna az egészet “egy olasz cégtől” (részletek >>) , pedig előtte az állam egymilliárdért tervezte eladni (részletek >>). A “magyar krónika” hirdetésében a kapcsolattartó Bacsárszki Pál volt, aki a mostani, TKKI-s bérleti szerződésben szereplő épületszigeteléssel foglalkozó Fenntartható Otthon Kft. tulajdonosa is. (részletek >>). AZ, hogy miért akart volna szabadulni az épülettől jelképes áron, az csak sejthető (műemlékvédelmi megkötések, rossz állag?), az viszont biztos, hogy TKKI-tól egy éves bérlettel 10-szer annyit kapott, mint amennyiért hirdette. Az viszont érthetetlen, hogy hogyan jutott a TKKI eszébe ez a fantasztikus épület és miért kellett ennyi pénzt kiadni az elvileg a hátrányos helyzetűek alapvető oktatására szánt pénzből. (Bacsárszki az első Orbán kormány idején egyébként már alkotott (részletek >>), akkor állítólag 1 mrd-ot kapott egy el sem készített honlapért)
  A mostani állapot szerint az épület bejáratán semmilyen tábla nem utal arra, hogy ott bármi működne:

2) Egészen elképesztő, de az adatkérésünkből, az így megkapott költségvetésből (megtekinthető a cikk alján) az derült ki, hogy a 3,6 Mrd forintból mintegy 1,3 milliárd forint brüsszeli pénzt a TKKI saját dolgozói között osztott ki. A projekt leírásában (megtekinthető a cikk alján) ez olvasható:

“A projektben a kulcskompetenciák fejlesztése program szinte teljes mértékben az intézmény saját, belső humán erőforrás kapacitására alapozva valósult meg.”
Ez viszont azért durva, mert a teljes TKKI összesen 1.300 dolgozóval bír (részletek >>). A dolgozók listájából az látszik, hogy az 1.300-ból csak kb. 250 alkalmas a beosztása (instruktor, mentor, oktató) szerint a valódi munkára, a többiek nem számíthatóak ide (néhány hajmeresztő állás is van, pl: szövegszerkesztő, adminisztratív koordinátor, titkársági szakreferens, esélyenlőségi ügyintéző, regionális roma missziós szakreferens, kontrolling szakreferens, jópár kommunikációs szakértő, egy csomó menedzser). Tehát ha csak a valódi “instruktorokat” és “mentorokat” bérezték, akkor ez fejenként mintegy 6,5 millió forint volt. A nagy kérdés, hogy mikor végezték ezt a munkát, hiszen ők közalkalmazotti státuszban vannak. Munkaidőn kívül végezték a kompetenciafejlesztést? Vagy munkaidőben, de arra amúgy is kaptak fizetést az államtól!

3) “természetesen” ezeknél a projekteknél is megjelennek a parazita cégek, néhány közbeszerzés:

 • Videó konferencia kliens 5 faluba bruttó 30 millió forintért! részletek >>(miközben ingyen is hozzáférhető pl : https://vvc.niif.hu/desktop)
 • A projektben “kompetencia felméréseket” végeztek és ezeknek eredményét -ki tudja mi a csudának- elvileg számítógépen rögzítették részletek >> dolgozatjavítás és számítógépbe pötyögés ! 62 millió Ft Focus és Inhall Stúdió
 • Doliiratás és javítás 182 millió Ft részletek >>
 • Dolgozatjavítás 9,5 millió Ft részletek >>
 • Dolgozat anyag elkészítése 24 millió Ft  részletek >>
 • Vezetői rendszer 30 millió Ft! Egy olyan projektben, ahol hátrányos helyzetű embereket kell írni és olvasni tanítani! részletek >>
 • 27 millió Ft sajtó és PR költségekre a legszegényebbek pénzéből részletek >>

 

Dokumentumok:

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2016/06/fenntartható-otthon.pdf”]

A kép jobb sarkába kattintva teljes képernyőn nézhető

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2016/06/ktgvetes.pdf”]

A kép jobb sarkába kattintva teljes képernyőn nézhető

[su_document url=”https://korrupcioinfo.hu/wp-content/uploads/2016/06/TKKI-válasz.pdf”]

A kép jobb sarkába kattintva teljes képernyőn nézhető