BEZÁRÁS
ÜGYEK

Utazzon az Iparkamarával!

MENÜ

Utazzon az Iparkamarával!

Az elmúlt héten volt a sajtóban téma a Budapesti Iparkamara, a belső ellenőrzés a hírek szerint számos hiányosságot tárt fel. Sajnos a Korrupcióinfók olyan témabőségben szenvednek, hogy vannak olyan ügyek, amelyek mindig elmaradnak.

Az Iparkamara pénzszórása így eddig nálunk háttérben maradt, pedig két olyan programból folytak el pénzek a semmibe, ahol mindkettő a legnagyobb bűn:

az oktatásra, szakmák oktatására szánt pénzt szórakozták el.

Ráadásul a kettő közül az egyik a romák pénze volt, az “Út a szakmaválasztáshoz” ösztöndíjprogram 6 milliárdjából 600 millió folyt el a szervezeten keresztül.

Az elkövetési módok között van bécsi “tanulmányút” 500 ezer/főért, egy pénzügyi tanácsadócég, amelyiket ELVILEG azzal bíztak meg közbeszerzésen, hogy 2000 roma gyereket buszoztasson Pestre és adjon nekik uzsicsomagot, 500 ezer/oldalas tanulmány a gyerekek kompetenciájáról, az alelnök saját cégének megbízása szintén “kompetenciamérésre”, igaz ott “csak” 300 ezer forintba kerül egy oldal.

1) Az első program a TÁMOP-2.2.7 B-3-13/1-2014-0001, „MODELLPROGRAM DUÁLIS RENDSZERŐ SZAKKÉPZÉSI TARTALMAK PILOT JELLEGŐ ÁTÜLTETÉSÉRE elnevezésű program. 1,2 Mrd ! forint ment erre, a projektgazda a Nemzeti Munkaügyi Hivatal volt, de a pénzből jutott az Iparkamarának is, pl. egy bécsi luxusbulira, pardon, tanulmányútraIparkamara bécsi tanulmányút. Egyetlen ajánlatból “választottak”, ha egy egész busznyi ember ment tanulmányozni, akkor is 500 ezer ft/fő volt a bécsi tanulmányút ára!!!!!

Kimeneti kompetenciák önértékelésen alapuló mérésének elemzésén alapuló szakmai tanulmány elkészítése (!!) 48 oldal tanulmány bruttó 25 millió forint!!!! 500 ezer ft/oldal. A közbeszerzésen nyertes “Konszenzus Alapítvány” honlapja szerint sokkal inkább szolgáltat, mint szolgál. A honlap szerint feltételezhető, hogy inkább az adóoptimalizálás miatt alapítvány..

Vizsgakövetelmények kialakítása 22 millió forintért !!! ( pl kárpitos vagy faipari technikus) MIÉRT???? Ennyiért? A Consilium Kft honlapja szerint semmi köze a szakmák oktatásához.

Tanulmány arról mennyire ismerik a duális képzést 100 oldal 30 millió forintért!!!! ( 300 ezer/oldal). A kivitelező ATALA Kft honlapja elképesztő.
2) Konzorciumi partnerként a BKIK is el tudott követni hihetetlen pénzszórást az ösztöndíjakra szánt 6 milliárdos projektből pénzből. A költségvetésük szerint 600 milliót költhettek el ők, ebből 400 milliót “szolgáltatások” címén fizettek ki. Korábbi adatkérésünkre adott válasz az ÚTSZAKMA BKIK excel fájlban található a cikk végén. A fájl szöveges részében utalnak “iskolalátogatások és üzemlátogatások szervezése”, csoportos pályaorientációs tanácsadás” szervezésére , ezekre 100, illetve 112 milliót terveztek be,de ennek a közbeszerzési értesítőben nincs nyoma, valószínűleg nem valósult meg, viszont az értesítőben talált és az adatkérés táblázatában feltüntetett néhány tétel is elképesztő.

“Kiszervezett jogi tanácsadásra” 10 milliót, “belső kontrollingra” 10 milliót, “programértékelésre” 10 milliót, Kommunikációt irányító feladatokra 9 milliót, operatív kommunikációs feladatokra 6 milliót, “sima” kommunikációra 10 milliót, Módszertani kézikönyvre 6 milliót, menedzsmentet segítő szolgáltatásra 10 milliót, fizettek magánszemélyeknek illetve cégeknek. Mindezt a roma gyerekek pénzéből.

A közbeszerzésekkel lefedett tételek:

  • 40 oldalas A5 méretű PROSPEKTUSOK 2500 ft/db áron nyomtatva !!!!!!!!! 30 millió
  • AZ ELŐBBI PROSPEKTUS MEGÍRÁSA ÉS SZERKESZTÉSE 5 millió forint (A kivitelező cég egyik tulajdonosa egyébként egy közeli kedves rokonom…Volt egy kellemetlen beszélgetésünk)
  • Elvileg 50X40 gyermeket buszoztattak egy “Szakma sztár” kiállításra. Erre a BKIK szerint a legalkalmasabb a HK-Lavent PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÓ Kft, Bruttó 20 millióért. Ez 500 forintos km költséggel számolva (nincs annyi) 40000 km buszutat jelent!!, azaz átlagban 1000 km-et tettek meg a kft által üzemeltetett buszok.

További érdekességeket pedig a cégnyilvántartásban találhatunk. A HK-LEVENT Kft.-nek, mint pénzügyi szolgáltató cégnek ugyanis korábban nem volt szállításhoz kapcsolódó tevékenységi köre. Személyszállítást, utazásszervezést és konferenciaszervezést csak 2015.04.28-tól jegyeztek be a cégnek. Ami érdekes viszont, hogy a közbeszerzési szerződést 2015.04.20-án kötötték meg. Ez így összességében egy jó kis közbeszerzési szélhámosságnak tűnik, hiszen a fentieken túl az is nyilvánvaló, hogy a közbeszerzés elnyerését azzal próbálták hitelesíteni, hogy hozzácsaptak néhány éppen aktuális tevékenységi kört a HK-LEVENT Kft. egészen más jellegű tevékenységéhez.

Kompetenciafelmérés 6000 diáknál 30 millió forintért MELÓ-Diák kft. Diákonként 6000 forintért végeztek kompetenciafelmérést- ELVILEG. Dr. Kiss Zoltán BKIK elnök, egyben MKIK alelnök 2012.05.24-től tulajdonosa annak a Meló-Diák Kft-nek, amely 2014.07.28-án szerződött a BKIK-val egyéni kompetencia mérésre és kiértékelésre hátrányos helyzetű tanulók vonatkozásában.

 

Letölthető dokumentum:

UTSZAKMA BKIK.xlsx