BEZÁRÁS
ÜGYEK

Nyaraláskor új luxus: az emeletes ágy!

MENÜ

Nyaraláskor új luxus: az emeletes ágy!

Egy újabb nagy magyar, Szent Erzsébet nevét járatja le a kormány, amikor a róla elnevezett programban, a gyerekek üdültetésének ürügyén szemérmetlenül csal el milliárdokat. A programban már 3 éve iskolás gyerekek mehetnek tavaszi, nyári és őszi osztálykirándulásokra. Jelképes ezer forintot kellett befizetni gyerekeknek például egy 3 napos fonyódi táborra (persze a programokra és az utazásra még 8 ezret), a többit állami támogatás pótolja. Az idén 4,4 milliárddal támogatja az állam a programot (riport >>)

Szépen hangzik, azonban jó nagy panama körvonalai sejlenek fel. Ennek egyik elképesztő mellékága, hogy tanárok és szülők ezreit kényszerítik csalásra.

Meglepve hallottam ugyanis egy tanártól, hogy a szabályok szerint csak tízzel osztható létszámú osztályokkal lehetett nevezni. Így mondjuk egy 22 fős osztály nem mehet, csak ha 2 gyerek otthon marad. De “semmi baj, nem kell otthon maradni, csak le kell jelenteni még 8 kistesót vagy nagytesót, be kell utánuk is fizetni az ezrest és természetesen nekik nem kell eljönni” oktatták ki a tanárokat, a tanárok pedig a szülőket.

Nem akartam elhinni, de bizony valóban ez a gyakorlat. Az idei kiírásban (részletek>>) valóban ott szerepel a feltétel, hogy “A pályázó intézmények kizárólag 10 fős gyermekcsoportokkal pályázhatnak” . Ez viszont azt jelenti, hogy – hacsak véletlenül nem tíz, húsz, harmincfősek – az osztályok fantomdiákokat jelentenek le, de a táborok utánuk is felveszik a nagyon komoly állami támogatást.

Ez egyszerűen pitiáner csalás.

Ennek az állami támogatásnak az összege azonban önmagában még súlyosabb kérdéseket vet fel. Igaz ugyanis, hogy a diák táborozásonként csak 1000 forintot fizet, azonban az állam horribilis összegeket fizet ki utánuk. A sokszor botrányosan leromlott színvonalú szállásokon ugyanis a 4-6-8 ágyas, emeletes ágyas , folyosón közös mosdós szobákért ugyanis bruttó 8-9 ezer Ft/fő/éj összeget (példa számlák a cikk alján tekinthetőek meg) azaz példáull egy négy személyes kis fadd-dombori viskóban szobánként 36.000 Ft/szoba/éj árat fizet az állam a sokszor fájóan üres étkezésekért pedig bruttó 1-2 ezer Ft/fő/nap -ot számláz ki az Erzsébet üzemeltető Kft. (vagy korábban az Erzsébet Szállodák Táborok Vendégházak Kft, illetve a Human-Jövő Kft).
A közbeszerzési értesítőből (részletek >>) is látszik, hogy FEJENKÉNT mintegy 40.000 forintot ad turnusunként az állam a kft-nek arra, hogy a gyerekek átlagosan 3-4 napot nyaraljanak.

Ez az összeg a mellékelt képek által dokumentált színvonal szerint több , mint nevetségesek.

Érdemes a képeket megnézni, egy kis viskóért naponta 36 ezer forintot számláznak! Egy tanár így írta le nekem szállásukat: “Ebben a táborban még úttörőjelvényes, agyonfoltozott ágyneműt adnak, a kisebb faházakban olyan régi berendezés van, hogy azokon hajthatta le fáradt fejét a sok kis úttörő, nagyon ciki szivacsmatracok, emeletes ágy”. Objektív bizonyíték is van a jelentős túlárazásra, egy korábbi zánkai dokumentum például leleplezi, hogy piaci alapon a legjobb állapotú zánkai táborban SZOBÁNKÉNT kérnek 7-10 ezer forintot csúcsszezonban (részletek >>)!

Az alábbi képen egy találomra kiválasztott fonyódi apartman árat, a táborokhoz képest luxuskörülmények között is lehet csúcsidőben kapni 10-12 ezer Ft/apartman ártól!

4

Az extrém túlárazás első ránézésre értelmetlen, hiszen állami alapítvány állami cégeknek adja a milliárdokat (Erzsébet Alapítvány-Erzsébet Gyermek és Ifjúsági Táborok Szolgáltató Kft megbízza: Erzsébet Üzemeltető Kft (tulajdonosai: Erzsébet Vagyonkezelő Kft Hunguest Zrt- állam) (korábban pedig az Igazságügy minisztérium tulajdonában álló human-Jövő 2000 Kft).

Állami cégből azonban prímán lehet a Fideszhez nagyon közeli embereknek kedvére tenni, első blikkre is 2 fontos példa látszik, ahogyan jól járhatnak ezek a körök:

  1. Pintér Sándor belügyérhez köthető (részletek >>) Pajzs 07 által vezetett csoport nyerte a portaszolgálat ellátása feladatokat (részletek >>) (630 millió forintért 300 ezer portás munkaóra = kb 2.000 ft/óra munkadíj). A szerződés egyébként kartell gyanút is felvet, mivel egyetlen ajánlattevőből “választottak”, egy konzorciumba tömörült ajánlatból (nehéz elképzelni hogy ezek a cégek miért nem indultak külön…)
  2. Az egyik tábor, a zánkai egyértelműen a botrányos Új Nemzedékek programmal és Új Nemzedék Nkft (részletek >>) hozható összefüggésbe. A tábor címe (Zánka Külterület Hrsz 030/13 8251) megegyezik az Új Nemzedékek Központ Kft korábbi telephelyével (tulajdoni lap a cikk alján csatolva), 2014 márciusig az ő kezelésükben volt, tehát az irreálisan magas üdülési pénzek valószínűsíthetően az ifjúfideszesekhez köthető cég számláján is landoltak. Hogy onnan hova landoltak, azt nem tudni, de valahova landoltak, hiszen a Kft 2012-ben 180, 2013 ban 116, 2014-ben 3900 millió forint veszteséget jelentett le, annak ellenére, hogy mint láttuk, a tábort busásan kifizette az állam. Ez mondjuk egy ilyen szervezetnél eleve nem csoda (részletek >>).

Az LMP nem fogja hagyni, hogy csendben elfolyjon a gyerekek üdültetésére szán pénz, hiszen ekkora összegből akár háromszor ennyien is nyaralhatnának, vagy ennek a létszámnak az utaztatását, programjait is fizethetnék (a szekszárdi osztályban például 1.000 forintot kellett beadni a táborra, de + 8.000-et az utazásra és a programokra). A vs.hu csinált már egy szende próbálkozást, (részletek >>) mi folytatni fogjuk. Az Új Nemzedékek Központtal pedig a közeljövőben ismét foglalkozni fogunk, eddig úgy tűnik, ez a Zuschlag ügyszázszorosan újratöltve.

 

Csatolmányok: