BEZÁRÁS
ÜGYEK

Egy projekttábla kalandjai

MENÜ

Egy projekttábla kalandjai

Az alábbi link és fotók Mélykúton készültek, ahol a hangzatos “Helyi identitás és kohézió erősítése”  elnevezésű és TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00000 számú pályázat történéseit követhetjük figyelemmel, amelyre “csupán” 44,33 millió forint közpénzt fordítottak a bácsalmási járásban. 

Az összeg “bagatellnek” és viccesnek tűnik, de egyrészt sok száz ilyen van az országban, másrészt 

ezekkel az elmulatott (lopott) pénzekkel tartja fenn a hatalmát a Fidesz a kisebb településeken

A projekt leírása szerint a pénzből két embert (projektvezető és szalmai megvalósító) alkalmaznak. A cél: A projekt keretében a konzorcium teljes közigazgatási területén megvalósul a közösségi interjúk elkészítése, minden településen 2 alkalommal lezajlanak a közösségi beszélgetések, a konzorcium teljes területén megtörténik a közösségi felmérés, melynek eredményeként a projekt 6. hónapjára elkészül civil erők és önkéntesek bevonásával a helyi cselekvési terv. (Felhívás 3.1.1. 1. pont) Minden településen megtörténik a helyi nyilvánosság fejlesztése, megtartásra kerülnek a helyi részvételi fórumok a helyi cselekvési terv elkészültét követően az első évben 4 alkalommal, a 2. és harmadik évben 2-2 alkalommal. 

MI LETT EBBŐL MÉLYKÚTON?

A projekt Facebook oldala

Egyből szembe tűnt, hogy mindegyik programnál központi, jól látható helyen van a pályázatos tábla, kihangsúlyozva az egyes események támogatóját.
Így négy fiatal vöröshagyma pucolás közben:

Már csak egy hölgy folytatta a pucolást:

A lábas mögé elfelejtették betenni a pályázatos táblát:

Hopp, hirtelen felkerült a mikróra a tábla:

Finom az ebéd, de a táblát tartó kislány büntiben van, vagy már végzett az evéssel:

Tábla itt:

Tábla ott:

Tábla imitt:

Tábla amott (abszolút nem tűnik beállítottnak a kép):

Ezen az eseményen 45 fő vett részt a leírás szerint:

A fotón amúgy 20 személy látható. A táblát nem mindig sikerült a fotós számára jól láthatóvá tenni:

Csak sikerült:

Ez a kedvencem, a címe egyszerűen frenetikus, „Mennyiben és milyen módon segíti a helyi közösségi élet és a helyi identitás tudat erősítését egy online közösségi oldal.” 
A résztvevők láthatóan remek farsangi hangulatban, farsangi díszletek, bor, üdítő és sütemény társaságában szereztek mélyreható és hasznos információkat a témában:

A mélykúti pályázat esetében is a már sokszor bemutatott modell működik: kamu beszélgetéseket, programokat (esetleg olyanokat, amelyeket egyébként is megtartanának) a pályázatra ráhúzva valósítottak meg, azokra pályázati pénzeket használtak fel és erőltetettnek, beállítottnak tűnő fényképekkel igyekeztek dokumentálni, igazolni a pályázat létjogosultságát. De a legszomorúbb, hogy mindezekre a szervezők képesek voltak gyermekeket felhasználni, hogy tartsák a pályázatos táblát. Minderre 44.330.000,-Ft közpénzt költöttek el.