BEZÁRÁS
ÜGYEK

Kinek a tartaléka?

MENÜ

Kinek a tartaléka?

A járvány kegyetlenül megmutatta, hogy sajnos bekövetkezhet olyan váratlan esemény, amely pillanatok alatt az egész ország ellátását veszélyezteti.

A járvány szerencsére az élelmiszerellátást nem szüntette meg,

de lehetnek más katasztrofális helyzetek és a stratégiai tartalékképzés igenis bevett szokás a világon

(Kína éppen a napokban jelentette be, hogy az edfiginél is nagyobb tartalékokat képez). Az állam egyrészt azért tartalékol, hogy biztosan legyen meg a tartalék, másrészt hogy vészhelyzetben ne  élhessen vissza a helyzetével az a magáncég, akinél van áru.  Magyarország is így tett sok-sok évtizede, viszont néhány éve egyszerűen megszüntette a stratégia felhalmozással foglalkozó TIG Tartalékgazdálkodási Kft-t (miután az több milliárdot vesztett a Hungária brókerbotrányban  https://transparency.hu/wp-content/uploads/2016/02/Igy_veszett_oda_egy_halom_kozpenz_a_bebukott_brokercegnel.pdf )

A cég hatalmas tárolókapacitása viszont megmaradt és ezeket a felszámolás során értékesítik. Tudni kell, hogy a mezőgazdaságban hatalmas előnyben van az, aki raktárkapacitással rendelkezik. Az aratás után ugyanis jóval kisebb a termény ára – az, aki nem tud tárolni, ezen az olcsó áron kényszerül eladni a terményt, míg az, aki hosszú ideig tárolni képes a búzát és kukoricát, jóval több pénzt kaphat ugyanazért .Egy tároló ugyanakkor egyáltalán nem olcsó, van, aki bérbe vesz tárolót- de az is sokba kerül (a bérbeadó pedig sokat nyer rajta)

Ezért voltam szinte biztos benne, hogy a Fidesz által megszüntetett TIG Nonprofit Kft (Korábbi Tartalékgazdálkodási Igazgatóság) értékes ingatlanai fideszes hűbérurakhoz fog kerülni. Nem csalódtam- az első általam megnézett hatalmas tároló Pócs János jobbkezéhez, egy jászapáti kiskirályhoz került.

Mellékelve a jászapáti tulajdoni lapok és képek a telepről. A hatalmas tárolót a  – 2017-ben feltehetően erre a célra alapított – Apátmag Kft vette meg, a cégnyilvántartás szerint kb 140 millió forintért. A cég Borbás Zsolt helyi kiskirályé, aki Pócs János jobbkeze, korábbi trafiknyertes, korábbi megyei közgyűlési alelnök https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/jaszapati-ket-arca-87659 Aki szeretne, itt láthat egy pr filmet róla  https://hirtv.hu/sorolo_adattar/nala-valosag-a-termofoldtol-az-asztalig-szlogen-sorolo-2438065

Van még egy fontos ingatlan, a TIG Vámház körúti palotája. https://static.eer.gov.hu//offer/4e/a1/413345-wzNXCLaM1x.pdf

Ezzel az ingatlannal foglalkozott már a sajtó, de akkor még nem lehetett tudni az eredményt  https://444.hu/2017/08/14/valaki-nagyon-jol-jarhat-egy-vamhaz-koruti-berpalota-megvasarlasaval. Már a becsült érték is feltűnően alulértékelt volt, a belváros egyik kiemelt területén a 2800 nm-es palota kikáltási ára 1,5 milliárd volt, végül 1 milliárdért (350ezer/nm)  szerezte meg az új tulajdonos,akiről még nem lehet tudni, hogy kicsoda- a tulajdoni lapra nem vezették át az új tulajdonost,

A TIG-nek amúgy hatalmas más tárolókapacitásai voltak, de a többi telep sorsa egyelőre ismeretlen. A TIG telephelyeinek cégjegyzékben meghatározott címe alapján ugyanis nem beazonosítható a helyrajzi szám, a felszámolást végző “NEMZETHY REORGANIZÁCIÓS NONPROFIT KFT” honlapján pedig nem találunk adatot ezeknek a telepeknek a sorsáról. A jászberényi  telep adatai sem voltak fent.

A jászberényi példa azonban nagyon valószínűvé teszi, hogy az óriási tárolókapacitás egésze fideszesekhez került.

Tulajdoni lap